Søvnproblemer behandling

- Behandlingen vil kunne hjelpe mange nordmenn med søvnvansker

Søvnforsker Patrick Faaland tror et digitalt søvnprogram vil gjøre det langt enklere å hjelpe nordmenn med søvnproblemer, uansett hvor i landet de bor.

INSOMNI? Kognitiv atferdsterapi er bevist å hjelpe mot søvnvansker. Nå ønsker forskere å tilby en digital løsning for å nå flere. Illustrasjonsfoto: NTB
INSOMNI? Kognitiv atferdsterapi er bevist å hjelpe mot søvnvansker. Nå ønsker forskere å tilby en digital løsning for å nå flere. Illustrasjonsfoto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

En forskningsgruppe ved Trondheim søvn og kronobiologi har i en studie sett nærmere på hvordan de 1721 deltakerne som har alvorlige søvnproblemer, responderte på digital søvnbehandling. Patrick Faaland er psykolog, stipendiat ved NTNU og tilknyttet forskningsgruppen. Faaland har allerede svært gode erfaringer med kognitiv atferdsterapi for folk som lider med søvnvansker, som du kan lese mer om i denne artikkelen (krever Pluss-abonnement).

Han mener en digital versjon av behandlingen kan hjelpe langt flere med sine søvnvansker.

- En digital versjon vil kunne hjelpe en stor del av befolkningen som har søvnvansker i dag, på en konstandseffektiv måte, mener forskeren.

God effekt av helautomatisk, digital verjon

I studien har deltakerne fått tilgang til en helautomatisk versjon av kognitiv atferdsterapi.

- Deltakeren får psykoedukasjon og automatisk tilpasset behandling. Behandlingen består av flere moduler, hvor man jobber med atferd, tanker og følelser. Dette omfatter også hjemmelekser, tilbakemelding, filmer og utfylling av søvndagbøker. En viktig del av behandlingen er søvnrestriksjon, hvor deltakerne vil bruke mindre tid i seng for å relære hjernen å sove, forklarer Faaland.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.