Behandlingsreisene betyr alt for Kari (64)

Kari (64) har psoriasisartritt. Hun har vært 12 ganger på Valle Marina på Gran Canaria, og sier at behandlingsreisene betyr alt for helseplagene.

BEHANDLINGSREISER TIL VALLE MARINA: Kari føler seg trygg og stortrives på det norske sykehuset Valle Marina på Gran Canaria. Nå har hun vært der 12 ganger. Foto: Merete Sillesen
BEHANDLINGSREISER TIL VALLE MARINA: Kari føler seg trygg og stortrives på det norske sykehuset Valle Marina på Gran Canaria. Nå har hun vært der 12 ganger. Foto: Merete Sillesen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Kari Ottesen er en blid og livlig trønderdame, som liker at det skjer noe. Tidligere gjorde sykdommen at Kari holdt seg mest for seg selv. Takket være tre uker hver høst med behandling i et gunstig klima, har hun blitt så bra at hun ikke kvier seg for å gå bort lenger.

Sol, saltvann og kremer gjør godt for huden. Fellesskapet med de andre som er på behandlingsreise, har gitt Kari venner for livet. Her er det ikke flaut å bade med utslett, her er hun ikke alene med sykdommen.

– Jeg kommer til å fortsette å søke om behandlingsreise hvert år. Etter et opphold her, er huden min så fin at jeg har det bra seks, sju måneder, sier Kari.

– Så begynner psoriasisen å blomstre igjen. Og med den trønderske sommeren, blir det ikke akkurat så mye solbehandling hjemme. Hvert år er spenningen like stor mens jeg venter på svaret fra Rikshospitalet.

Mistet alt i brann

Kari hadde ingen hudproblemer inntil sommeren 2007. Da fikk hun en rød, kløende flekk på ankelen. Legen mente det var sopp, men ingen av kremene Kari prøvde, hjalp. Snart begynte flekkene å spre seg, og hun ble henvist til hudlege.

– I ettertid fikk jeg vite at psoriasis kan utløses og bli verre av stress. Jeg opplevde å miste alt, da huset mitt brant ned den sommeren. Det var heldigvis ingen i huset, men det eneste brannmannskapene fikk berget, var en skuvseng og et skap, sier Kari nøkternt.

– Det var flere ting i privatlivet mitt som ikke var så bra på den tiden, og jeg fikk stadig heftigere utbrudd.

I 2008 hadde Kari psoriasis over hele kroppen, inkludert i hodebunnen og under føttene. Hun ble lagt inn på St. Olavs hospital i Trondheim. Der fikk hun tjærebehandling og hodebunnen ble innsmurt med mandelolje for å løsne alt som satt fast. Kari husker med gru all lukten da hun holdt på med denne behandlingen, men den var nødvendig og hjalp. Lysbehandling hadde derimot ingen effekt på Karis hud den gangen.

12 behandlingsreiser hittil

– Det var på St. Olavs hospital jeg ble anbefalt å søke behandlingsreise, sier Kari.

– Da jeg ba fastlegen fylle ut de nødvendige papirene, visste han ikke hvilke papirer det var snakk om. Det har senere gjentatt seg hos andre fastleger, og jeg håper informasjon om behandlingsreiser snart når alle. Nå er imidlertid riktig skjema lagt elektronisk inn i journalen min, jeg har jo søkt og fått innvilget reise 12 ganger.

HJEMMETRENING: Ti øvelser eldre kan gjøre hjemme. Video: Nancy Gogstad og Madeleine Enersen Hellerød. Klipp: Madeleine Liereng / Dagbladet TV Vis mer

Kari hadde sin første behandlingsreise til Valle Marina i februar/mars 2009, en tur hun hadde godt utbytte av. Men hudlegen anbefalte at hun heller dro om høsten, i oktober/november/desember, solstrålene på denne årstiden passer bedre for Karis hud. Og siden har hun vært på Valle Marina hver høst, bortsett fra under pandemien.

– Det kjennes trygt og godt å få komme til en plass jeg er kjent og vet hvordan ting fungerer. Sykepleierne kjenner meg fra år til år, og jeg treffer også igjen medpasienter fra tidligere behandlingsreiser, sier Kari.

– Vi bor to og to sammen, og jeg har vært veldig heldig med mine romvenninner. At kjemien stemmer, er selvsagt veldig viktig for trivselen.

Ifølge Oslo Universitetssykehus, har det vært anbudsprosess for dette programmet, og fra januar 2023 vil behandlingsreisene gå til Vintersol på Tenerife. Kari synes det er synd hun ikke kan komme tilbake til Valle Marina, der hun har tilbragt alle sine behandlingsreiser. Men hun er sikker på at Tenerife også er bra. Det viktigste er å få ja på søknaden.

Aktiv morgenfugl

Kari forteller at fellesprogrammet starter klokka 0800 hver morgen med trening. Før det tar hun seg gjerne en halvtimes rask spasertur i vakre omgivelser. Det er en fantastisk måte å starte dagen på, synes hun.

– Vi går til dekket bord og får tre felles gode måltider; frokost, lunsj og middag. Bare det å slippe å lage maten selv, gjør at i hvert fall jeg føler meg deilig bortskjemt.

