Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.
Har en pasient en alvorlig sykdom kan pasienten i noen tilfeller ha behov for en annen legemiddelbehandling enn den som normalt blir brukt for sykdommen. I slikte tilfeller kan legen søke såkalt individuell stønad på vegne av pasienten, som innebærer at pasienten får dekt disse andre legemidlene på blå resept. Deretter fatter Helfo vedtak om pasienten skal få dekt kostnadene til de andre legemidlene.
I dette konkrete tilfellet har pasienten derimot fått nei til å få utgiftene for sine behandlinger på blå resept, selv om hun selv opplever at det er den eneste behandlingen som har gitt henne god effekt over tid mot bekkensmertene.
Både Helfo, Helseklage og til slutt Trygderetten sier nei til at kvinnen skal få kostnadene dekket.

Blå resept: Reglene, begrensningene og mulighetene
Vi Pluss
Sykdommen som aldri lar deg hvile
Vi PlussKrever vitenskapelig dokumentasjon
Kvinnen dette gjelder har hatt smerter i bekkenet i mange år etter flere operasjoner, og har dessuten forsøkt bruk av en rekke medikamenter mot problemene hennes – medisiner som hun kan få på blå resept. Disse har derimot ikke gitt god effekt, eller har gitt plagsomme bivirkninger.
Kvinnen har derimot forsøkt botoxbehandling for plagene – og opplever god effekt av denne behandlingen. Dermed har hennes lege søkt om å få dekt utgiftene til behandlingen på blå resept.

Misfornøyd med legen? Slik klager du
Vi Pluss
Nav: Dette må til for å bli ufør
Vi PlussÅrsaken til at hun derimot får nei til dette, også ved klage og etterfølgende behandling i Trygderetten, er mangelen på dokumentasjon. For som Helseklage påpeker, som har behandlet avslaget fra Helfo etter klage fra kvinnen, er det et vilkår at det foreligger publisert, vitenskapelig dokumentasjon for effekt når et legemiddel skal brukes utenfor godkjent bruksområde, i dette tilfellet botox. De skriver og at det heller ikke kan legges vekt på opplevd effekt hos den enkelte pasient, ettersom regelverket ikke åpner opp for at de kan vektlegge dette i sin vurdering.

Mangler diagnose og lider i stillhet: Migrene-hjelpen mange aldri får
Vi Pluss
Ny psoriasis-medisin: - Et fantastisk alternativ
Vi PlussIkke dokumentert effekt
Saken har endt i Trygderetten, hvor de er enig i vurderingen til Helseklage: De påpeker at det er et krav om at legemidlet har en vitenskapelig godt dokumentert og klinisk relevant virkning for den aktuelle sykdommen, dersom man skal få dekt utgiftene til behandling. Og studiene det vises til i søknaden fra kvinnens lege, er begge små – og viser ikke godt nok effekten av botoxbehandling ved den ankende parts smertebilde og diagnoser, mener Trygderetten.
De påpeker samtidig at ved behandlinger av kvinnen med botox, får hun også sterke smertestillende, og at det ikke er dokumentert at det er Botox i seg selv som har den altoverveiende smertestillende effekt hos den ankende part.
Trygderetten påpeker til slutt at regelverket om individuell stønad også presiserer at det må påvises effekt av behandlingen på gruppenivå. «Det at den ankende part opplever effekt av behandlingen, kan derfor ikke tillegges vesentlig vekt».
Du kan lese hele Trygderettsvedtaket her.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.