Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.
«Helsefordelene ved infrarød badstue er mange». «Velvære med dokumentert helseeffekt». «Gunstig for personer med artritt, fibromyalgi, ryggplager og revmatisme».
Har du av nysgjerrighet søkt etter infrarød badstue på nett fordi du lurer på om det kan være noe for deg? Lovnadene til de som selger slike badstuer er gjerne mange, og smertelindring er en lovnad som går igjen.
Men hva sier forskningen - og ekspertene - om bruken av infrarød badstue, eller IR badstue. Har det egentlig noe for seg?

En risiko å kombinere disse medisinene med alkohol
Vi PlussEffekt av varmt klima
Vi har spurt professor og smerteoverlege ved Rikshospitalet, Audun Stubhaug, om han kjenner til forskning som bekrefter at bruk av IR-badstue mot smerter har dokumentert virkning, og hvilke erfaringer han har med dette som behandlingsform.

For å sette behandlingsformen i perspektiv sier Stubhaug til Vi.no at den norske stat har en lang tradisjon for å betale for pasienters behandlingsreiser til varme strøk til utlandet, som Spania og Kroatia, uten at det er godt dokumentert gjennom forskning at oppholdet i varmere strøk i seg selv hjelper mot smerter grunnet eksempelvis revmatiske lidelser. Men mange pasienter forteller om positive effekter.
- En relativt fersk Sintef-rapport har konkludert med at en del pasienter får bedre effekt av rehabilitering i varmt klima enn i kaldt klima (Norge), sier Stubhaug.

- Behandling gir fantastiske resultater
Vi PlussVarme bra for revmatikere
Også Gry Jorunn Holmen, kommunikasjonssjef i Norsk revmatikerforbund, sier til Vi.no at varme generelt er bra for revmatikere, og trekker også frem behandlingsreisene som staten dekker.
- Statens Behandlingsreiser sender revmatikere og andre diagnosegrupper til sydligere strøk for varme, behandling og trening på statens regning. Denne ordningen hadde nok ikke eksistert hvis ikke koblingen varme og positive helsegevinster hadde vært der, påpeker Holmen.
Generelt opplever revmatikerne at de blir bedre og har det bedre ved opphold i varme strøk, dessuten viser denne avhandlingen om behandlingsreiser at det har effekt, sier Holmen:
Oppsummert viste resultatene viser at et 4 ukers rehabiliteringsprogram gir klare helsegevinster av minst tre måneders varighet for personer med leddgikt og Bekhterevs sykdom, og at man får generelt større og lengrevarig effekt når denne behandlingen gjennomføres i et varmt klima.
Hva med behandling med IR-badstue?
Når det derimot gjelder bruk av IR-badstue, er det kun gjort noen enkle studier, ifølge Stubhaug.
- Blant annet har man fulgt en gruppe pasienter og sett på hvordan de opplever behandlingsformen. De med revmatologiske sykdommer og vondt i ryggen har beskrevet en positiv endring ved bruk av IR-badstue, sier Stubhaug.
Både vanlig badstue og IR-badstue fører til en oppvarming av kroppen, men IR benytter seg av stråling som gjør at du blir veldig varm i huden og kroppen.
Forskningen kan altså ikke konkludere med at IR-badstue gir ønsket smertelindring, men en rekke pasienter melder selv at de syns det hjelper. Stubhaug forteller videre at det derimot er gjort mye forskning på bruk av andre typer badstue for smertelindring i Finland, der resultatet også der var et effekten varierte veldig fra person til person: Mens noen fikk mer smerter, merket andre ingen forskjell - og noen opplevde en bedring.

Gjør du dette hver morgen, kan du få det bedre både fysisk og mentalt
Man må prøve seg frem
Stubhaug mener de studiene som fins, og den erfaringen han har med pasienter, viser at det er en del behandlingsformer som benytter seg av varme, inkludert IR-badstue, som kan fungere.
- Det er derimot ikke vitenskapelig bevist og gyldig for alle. Derimot må den enkelte prøve seg frem for å se om personen opplever effekt av behandlingsformen, inkludert IR-badstue, sier Stubhaug.
Han legger til at det fungerer på samme måte ved bruk av legemidler: Det kan være medikamenter som bare gir effekt til eksempelvis 30 prosent, mens de andre må prøve andre legemidler for å oppnå ønsket effekt.
- Jeg skal ikke avvise at varmebehandling, spesielt sammen med øvelser eller bruk av varmebasseng eller liknende, kan være positivt. Men det er ikke noen grunn til å komme med sterke anbefalinger basert på forskning. Vi er derimot veldig interessert i at folk skal finne metoder som ikke er medikamentelle, påpeker Stubhaug, som mener pasientenes tilbakemeldinger er viktige å ta hensyn til:

Professor: - Den neste epidemien
- Selv om det ikke er høy kvalitet på studiene som har sett på virkningen av bruk av varmebehandling, har mange pasienter egne, gode erfaringer med dette, og de skal vi ikke bortforklare. Det går ikke an å love at dette har positiv effekt, men det kan oppleves positivt, påpeker han.
Han mener at det for de som har kroniske plager handler om å bli kjent med sin egen kropp. Dersom man vurderer bruk av IR-badstue anbefaler han derfor å prøve det noen ganger først før man eventuelt velger å investere i det – for å se om man syns det gir ønsket effekt.
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.