TRENING: Trening og turer gjør godt både fysisk og psykisk. Kari starter gjerne dagen med en rask tur før fellestreningen klokka 08:00. Foto: Merete Sillesen
TRENING: Trening og turer gjør godt både fysisk og psykisk. Kari starter gjerne dagen med en rask tur før fellestreningen klokka 08:00. Foto: Merete Sillesen Vis mer

Resten av dagen går for det meste med til terapeutisk sol. Fuktighetskrem er svært viktig, og kroppen skal også utsettes for sol uten solbeskyttelse. Kari fullroser sykepleierne, som har full kontroll på den enkeltes opplegg. Det arrangeres også kurs om ulike kremer og om stressmestring.

– Varmtvannsbassenget holder 34 grader, og er bare helt nydelig, sier Kari.

– Det er også viktig med saltvann, så vi rusler ofte ned til stranden her. Etter en uke har vi legekontroll for å se hvordan behandlingen har virket på hver og en, og om noe skal justeres.

Kari er også klar på at det er viktig å unngå stress for å forhindre større utslag av sykdommen. Hun gleder seg over blomstring og vakre omgivelser, og føler at turer og bevegelse gjør godt både fysisk og psykisk.

Behandlingsopplegget

Behandlingsreiser finansieres gjennom en egen tilskuddsordning på statsbudsjettet. Det er Seksjon for behandlingsreiser på Rikshospitalet ved Universitetssykehuset i Oslo som administrerer ordningen.

De to første dagene etter ankomst er alle til sykepleier og lege som bestemmer behandlingsprogrammet ditt. Målet med behandlingsreisen er å tilby en behandling som er helhetlig og helsefremmende og som kan gi grunnlag for økt livskvalitet.

Klimabehandlingen har to hovedmål:

  • Forbedre psoriasisutslettet gjennom tilpasset solbehandling.
  • Formidle oppdatert og aktuell kunnskap om psoriasis, behandlingsvalg og livsstil (for eksempel i forhold til kosthold, stressmestring og fysisk aktivitet) som et bidrag til økt innsikt og mestring av sykdommen.

Valgte bort det sosiale livet

Fra å være en sosial og utadvendt person, valgte Kari å isolere seg mer og mer på grunn av psoriasisen. Hun klødde hele tiden, hun flasset spesielt fra hodet, og ville ikke sette seg i andres møbler. Det var nesten så hun fant fram støvsugeren for å gjøre rent etter seg før hun gikk. Hun satt helst i skinnsofa eller skinnstol, som var lettere å rengjøre enn stoffmøbler. Det var en vanskelig situasjon, og Kari følte seg mye alene.

Men hun gjorde alt for å klare å stå i jobben i barnevernet. Hun fikk etter hver psoriasisartritt, som medfører vonde ledd i tillegg til hudplagene, dessuten har Kari revmatisme. Hun har høyt blodtrykk og diabetes type 2, dette er nå godt regulert med medisiner.

– For fire år siden måtte jeg bite i det sure eplet og bli ufør. Det føltes som et nederlag, for jeg hadde en svært interessant jobb, sier Kari.

– Det var allikevel den riktige avgjørelsen, for jeg har blitt mye bedre etter at jeg sluttet å jobbe. Nå lager jeg middager til bryllup og begravelser innimellom, jeg liker å bidra der jeg kan.

Kari har kjæreste, tre barn og fire barnebarn. Alle bor i nærheten, og Kari setter stor pris på å være sammen med familien. Hun er også en populær barnevakt for barnebarna. Sammen med kjæresten drar hun ofte på turer med elsykkel, eller de drar ut med båten. Kari vet hun må være i vigør for ikke å stivne i leddene.

Lever godt med sykdommen nå

Kari har funnet sin måte å leve godt med sykdommen på. Hun sier det aller viktigste er behandlingsreisene, som har god effekt mye lenger enn de tre ukene hun på reisen. Hun forteller at det trønderske klimaet ikke er godt for henne, i hvert fall ikke med dårlige somre. Hun bruker ullstillongs i hvert fall til mai måned. Hun søker behandlingsreise hvert år, men får ikke beskjed før cirka tre uker før turen. Da åpner Kari brevet fra Rikshospitalet med skjelvende hender, og heldigvis har hun fått ja på alle søknadene hittil.

– Når jeg står med det positive brevet i hånden, skjer det noe med meg. Jeg faller til ro når jeg vet at i tre uker skal jeg bare tenke på meg selv og riktig behandling, sier Kari.

– Vi må avskjelles før vi kommer hit, det går greit med kremer.

Kari bruker medisinen Metex 20 mg injeksjonsvæske med god effekt. Tidligere prøvde hun samme medisin i tablettform, men ble uvel og fikk ingen god virkning. Ifølge Felleskatalogen er Metex en type cellegift, som blant annet er godkjent for bruk ved psoriasisartritt hos voksne.

– Jeg startet med lav dose, den har blitt økt etter hvert. Jeg setter oppløsningen med en ferdigfylt penn hver torsdag, forteller Kari fornøyd.

– Og jeg er selvfølgelig nøye både med fuktighetskremer og behandlende kremer. Takket være behandlingsreisene, har jeg lært meg hvordan jeg kan ha et rikt liv med de utfordringene sykdommen gir.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.