Besteforeldres alkoholbruk:

Barn reagerer på besteforeldres drikking: - De synes det er skummelt

Vinglasset har erstattet kaffekoppen for mange besteforeldre. Ett av ti barn og unge ønsker at besteforeldrene drakk mindre.

GLEDELIG JUL? Mange barnebarn ønsker at julen skal være alkoholfri. Barnebarn i tenårene er de som helst vil at besteforeldrene skal la vinflasken stå. Foto: NTB Scanpix
GLEDELIG JUL? Mange barnebarn ønsker at julen skal være alkoholfri. Barnebarn i tenårene er de som helst vil at besteforeldrene skal la vinflasken stå. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Vi.no er både en nettavis og en facebookside for alle som er 50+ Er du en av oss? Følg oss her, og tips oss gjerne!

(Vi.no): En fersk spørreundersøkelse blant norske barn og unge viser at 11 prosent skulle ønske at besteforeldrene drakk mindre alkohol når de var sammen med barnebarna.

– Desember er den måneden det kjøpes mest alkohol i Norge. Jeg tror nok mange barn og unge kjenner på ubehag knyttet til voksnes alkoholbruk, også når det gjelder hvordan bestefar eller bestemor drikker. Det kan være ubehagelig å oppleve at det trygge fanget ikke lenger er som det pleier, sier Randi Hagen Eriksrud i Av-og-til.

Hun peker på at det i dag er eldre som drikker oftest alkohol.

– Mens man i tidligere tider inviterte gjester på kaffe og småkaker, er det for dagens seniorer ofte like naturlig å åpne en flaske vin, sier Eriksrud.

Hun oppfordrer besteforeldre til å bytte ut noen av alkoholenhetene med alkoholfrie varianter i julen.

– Jeg tenker det er lurt å se på forbruket sitt av hensyn til de yngste. Å få barnebarn er livets dessert, og den desserten smaker kanskje ikke like godt når man er småbrisen. Mange tilbringer julen sammen med barn og barnebarn, og vi vet at mange barn synes det er ubehagelig og skummelt hvis bestemor eller bestefar blir beruset, sier Eriksrud.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.