Blå resept

Avslag om blå resept

Etter årevis med plager på grunn av stoffskifteproblemer, fibromyalgi og migrene, fant kvinnen en medisin som hjalp. Men Helfo vil ikke betale - og må ta regninga selv om hun vil fortsette på den.

HVA MÅ TIL FOR BLÅ RESEPT? Det stilles strenge krav til hva som kan skrives ut på blå resept - og hvem som kan få det. Kvinnen (57) fikk avslag på støtte til medisiner hun selv mener har god effekt, fordi Helfo og retten mener hun ikke oppfyller kravene i bestemmelsene om blå resept. Illustrasjonsfoto: NTB/Shutterstock
HVA MÅ TIL FOR BLÅ RESEPT? Det stilles strenge krav til hva som kan skrives ut på blå resept - og hvem som kan få det. Kvinnen (57) fikk avslag på støtte til medisiner hun selv mener har god effekt, fordi Helfo og retten mener hun ikke oppfyller kravene i bestemmelsene om blå resept. Illustrasjonsfoto: NTB/Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Kvinnen hadde i årevis slitt med plager som følge av stoffskiftesykdom, fibromyalgi og migrene. Hun hadde prøvd ut flere medisiner som ikke fungerte - og opplevd bivirkninger som medførte sykehusinnleggelse.

Da hun endelig fant en medisin som hadde god effekt, ba hun om å få støtte til dette fra staten.

Men det fikk hun ikke - på grunn av reglene om blå resept:

Det er strenge regler for hvem som kan få medisiner på blå resept og hvilke medisiner man kan få.

Derfor får hun ikke blå resept

Regelverket for blå resept er slik at det er noen medisiner fastlegen kan skrive ut direkte på blå resept - og så er det andre medisiner som fastlegen må søke Helfo om at du kan få på blå resept. Dette kalles individuell søknad - og du kan lese nærmere om hva det egentlig innebærer i denne artikkelen på Vi.no.

I den aktuelle saken som vi forteller om her, har kvinnen søkt Helfo om å få støtte til medisinen som hun selv mener virker godt på hennes sykdom.

Dette har imidlertid Helfo avslått - på bakgrunn av flere punkter:

  • Ifølge blåreseptforskriften, kreves det at pasienten har prøvd ut medisiner som står på listen med forhåndsgodkjente legemidler, før man eventuelt kan få godkjent andre medisiner på blå resept
  • Det er også et krav at det skal være vitenskapelig godt dokumentert og klinisk relevant virkning for den aktuelle sykdommen
  • Søknad skal komme fra spesialist i sykdommens fagfelt eller tilgrensende behandlingsområder eller en lege ved tilsvarende avdeling ved et offentlig sykehus når legemidlet ikke har markedsføringstillatelse for den aktuelle bruken i Norge.

57-åringen har anket avslaget fra Helfo til retten - men hun får heller ikke medhold der: Trygderetten avslår også søknaden.

Retten poengterer spesielt at det er lite rom for individuelt skjønn i denne typen saker; at kvinnen ikke oppfyller kravet om å ha forsøkt relevante forhåndsgodkjente legemidler - og at legemiddelet heller ikke er et godkjent preparat i Norge og derfor ikke er omfattet av bidragsordningen.

- Forskjellsbehandling

Det kvinnen har bedt om, er å få refundert utgifter hun har til de medisinene som hun synes har best effekt.

Når saken kommer opp for behandling i Trygderetten, har hun allerede stått på medisinen i nesten fem år. Fordi hun ikke vil utsette seg for å måtte teste ut andre legemidler når hun vet at dette fungerer for henne, og ettersom hun har dårlige erfaringer med bivirkninger fra tidligere, oppfyller hun heller ikke kravet om at man først må ha testet ut forhåndsgodkjente medisiner.

Dette skal du ikke gjøre med medisiner. Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Hun uttaler blant annet i rettspapirene:

- Jeg får slik angst med tanke på å gå tilbake til (tidligere medisin), at jeg brekker meg. Ett år med overvekt, mye vann i kroppen og trøbbel med å gå på do, har satt spor. Spesielt etter et døgn på sykehus da de måtte tømme meg for urin og avføring. Jeg fikk et traume etter det.

57-åringen uttaler også at hun mener det er forskjellsbehandling av pasientgrupper, når de med stoffskifteproblemer har såpass få medisiner å velge mellom på blå resept.

Hun sier hun er redd for de helsemessige konsekvensen dersom hun etter fem år på en velfungerende medisin, blir tvunget til å skifte medisin.

- Å begynne å skifte medisin nå, er ikke bra. Noe jeg er nødt til hvis søknaden ikke blir innvilget, da jeg ikke har økonomi til å betale for dette stort lenger.

I den endelige kjennelsen understreker Trygderetten at kvinnen har en alvorlig sykdom og hun har behov for langvarig bruk av legemidler - og at hun derfor er vurdert etter blåreseptforskriften. Bestemmelsene der medfører at medisinen ikke kan skrives på blå resept.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.