Få tilgang til våre aller beste artikler på Vi Pluss her, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.
Det melder VG. Seniorforsker Øivind Bergh ved Havforskningsinstituttet opplyser til avisa at høy sjøtemperatur fra 18-20 grader øker risikoen for bakteriene Vibrio vulnificus, Shewanella putrefaciens og Vibrio parahemolyticus. Disse bakteriene blir populært kalt «kjøttetende». Bakteriene finnes ikke i ferskvann.

Hagesesongen er i gang: Hvilke regler gjelder mellom naboer?
Vi Pluss
Fibromyalgi: Effektivt mot smerter
Vi PlussUnngå bading med åpne sår
Har du åpne sår og rifter som ikke har grodd så bør du unngå å bade.
Ifølge Ettore Amatao, seniorrådgiver i Folkehelseinstituttet, er personer med immunsvikt, leversykdom og eldre spesielt utsatt for infeksjon. Han råder til å bruke badesko for å unngå å skjære seg opp. Skulle du få et sår mens du bader bør såret renses med rent ferskvann. Sykdom kan oppstå når bakterien kommer inn gjennom et hudsår under bading. Det kan føre til en alvorlig infeksjon som utvikler seg raskt.
Lege bør oppsøkes raskt hvis du får en infeksjon. Symptomer på infeksjon starter innen et døgn etter smitte. Huden over det infiserte området blir rødt og hovent.
50 tilfeller årlig
I 2018, som var en spesielt varm sommer i deler av landet, fikk 8 personer alvorlige infeksjoner etter bading i Oslofjorden (kystlinjen til fylkene Oslo, Østfold, Akershus, Buskerud, og Vestfold), samt kysten langs Telemark og Agder, skriver FHI på sine nettsider.
De skriver videre at antall tilfeller har blitt jevnlig rapportert med et gjennomsnitt på cirka 50 tilfeller per år i perioden 2019 – 2021, og de fleste er rapportert i sommermånedene.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.