Eldre kvinnekropper er også vakre:

Bente (61) publiserte nakenbilde. – Vil vise at det er fint med rynker

– Det er tabu å vise sensuelle bilder av godt voksne kvinner.

STOLT: Bente Helenesdatteer Pettersen (61) ville vise at en voksen kropp og et voksent fjes, med rynker, også rommer skjønnhet. Foto: Astrid Waller
STOLT: Bente Helenesdatteer Pettersen (61) ville vise at en voksen kropp og et voksent fjes, med rynker, også rommer skjønnhet. Foto: Astrid Waller Vis mer
Publisert

Følg oss på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

(Vi.no): – Jeg er egentlig ikke sjenert, men å dele bildet med 13 000 følgere på Instagram er noe annet. Jeg tenkte «herregud skal jeg være så exhibisjonistisk», men det er for en god sak, sier Bente Helenesdatter Pettersen (61) som står bak Instagramkontoen Killersixty

På kvinnedagen 8. mars delte hun to bilder av seg selv uten klær på instagram for å ta et oppgjør med at skjønnhet er synonymt med å være ung og rynkefri. Hun ville vise at en voksen kropp og et voksent fjes med rynker også rommer skjønnhet.

Les også: - Jeg er for litt sunt kroppspress

– Det er tabu å vise sensuelle bilder av godt voksne kvinner. Jeg valgte bevisst bilder av meg der rynkene syntes, og der det er slasker her og der. Jeg synes det er fint.

Hun forteller at flere unge mennesker hun har snakket med har vært usikre på om eldre mennesker fortsatt har seksuell lyst og sex.

- Der vil jeg gjerne oppdatere «yougsterne» på at det er bare å glede seg, svaret er ja og ja.

Vil bryte tabuer

– Kvinner defineres i større grad enn menn ut fra utseendet. Det er én ting at vi tenker at fjeset ikke er pent nok lenger. Vi bruker masse penger på Botox for å komme tilbake til noe vi aldri kan bli, mener Pettersen og retter pekefingeren mot den klikkdrevne journalistikken og at voksne kvinner forsvinner fra tv-ruta hos de kommersielle kanalene.

Pettersen forteller om sine voksne, flotte venninner som har karrierer og liv de er fornøyde med. Samtidig har hun forståelse for dem som faller for fristelsen til å ta noen «foryngelsesgrep».

– Man må aldri føle at man må operere seg til skjønnhet for å lykkes i jobben eller livet, konstaterer hun.

– Hvis jeg kunne ta en pille for å bli 17 år igjen hadde jeg sikkert raskt tatt den, men jeg bruker ikke tid på å ønske meg det. Tror du noen av de som elsker deg gjør det fordi du er rynkefri?

Les også: 46 år og nybakt mamma

Lykkeligere etter 50

Pettersens erfaring er at hun ble lykkeligere etter fylte 50. Før det følte hun seg aldri trygg på at hun var pen nok eller bra nok.

Nå ser hun på gamle bilder og innser at hun var nydelig. Og endelig har hun fått en trygghet i at speilbildet som ser tilbake på henne er mer enn fint nok. Selv om det kanskje er noe som «henger og slenger», som hun sier.

Datteren på 31 år heier på det hun gjør med instagramkontoen. Det samme gjør andre - responsen på instagraminnlegget har vært et kollektivt hurra for en som ikke finner seg i at kvinner mister sin attraksjon etter en viss alder.

– Jeg vil ikke at datteren min skal ønske seg ansiktsløftning om noen år, men at hun skal se hvor vakker hun er, sier Pettersen.

– Med en gang vi ser på oss selv som mindre attraktive så er det også sånn vi blir sett på. Det er mange gamle supermodeller som er etterspurt igjen. Det er ikke de som har fylt seg mest opp med Botox. Det er de som har rynker som synes.

Les også: I verste fall kan du ende opp med eksens gjeld

- Et skjønnhetsideal

- Unge forbrukere synes ikke nødvendigvis at en 60 år gammel kropp er så fin. Vi som har levd lenger og vet hva kroppen gjør med oss synes det er fint og sexy. Det handler om livskvalitet og historien bak livet, sier Nina Vogt, høyskolelektor ved Institutt for markedsføring ved BI.

Vogt mener det er bra at vårt syn på kropp utfordres slik Pettersen gjør på sin Instagramkonto.

- For mange på 50 pluss vil dette kanskje være et kroppsideal eller skjønnhetsideal. Det funker at det er cellulitter og at det henger her og der. Det er greit.

Kjøpesterk gruppe

Den siste tida har det vært en fremvekst av eldre kvinner som er influensere og som brukes som modeller av store motehus.

Ifølge Vogt vil markedsførere se en verdi i å henvende seg til voksne kvinner.

- De er mer kjøpesterke etter at barna har flyttet ut. Det er også kvinnen som shopper mer. Det er fint for markedsførere å bruke kvinner på 60 pluss som er bra å se på.

Vogt tror det ikke har vært så stor aksept for ulike kropper før som nå.

- Sosiale medier har en betydning. Det handler ikke lenger om tykk eller tynn, men også om alder. Det henger også muligens sammen med at vi skal være naturvennlige og miljøbevisste. Det tar oss tilbake til et naturlig syn på kropp. All kropp er lov.

Ifølge Vogt handler det også om at man skal ta vare på kroppen sin. En sunn kropp er en pen kropp uavhengig av alder.

- Det er tiltrekkende.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.