Ber flere ta vaksinen: - Nå haster det!

Ved smitte kan bakterien forårsake alvorlig sykdom. Helsemyndighetene er bekymret og ber nå flere vaksinere seg.

VAKSINEN ER GRATIS: Pneumokokkvaksine beskytter blant annet mot lungebetennelse. Ved smitte kan pneumokokk-bakterien forårsake alvorlig sykdom som lungebetennelse, blodforgiftning og hjernehinnebetennelse med høy dødelighet. Fram til 1. juni kan utvalgte grupper få vaksinen gratis. Den må settes innen 16. juni. Foto: NTB
VAKSINEN ER GRATIS: Pneumokokkvaksine beskytter blant annet mot lungebetennelse. Ved smitte kan pneumokokk-bakterien forårsake alvorlig sykdom som lungebetennelse, blodforgiftning og hjernehinnebetennelse med høy dødelighet. Fram til 1. juni kan utvalgte grupper få vaksinen gratis. Den må settes innen 16. juni. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Folkehelseinstituttet er bekymret for den lave dekningen av pneumokokkvaksine blant eldre og personer med underliggende sykdommer og oppfordrer nå flere til å ta den.

I april besluttet regjeringen å tilby gratis pneumokokk-vaksine til alle på 65 og eldre samt til grupper med immunsvikt eller kroniske sykdommer.

Responsen har imidlertid vært lavere enn helsemyndighetene skulle ønske - og nå er de bekymret:

– Vi vet at pneumokokkvaksine gir eldre og personer med underliggende sykdom god beskyttelse mot alvorlig pneumokokksykdom, men det er altfor få som tar vaksinen. Det bekymrer oss. De som anbefales å ta vaksinen bør benytte seg av tilbudet, sier Geir Bukholm, assisterende direktør ved Folkehelseinstituttet (FHI).

Ved smitte kan pneumokokk-bakterien forårsake alvorlig sykdom som lungebetennelse, blodforgiftning og hjernehinnebetennelse med høy dødelighet.

Vaksinen beskytter også mot ørebetennelse eller bihulebetennelse.

Nå oppfordrer FHI flere til å beskytte seg mot sykdommen.

Pneumokokkvaksine har vært inkludert i barnevaksinasjonsprogrammet siden 2006. Den anbefales også hvert 10. år til alle over 65 år og personer med spesielle risikofaktorer for alvorlig pneumokokksykdom.

Fristen er 1. juni: - Nå haster det!

Vanligvis må den enkelte selv betale for vaksinen men nå tilbys denne gratis for gruppene vi har nevnt ovenfor.

Bakgrunnen for gratis-vaksinen er at FHI tidlig i pandemien bestilte langt flere doser av vaksinen enn tidligere år - og de har nå et lager med vaksiner som snart går ut på dato. Det er disse som nå tilbys gratis.

Men nå er det kort tid igjen for deg som ønsker benytte deg av gratistilbudet:

- Det er fortsatt gratisdoser igjen, men nå haster det. De som vil ha gratis vaksine må bestille innen 1. juni og den må settes innen 16. juni, skriver FHI.

- Be om vaksine mot lungebetennelse

Bukholm forklarer at den lave vaksinasjonsdekningen i eldre- og risikogruppene kan skyldes at det tidligere har vært vanskelig å få tak i pneumokokkvaksine.

I tillegg tror FHI at navnet på sykdommen og vaksinen vanskelig å huske, skrive og uttale - som de også tenker kan ha bidratt til at mange ikke tar den.

- For å gjøre det enklere kan de som ønsker vaksine, kontakte sin fastlege og si at de ønsker vaksine mot lungebetennelse, oppfordrer FHI.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.