Coronavirus i Norge:

Atle er i risikogruppen og ble smittet av covid-19

Nå er han frisk, men anbefaler alle å følge myndighetenes råd.

Atle Kvamme er i risikogruppen for covid-19 både fordi han er over 60, og fordi han går på medisiner som kan gjøre ham dårligere rustet til å takle sykdommen. Foto: Privat
Atle Kvamme er i risikogruppen for covid-19 både fordi han er over 60, og fordi han går på medisiner som kan gjøre ham dårligere rustet til å takle sykdommen. Foto: Privat Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Atle Kvamme (67) er næringspolitisk sjef for Bergen Næringsråd. Denne mandagsmorgenen arbeider han hjemmefra, og intervjuet må gjøres på telefon. I går var første gangen han var utenfor døra på en god stund.

– Hvordan går det med deg?

– Det går veldig greit nå. Jeg har vært symptomfri i to tre dager. I går kunne jeg gå en tur med hunden og få meg litt frisk luft.

– Hvilke symptomer opplevde du?

– Det slår jo så forskjellig ut, men for meg begynte det med vond hals. Etter hvert ble jeg også tett i nesen og fikk en grusom hodepine. Etter halvannen dag fikk jeg en verk som beveget seg rundt i kroppen. Jeg målte ikke, men jeg er rimelig sikker på at jeg også hadde feber. Ene stunden var jeg kokvarm og neste frøs jeg om beina og fingrene var iskalde. Det var ikke mye annet å gjøre enn å ligge under et teppe på sofaen og vente på bedre tider.

Ble ikke testet med en gang

Det gikk en stund før Atle ble testet, og fikk bekreftet at han var smittet av det nye viruset som har fått navnet COVID-19.

– Det første jeg gjorde da jeg begynte å føle meg syk, var å ringe legevakten. Men jeg oppfylte ikke kriteriene for å bli testet for viruset, da jeg ikke visste om jeg hadde vært i kontakt med noen som var smittet. Legevakten mente derfor at det godt kunne være en vanlig influensa. Det å ikke vite om jeg var smittet syntes jeg var skummelt. At jeg ikke ble testet med en gang, var litt av utfordringen i denne saken.

Dette var før retningslinjene kom om at de som har noen som helst symptomer skal holde seg hjemme, så Atle fortsatte å gå på jobb som vanlig.

– Jeg møter veldig mange mennesker gjennom møter og konferanser. Heldigvis ser det ut til å ha gått bra, og jeg tror at mine kolleger har klart seg. Det er jeg veldig glad for.

Ubehagelig følelse

Atle ble ikke testet før han fikk vite at han hadde hatt nærkontakt med en smittet person. Da hadde han allerede smittet sin kone.

– Det var en ubehagelig følelse å vite at jeg hadde gått rundt og muligens smittet andre, selv om jeg tok forholdsregler. Etter å ha fått påvist smitte, fulgte en lang telefonsamtale med helsepersonellet. Jeg måtte lage en liste over dem jeg hadde hatt nærkontakt med, og det var over 50 personer. Helsepersonellet tok kontakt med personene på listen og informerte om at de måtte i karantene. Selv skrev jeg e-post til alle sammen, da jeg ville at de skulle høre det fra meg også. Det var ikke flaut, hvem som helst kan jo bli smittet, men jeg syntes det var ubehagelig.

I risikogruppen

Selv om Kvamme tilhører risikogruppen, klarte han seg forholdsvis bra gjennom sykdomsforløpet.

– Det er naturlig at folk er bekymret. Jeg er selv i risikogruppen på grunn av alderen min, men også fordi jeg går på noen faste medisiner. Det er klart jeg var engstelig og lurte på hvordan kroppen min kom til å tåle viruset. Jeg hadde bare to dager med store plager, så jeg var definitivt heldig. Jeg og min kone bor i generasjonsbolig med både barn og barnebarn, men vi holdt oss i vår etasje, og resten av familien har holdt seg frisk.

Kvamme fortsetter å følge restriksjonene, selv om han nå er friskmeldt.

– Det er ingen som med sikkerhet kan si at jeg er immun fordi jeg har hatt viruset. Derfor tar jeg ingen unødvendige risikoer. Det samme gjelder mine kolleger som straks er ute av karantenen. Vi fortsetter med hjemmekontor, når vi først er så heldige å kunne løse det på den måten. Jeg tror de fleste i befolkningen er flinke til å vise hensyn, men det er klart det kan være utfordrende å snu alles tankesett på veldig kort tid. Jeg tenker det blir mer innarbeidet etter hvert. Rådene fra myndighetene passer oss ikke alltid, og vi er nødt til å gi avkall på ting, men de er gitt i aller beste mening. Vi har ett felles mål, og det er å komme oss igjennom denne krisen så fort som mulig.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.