Mangel på hormonplaster Estradot og Estalis

Apotekene utsolgt for hormonplaster: I verste fall får du overgangsplagene tilbake

Økt salg, utilstrekkelig forsyning og kapasitetsproblemer har ført til mangel på to mye brukte legemidler mot plager i overgangsalderen. Ny forsyning ventes først om tre til fire måneder.

HETETOKTER: Hormonterapi gir effektiv behandling mot overgangsplager som hetetokter og søvnproblemer, og kan i tillegg forebygge benskjørhet. Nå melder Legemiddelverket om mangel på to mye brukte legemidler mot overgangsplager. Foto: NTB
HETETOKTER: Hormonterapi gir effektiv behandling mot overgangsplager som hetetokter og søvnproblemer, og kan i tillegg forebygge benskjørhet. Nå melder Legemiddelverket om mangel på to mye brukte legemidler mot overgangsplager. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Legemiddelverket varsler nå om mangel på to mye brukte legemidler for hormonterapi ved plager forbundet med overgangsalder: Estalis depotplaster og Estradot depotplaster.

Estalis inneholder virkestoffene østradiol og noretisteron, og brukes i hormonsubstitusjonsbehandling ved symptomer på østrogenmangel hos kvinner etter overgangsalderen. Estradot inneholder virkestoffet østradiol og brukes som hormonsubstitusjon etter overgangsalder og til forebygging av benskjørhet.

Mot hetetokter og benskjørhet

Begge legemidlene har form av et plaster som frigir hormoner som tas opp gjennom huden. Både Estalis og Estradot brukes for å lindre plager ved overgangsalderen, blant annet hetetokter, tørr skjede, søvnproblemer og irritabilitet, samt for å forebygge benskjørhet.

Ifølge Legemiddelverket skyldes mangelen på Estalis økt salg og utilstrekkelig forsyning. Mangelen på Estradot skyldes kvalitetssvikt/salgsstopp og kapasitetsutfordringer.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.