Søvnproblemer behandling

- Behandlingen vil kunne hjelpe mange nordmenn med søvnvansker

Søvnforsker Patrick Faaland tror et digitalt søvnprogram vil gjøre det langt enklere å hjelpe nordmenn med søvnproblemer, uansett hvor i landet de bor.

INSOMNI? Kognitiv atferdsterapi er bevist å hjelpe mot søvnvansker. Nå ønsker forskere å tilby en digital løsning for å nå flere. Illustrasjonsfoto: NTB
INSOMNI? Kognitiv atferdsterapi er bevist å hjelpe mot søvnvansker. Nå ønsker forskere å tilby en digital løsning for å nå flere. Illustrasjonsfoto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

En forskningsgruppe ved Trondheim søvn og kronobiologi har i en studie sett nærmere på hvordan de 1721 deltakerne som har alvorlige søvnproblemer, responderte på digital søvnbehandling. Patrick Faaland er psykolog, stipendiat ved NTNU og tilknyttet forskningsgruppen. Faaland har allerede svært gode erfaringer med kognitiv atferdsterapi for folk som lider med søvnvansker, som du kan lese mer om i denne artikkelen (krever Pluss-abonnement).

Han mener en digital versjon av behandlingen kan hjelpe langt flere med sine søvnvansker.

- En digital versjon vil kunne hjelpe en stor del av befolkningen som har søvnvansker i dag, på en konstandseffektiv måte, mener forskeren.

God effekt av helautomatisk, digital verjon

I studien har deltakerne fått tilgang til en helautomatisk versjon av kognitiv atferdsterapi.

- Deltakeren får psykoedukasjon og automatisk tilpasset behandling. Behandlingen består av flere moduler, hvor man jobber med atferd, tanker og følelser. Dette omfatter også hjemmelekser, tilbakemelding, filmer og utfylling av søvndagbøker. En viktig del av behandlingen er søvnrestriksjon, hvor deltakerne vil bruke mindre tid i seng for å relære hjernen å sove, forklarer Faaland.

Deretter har han i sin doktorgrad forsøkt å undersøke videre hvem behandlingen fungerer på.

- Jeg har sett på hvordan disse individene responderer på behandling og hvem som utgjør de som ikke får effekt. Generelt har det blitt gjennomført digital søvnbehandling på flere tusen mennesker på tvers av kulturer og med forskjellig tilleggsproblematikk, hvor effekten ansees som veldig god, sier Faaland, og legger til at denne nettbaserte behandlingen har vist positive effekter både i den generelle befolkningen og i kliniske populasjoner.

Bedre tilbud for de med søvnproblemer

Ifølge Faaland sliter rundt 10 prosent av befolkningen i Norge med insomni. Han sier videre at det nåværende tilbudet ikke fremstår som godt nok for å hjelpe disse.

- Kognitiv atferdsterapi for insomni regnes som gullstandarden for behandling av insomni, men den høye forekomsten av insomni i den generelle befolkningen gjør at etterspørselen for behandling er større enn tilbudet som gis fra helsevesenet. En digital versjon vil kunne hjelpe en stor del av befolkningen som har søvnvansker i dag, på en konstandseffektiv måte. Slik kan flere pasienter få tilbud om behandling - og behandlingen kan enkelt gjennomføres hjemmefra, sier Faaland.

Helsedirektoratet lar deg få ditt eget tilpassede treningsprogram, etter alt fra alder til yrke og eventuelle helseplager. Vis mer

- Mitt håp er er at digital søvnbehandling kan tilbys til pasienter som trenger dette uavhengig av hvor i Norge man er lokalisert, understreker Faaland, og legger til at Trondheim Søvn og Kronobiologi er i gang med å undersøke hvorvidt digital søvnbehandling også kan være et supplerende behandlingstilbud for personer som mottar eller skal motta behandling på DPS.

Et supplement til dagens behandlingstilbud

Vi har spurt Siri Waage ved Nasjonal Kompetansetjeneste for søvnsykdommer i Bergen, om hvordan de ser på virkningen av et digitalt tilbud for kognitiv atferdsterapi for insomni.

Waage bekrefter at det ved kronisk insomi anbefales ikke-medikamentell søvnbehandling i form av kognitiv atferdsterapi for insomni, ettersom mer enn 80 prosent av pasientene med insomi forventes å få forbedret søvn av denne strukturerte behandlingsformen - en effekt som er ut til å vedvare etter endt behandling.

- Hvorvidt en digital versjon av behandlingen er like effektiv som ansikt til ansikt-behandling er fremdeles noe uvisst, oppsummeringen fra den sist publiserte artikkelen konkluderer med at det ikke er noe entydig svar på om den ene behandlingsformen er mer effektiv enn den andre, sier Waage og viser til følgende studie.

Samtidig påpeker Waage at kognitiv atferdsterapi er tidkrevende og vanskelig tilgjengelig.

- Det er få norske behandlere som tilbyr dette, og det finnes få spesialiserte behandlingssentre. Ved å gjøre dette digitalt vil man kunne gi et behandlingstilbud til flere, så på den måten vil en digital versjon kanskje være et supplement til det som allerede eksisterer i dag, sier Waage.

- Vil ha innovative e-helseløsninger

Helsedirektoratet bekrefter at effekten av ikke-medikamentell behandling for insomni er godt dokumentert og at teknikker som benyttes innenfor kognitiv atferdsterapi for insomni er nyttig for mange. De sier videre at dette er bakgrunnen for kursopplegget Sov godt som tilbys ved over 50 av landets kommunale frisklivsentraler.

Samtidig påpeker de at digitale verktøy for ulike helseutfordringer er et felt som er i stadig utvikling, og at de vurderer fortløpende hvordan nye digitale verktøy kan tas i bruk nasjonalt.

Men kan det være aktuelt å legge til rette for å tilby pasienter med søvnproblemer bruk av et digitalt tilbud som det forskeren beskriver? Vi har stilt dette spørsmålet til Helsedepartementet ved statssekretær Karl Kristian Bekeng.

– Pandemien har vist at det er muligheter for økt bruk av for eksempel telefon- og videokonsultasjoner som et tillegg til alminnelige konsultasjoner, og at det er et stort potensial i utvikling av nye digitale løsninger i helsetjenesten. Vi vil at innovative e-helseløsninger skal bidra til et trygt og effektivt helsevesen, sier Bekeng til Vi.no.

- Hva skal til for å få et slikt tilbud på plass i Norge?

– For å innføre nye metoder i den offentlige spesialisthelsetjenesten er det viktig at metoden oppfyller prioriteringskriteriene nytte, ressursbruk og alvorlighet. Det er viktig for oss at nye metoder som innføres er sikre og effektive, og at folk skal ha likeverdig tilgang til de nye metodene. Søvnvansker og insomni er nevnt som et tema i FHIs folkehelserapport, og det tar vi med oss inn i arbeidet med folkehelsemeldingen, sier Bekeng.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.