Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.
Den såkalte middelhavsdietten har i flere år blitt trukket fram som den aller sunneste dietten du kan følge. Mye fisk, grønnsaker, frukt, nøtter og olivenolje bidrar blant annet til å holde hjerte- og karsykdommer, kreft og demens på avstand, og gir deg et lengre liv.
Men de siste årene har en annen, lignende diett fått økt oppmerksomhet som nesten like sunn som middelhavsdietten: Den nordiske.

Rapsolje: Hvor sunt er det egentlig?
Vi PlussDen såkalte nordiske dietten er basert på et tradisjonelt nordisk kosthold, og består i hovedsak av bær, grønnsaker, fisk, fullkorn, meieriprodukter og rapsolje. I januar kåret det amerikanske nettstedet U.S News den nordiske dietten til den tiende beste dietten i verden, blant annet fordi den bidrar til å holde vekta nede.

Feil valg gir ingen helsegevinst
Vi PlussBedre helse med nordisk kosthold
Nå viser en ny studie utført av forskere ved universitetet i København at du ved å legge om til den nordiske dietten vil få målbare helsegevinster også dersom du er overvektig og ikke går ned i vekt.
I studien ble 200 deltakere over 50 år, som alle hadde forhøyet BMI og økt risiko for å utvikle hjerte- og karsykdommer, delt inn i to grupper. Den ene gruppen spiste helt vanlig mat, mens den andre gruppen fulgte den nordiske dietten. Begge gruppene ble bedt om å holde vekta stabil. Gikk de ned i vekt, skulle de øke mengden mat.
Resultatet? Deltagerne som holdt seg til den nordiske dietten fikk bedre helse - selv om de fortsatte å være overvektige.
– De hadde et lavere kolesterolnivå, de hadde mindre mettet og umettet fett i blodet og bedre regulering av glukose sammenlignet med kontrollgruppen, forteller Lars Ove Dragsted, forsker og seksjonsleder ved universitetet i København, til NRK.
Du trenger altså ikke gå ned i vekt for å få bedre helse av den nordiske dietten.

Derfor er middelhavsdietten så sunn
Vi Pluss
Kan faste forlenge livet?
Vi PlussRapsolje bra for helsa
Professor i ernæring Kjetil Retterstøl ved Universitetet i Oslo mener det nordiske kostholdet har mye bra ved seg. Spesielt trekker han fram rapsolje som svært gunstig for helsa.
- Nordisk kosthold har fått økt interesse den siste tiden, og det kommer mye forskning på både nordisk kosthold og på rapsolje, som er en sunn og god kilde til fett, sier han til Vi.no.
Og mens det tradisjonelle hverdagskostholdet i Norden tidligere har inneholdt store mengder mettet fett fra smør, margarin og dyrefett, vektlegger den mer moderne nordiske dietten bruk av rapsolje som en sunn fettkilde. Det gir en rekke helsegevinster, påpeker Retterstøl, også om man ikke nødvendigvis går ned i vekt.
- Vi har sett en stor nedgang i hjerte- og karsykdommer hos personer i alderen 30 til 69 år siden 1970-tallet, til tross for at vi i samme periode har blitt tyngre. Det er et paradoks, men det skyldes blant annet at vi i dag har et langt lavere inntak av mettet fett. Det er stor gevinst i å kvitte seg med smør og hardt margarin og i stedet bruke olje, sier han.
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.