Artrose og revmatisme

Artrose: Denne matvaren demper smertene

Artrose kan ikke helbredes, men én bestemt matvare kan dempe smertene like effektivt som Ibux, viser en studie. Her er ekspertenes anbefaling.

ARTROSE: Det finnes ingen helbredende kur mot artrose, men det er mye du kan gjøre for å bedre symptomene. Blant annet har hva du spiser stor påvirkning på hvor sterke smerter du har, viser studier. Foto: NTB
ARTROSE: Det finnes ingen helbredende kur mot artrose, men det er mye du kan gjøre for å bedre symptomene. Blant annet har hva du spiser stor påvirkning på hvor sterke smerter du har, viser studier. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Artrose, tidligere kalt slitasjegikt, er den vanligste leddsykdommen hos voksne, og omtrent halvparten av oss vil før eller senere få artrose i ett eller flere ledd. Knær, hofter og fingerledd er mest utsatt. Artrose gjør leddene stive og smertefulle, og selv små bevegelser kan være både vonde og vanskelige å utføre.

Artrose kan ikke helbredes, men riktig trening og fysisk aktivitet kan gi smertelindring, bedre leddfunksjonen og bremse sykdomsutviklingen.

I tillegg er det én ting til som forskning har vist at kan bidra til å dempe smertene: Ingefær.

Betennelsesdempende ingefær

Ingefær er blitt brukt som naturmedisin i flere tusen år, mot alt fra fordøyelsesbesvær og kvalme til smerter og manglende sexlyst. I tillegg har den en viktig egenskap som gjør den godt egnet for personer mer artrose: Den er naturlig betennelsesdempende. En rekke studier har vist at ingefær kan ha god effekt både på å dempe inflammasjonen i leddene, samt lindre smerte. En studie fra 2001 viste at ingefær var like effektivt mot smerter ved artrose som ibuprofen.

Gunn Helene Arsky er ernæringsfysiolog, forfatter og yogalærer, og har tidligere jobbet i mange år med kosthold og helse, blant annet i Helsedirektoratet.

Hun bekrefter at ingefær virker naturlig betennelsesdempende og kan brukes til å bekjempe inflammasjon i kroppen.

- Ja, flere stoffer i ingefær virker betennelsesdempende, deriblant cedrol, 6-gingerol og 6-shogaol, sier hun.

Demper smerter

Minst seks forskjellige studier har vist at tilskudd av ingefær gir bedring av smerte og symptomer ved artrose, sammenlignet med en kontrollgruppe. Andre studier har vist at ingefær har positiv effekt på symptomer ved revmatisme, både direkte på grunn av sine betennelsesdempende egenskaper og ved å påvirke tarmfloraen.

Arsky er ikke i tvil om at ingefær kan dempe smerter og stivhet i ledd på grunn av artrose eller revmatisme.

- Ja, det kan det. Ikke bare via direkte påvirkning på cellene etter absorpsjon av stoffene fra tarmen - men ny forskning viser at revmatoid artritt også kan dempes indirekte, ved at ingefærstoffene påvirker tarmfloraen som i sin tur forebygger og bedrer artritt, forklarer hun.

Dersom du er plaget av artrose eller revmatisme, kan det derfor være en god ide å inkludere mer ingefær i kostholdet ditt. Men forvent ikke mirakler over natten:

- Dette gjelder inntak over tid. Studiene som støtter at ingefær virker, går over uker og måneder, poengterer Arsky.

- Hvor mye ingefær bør man ta for at det skal ha noen effekt?

- Det ser ut til at 4-6 gram fersk ingefær per dag har denne virkningen. Riv ingefær og rør inn i dressinger, ha i smoothien eller tygg biter, anbefaler Arsky.

Uklar effekt på stive ledd

Therese Aarsæther er kiropraktor ved Ullevål Kiropraktorklinikk, og har en mastergrad i ernæring. Også hun bekrefter at ingefær kan ha en positiv effekt på smerter og virke betennelsesdempende.

- Ingefær inneholder en rekke virkestoffer som ser ut til å kunne ha en positiv helseeffekt. Blant annet fungerer ingefær kvalmestillende, kan redusere smerter og virke betennelsesdempende. Det er mer uklart hvor stor effekt det har på stivhet i leddene, sier hun.

Når det gjelder artrose, spesielt i knær og hofter, er det gjerne fire punkter det er viktig for pasienten å forbedre: smerte, stivhet, livskvalitet og funksjon. Med funksjon menes hvor mye man blir hemmet i hverdagen på grunn av artrosen, for eksempel når man går i trapper eller kler av og på seg, forklarer kiropraktoren.

- Av disse fire punktene ser det ut til at ingefær kan bidra til å dempe smerte, men de andre tre punktene er det ikke tilstrekkelig forskning til å kunne si noe konkret om, sier hun.

Samtidig henger de fire punktene sammen, påpeker Aarsæther.

- Noen av de som har artrose er ikke nødvendigvis plaget med så sterke smerter, men føler likevel at det går ut over livskvaliteten og evne til å være sosial, gå tur og leke med barnebarna, sier hun.

Ingefær-te

I de fleste studiene på ingefær er det kosttilskudd som har blitt gitt, da dette er enklest å standardisere og sammenlikne med en gruppe som får placebo.

- I en del kosttilskudd vil det kun være et uttrekk av noen av de mange stoffene som kan ha en helseeffekt og når vi da vet at det kan være minst 80 mulige virkestoffer i ingefær, er det uvisst om alt dette kan finnes i en kapsel, poengterer Aarsæther.

Personlig foretrekker hun å bruke ingefær i te eller i maten.

- Min vinterfavoritt er ingefær-te. Det lages superenkelt med et par skiver ingefær, kanelstang og kokende vann, og kan smakes til med litt honning og presset sitron, sier hun.

- Har du erfaring med pasienter som er blitt bedre etter bruk av ingefær mot artrose eller revmatisme?

- Det ser ut til at ingefær kan ha en positiv effekt på smerter i forbindelse med artrose. Men det er viktig å huske at et behandlingsopplegg som regel innebærer flere kostholdsråd, trening, tilpasning av aktiviteter, mestringsstrategier og behandling. Det er derfor vanskelig å vite nøyaktig hvor stor effekt ett enkelt råd har hatt for pasienten. Men generelt sett ser vi størst bedring hos de pasientene som både trener og spiser sunt og variert, sier Aarsæther.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.