Fritt behandlingsvalg

Avvikling av fritt behandlingsvalg: Hva må du selv gjøre?

Fritt behandlingsvalg avvikles fra nyttår. - Pasienter som er usikre på oppstart av planlagt helsehjelp, kan ta kontakt med den virksomheten de står på venteliste hos, ifølge Helse- og omsorgsdepartementet.

FRITT BEHANDLINGSVALG FJERNES: Stortinget har vedtatt å avvikle fritt behandlingsvalg. For pasienter som står på ventelister kan dette bety at de må flyttes til andre helsevirksomheter som også er godkjent etter de nye reglene som kommer fra nyttår. Foto: NTB/Scanpix
FRITT BEHANDLINGSVALG FJERNES: Stortinget har vedtatt å avvikle fritt behandlingsvalg. For pasienter som står på ventelister kan dette bety at de må flyttes til andre helsevirksomheter som også er godkjent etter de nye reglene som kommer fra nyttår. Foto: NTB/Scanpix Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Arbeiderpartiet har ønsket å skrote fritt behandlingsvalg siden Høyre-regjeringen innførte det i 2015. Og nå er det bestemt:

Stortinget vedtok denne uka at fritt behandlingsvalg slik det er i dag, avvikles. Forslaget ble banket igjennom med 57 mot 43 stemmer på Stortinget - og motforestillingene var flere:

- I dag knuses mange drømmer og håp, denne dagen er bare trist, uttalte Bård Hoksrud under saksbehandlingen, og sa videre:

- Vi kommer faktisk ikke utenom at det er mange som kommer til å måtte vente i måneder ekstra, for kanskje å få vite om man har kreft eller en alvorlig hjertesykdom. Paradoksalt nok gjelder ikke dette hvis du har penger, for da kan du kjøpe deg forbi helsekøen.

Helseforetakene og offentlige helsetjenester gikk i forkant av stortingsbehandlingen ut med informasjon om hvilke konsekvenser avviklingen kan få for pasientene - som Vi.no skrev om tidligere denne uka.

Helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) har uttalt at avviklingen har vært planlagt gjennom to år, og at det vil være en overgangsordning på tolv måneder.

Overgangsordningen, som sikrer behandling innenfor eksisterende fritt behandlingsvalg ut 2023, er imidlertid bare for de som allerede er i gang med behandling eller utredning.

De som bare står på ventelister hos en av virksomhetene som ikke lenger vil være godkjent etter nyttår, omfattes ikke av overgangsordningen - og vil måtte flyttes til annet helseforetak.

Må pasientene selv foreta seg noe?

Vi har spurt Helse- og omsorgsdepartementet om konsekvensene og hva pasienter eventuelt selv må foreta seg, om de blir rammet av avviklingen.

Statssekretær Karl Kristian Bekeng i Helse- og omsorgsdepartementet svarer at Stortinget har vedtatt regjeringens forslag om å avvikle godkjenningsordningen fra nyttår - som betyr at de godkjente leverandørene fra avviklingstidspunktet ikke lenger vil få betalt av staten for pasientbehandling.

- Vi har foreslått en overgangsordning for pasienter som har begynt helsehjelp hos en fritt behandlingsvalg-leverandør før avviklingstidspunktet. Leverandørene vil fortsatt få betalt for helsehjelp til disse pasientene fram til behandlingen er ferdig. Ordningen gjelder ut 2023, sier Bekeng.

Når det gjelder de som står på venteliste og ikke er i gang med behandling eller utredning innen 1. januar, sier han:

- Dersom godkjente virksomheter har pasienter på venteliste som de ser at de ikke vil kunne gi et tilbud til innen 1. januar, har den aktuelle leverandøren ansvar for å sette i gang tiltak for å sikre forsvarlig og sømløs overgang. Enten til en offentlig eller privat leverandør med avtale med regionalt helseforetak som kan ivareta pasientens behov.

Bekeng uttaler at de regionale helseforetakene har fått i oppdrag å påse at pasienter som mottar behandling hos private leverandører gjennom godkjenningsordningen i fritt behandlingsvalg, får videreført det tilbudet de har behov for når ordningen avvikles.

- Det vil kunne variere mellom regionene og de private leverandørene hvordan de innretter samarbeidet om pasientene dette eventuelt gjelder. Jeg understreker at en godkjent leverandør som har tatt imot en henvisning og påtatt seg behandlingsansvaret for en pasient, også har påtatt seg et ansvar for å informere pasienten om forhold av betydning for pasientforløpet, sier han.

Bakerst i køen?

- Vil pasienten som har stått på venteliste hos en som ikke lenger er godkjent etter 1. januar, bli plassert bakerst i køen igjen? Og vente enda lenger, i tillegg til den tida de allerede har ventet?

- Pasientene som venter på helsehjelp hos fritt behandlingsvalg-leverandører har rett til nødvendig helsehjelp i spesialisthelsetjenesten, og har krav på å få helsehjelp innen forsvarlig tid. Helseforetakene skal alltid gjøre individuelle vurderinger av hvor lenge det er forsvarlig at en pasient venter ut fra den medisinske hastegraden, svarer Bekeng.

På spørsmål om det lurt for pasienter å foreta seg noe allerede nå, om de står på venteliste eller har fått time for behandling hos en behandler som ikke er godkjent, etter 1. januar, svarer Bekeng:

- På generelt grunnlag vil jeg si at pasienter som er usikre på oppstart av planlagt helsehjelp, kan ta kontakt med den virksomheten de står på venteliste hos.

Halvparten av oss vil utvikle artrose. Symptomene er gradvis utvikling av smerte og stivhet ved belastning. Vis mer

Helsehjelpen må være påbegynt

Helfo informerer at hvis en pasient før 1. januar 2023 har påbegynt helsehjelp hos en leverandør godkjent av Helfo under fritt behandlingsvalg, vil hen kunne fortsette å få behandling der i inntil tolv måneder.

De understreker at hvis en pasient er henvist til eller står på venteliste hos en slik helseaktør, og helsehjelpen ikke er påbegynt før 1. januar 2023, vil helsehjelpen måtte skje ved et offentlig behandlingssted eller et privat behandlingssted som har avtale med et regionalt helseforetak.

Helfo understreker følgende:

- Med «påbegynt helsehjelp» menes i denne sammenhengen at helsehjelpen pasienten skal motta av en FBV-leverandør, faktisk har startet opp før 1. januar 2023. For at helsehjelpen skal anses å være påbegynt, må en reell utredning eller behandling være startet opp hos FBV-leverandøren før nyttår. Det er ikke tilstrekkelig at pasienten har mottatt helsehjelp et annet sted i spesialisthelsetjenesten i 2022.

- Helsehjelpen anses derfor ikke påbegynt for pasienter som er henvist til en FBV-leverandør i 2022, men ikke får time før i 2023. Disse pasientene er derfor ikke omfattet av overgangsordningen.

- Blir godt ivaretatt

Helse Sør-Øst RHF uttalte i en pressemelding tidlig i november at de vil sørge for at pasienter blir ivaretatt på en god måte ved en avvikling av godkjenningsordningen i fritt behandlingsvalg fra 1. januar 2023.

De understreker at pasienter fortsatt skal få velge hvor de ønsker få behandling, men fra 1. januar 2023 vil de bare kunne velge mellom offentlige behandlingssteder og private virksomheter som har avtale med et regionalt helseforetak. Pasienter vil ikke lenger kunne velge seg til en privat virksomhet som er godkjent av Helfo.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.