Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.
Legemiddelverket varsler nå om mangel på to mye brukte legemidler for hormonterapi ved plager forbundet med overgangsalder: Estalis depotplaster og Estradot depotplaster.
Estalis inneholder virkestoffene østradiol og noretisteron, og brukes i hormonsubstitusjonsbehandling ved symptomer på østrogenmangel hos kvinner etter overgangsalderen. Estradot inneholder virkestoffet østradiol og brukes som hormonsubstitusjon etter overgangsalder og til forebygging av benskjørhet.

Alt du trenger å vite om hormonterapi
Vi Pluss
Disse matvarene hjelper deg i overgangsalderen
Vi PlussMot hetetokter og benskjørhet
Begge legemidlene har form av et plaster som frigir hormoner som tas opp gjennom huden. Både Estalis og Estradot brukes for å lindre plager ved overgangsalderen, blant annet hetetokter, tørr skjede, søvnproblemer og irritabilitet, samt for å forebygge benskjørhet.
Ifølge Legemiddelverket skyldes mangelen på Estalis økt salg og utilstrekkelig forsyning. Mangelen på Estradot skyldes kvalitetssvikt/salgsstopp og kapasitetsutfordringer.
Svært mange apotek er allerede utsolgt for Estalis og Estradot. Ny forsyning av Estalis er ventet til norske apotek i slutten av februar 2023. For Estradot er det ventet ny forsyning først i slutten av mars 2023.

Rod Stewart om konas overgangsalder: - Det var skremmende

Lekker du? Behandling kan gi deg livet tilbake
Vi PlussUtenlandske pakninger tillates
Overlege Ingrid Aas i Legemiddelverket sier til Vi.no at Legemiddelverket nå har tillatt salg av utenlandske pakninger slik at det snart skal være mulig å få Estalis og Estradot i apotek.
- Du kan få utlevert utenlandske pakninger på apoteket dersom de kan skaffe det. Sjekk i så fall at du får med norsk pakningsvedlegg. sier Aas.
Alternativt kan man snakke med legen sin for å få resept på et annet legemiddel, råder hun.
- Alle hormonelle alternativ, altså hormonbehandling av denne typen, har stort sett samme virkningsmekanisme og bivirkningsprofil. Dersom ikke plaster kan skaffes, finnes det flere tilsvarende legemidler i tablettform, sier Aas.

Plager ved overgangsalder latterliggjøres: - Tror mange kvinner velger å jobbe mindre
Kan få tilbake overgangsplager
Dersom det ikke er mulig å få tak i verken hormonplasteret man vanligvis bruker eller gode alternativer, kan man i verste fall måtte ta et ufrivillig opphold i hormonbehandlingen.
- Det skjer ikke noe farlig, men det kan være ubehagelig og upraktisk å få tilbake overgangsplager og en kan få småblødninger, sier Aas.
Mer om dette står i pakningsvedlegget under avsnittet «Glemt å bytte plaster.»
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.