Coronavirus i Norge:

Åpne barnehager: – Engstelig for at folk slutter å følge rådene

Lege og forfatter Gro Nylander (77) velger å holde avstand fra barnebarna selv om barnehagene igjen er åpnet.

INNSATS FOR FOLKEHELSA: Gro Nylander fotografert da hun i 2016 ble utnevnt til Kommandør av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden. Hun mottok utmerkelsen for sin fremragende innsats for folkehelsa.

Foto: Heiko Junge/NTB Scanpix
INNSATS FOR FOLKEHELSA: Gro Nylander fotografert da hun i 2016 ble utnevnt til Kommandør av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden. Hun mottok utmerkelsen for sin fremragende innsats for folkehelsa. Foto: Heiko Junge/NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg oss på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

(Vi.no): – Da coronaen kom, forberedte vi oss på at vi skulle hjelpe til og stille opp for barnebarna. I stedet sa datteren min, som er lege, at nå låste de døra inn til oss og at de ikke ville komme på besøk. Av hensyn til oss kunne vi ikke treffe barnebarna, forteller fødselslege, forfatter og Kommandør av St. Olavs Orden, Gro Nylander (77) til Vi.no.

SMITTET: En ansatt i en kommunal barnehage i Trondheim har fått påvist koronasmitte. Det kom fram på en pressekonferanse arrangert av kommunen onsdag. Video: NTB Scanpix Vis mer

Barnebarna bor i nabohuset og Nylander er vant til at de kommer og går som de vil. I mange år har fødselslege Nylander forfektet at kos og nærhet er viktig for barns utvikling. Nå opplever hun at hun ikke kan gi de yngste barnebarna den nærheten hun ønsker.

– Vi savner barnebarna. Vi er vant til at de yngste overnatter jevnlig. Da ligger de i dobbeltseng med besteforeldrene. Det er jo slutt. Vi er jo redde for at de skal ha vokst fra det når dette er over. Det er ikke mange dager siden det yngste barnebarnet mitt ropte: Jeg savner å gi deg en klem! forteller hun.

– Vi vet ikke nok

Nylander og ektemannen, som grunnet alderen er i risikogruppa for coronaviruset, ser barnebarn og familie. Men alltid med flere meters avstand, og bare utendørs.

De følger Folkehelseinstituttets råd om å holde avstand til andre, selv om myndighetene nå har åpnet barnehagene igjen.

REN MOBIL: Her er de beste rådene for å holde mobilen ren og for å unngå smitte. Video: Ellen Karin Moen Vis mer

Nylander stiller spørsmålet om barna vil bli mer smittsomme nå som de skal være i kontakt med personalet og andre barnehagebarn, som igjen har foreldre som kan være i kontakt med samfunnet utenfor.

– Jeg er engstelig for at folk slutter å følge rådene som til nå har gått bra. Så langt vi vet er det få tilfeller der barn har smittet voksne og besteforeldre, men vi vet ikke nok, sier hun.

Ifølge Nylander melder det seg spørsmål om for eksempel besteforeldre kan hente og passe barnebarn til foreldrene er ferdige på jobb. Selv ville hun ha ventet noen uker med å hente de yngste barna i barnehage fordi det vil ta en stund før vi vet hvordan åpne barnehager påvirker smittespredningen.

Onsdag 22. april hadde fem barn under ti år fått påvist coronasmitte i Bergen, men ingen var innlagt på sykehus. I Trondheim ble en hel gruppe med barnehagebarn sendt hjem i karantene etter at en ansatt testet positivt for Covid-19 (se video øverst i teksten).

Ifølge VG har coronaviruset hittil vist seg å ramme barn mildere. Avisa viser til Folkehelseinstituttets risikonotat hvor det står at det knapt er registrert dødsfall blant barn og at få trenger intensivbehandling.

Nylander tenker at det kan være trygt å hente større barn på SFO fordi de forstår at de må holde avstand.

– Det er vondest med de barna som trenger kos, løft og stell. Det er vanskelig å avvise barn, men vi vet at det er en sykdom vi bør unngå å få og at den vil være mer alvorlig for oss. Vi må i hvert fall være spesielt strenge når det gjelder kontakt med barnebarn som hoster og som har forkjølelsessymptomer, sier Nylander.

Island stengte aldri skoler og barnebarn da pandemien kom til landet. I stedet har de drevet hyppig testing. I en artikkel i Aftenposten i helga, som kan leses av abonnenter her, fremgår det at de som omgås de yngste barna, nemlig barnehageansatte, tester positivt dobbelt så ofte som de som jobber med eldre barn. En teori er som Nylander påpeker at de yngste barna innbyr til tettere nærkontakt og fysisk omsorg.

– Barn kan smitte besteforeldre

Sveinung Larsen, barnelege ved St. Olavs Hospital og spaltist for Foreldre og Barn, har fulgt utviklingen av coronaviruset fra starten. I Foreldre og Barn skriver han at det er lite som tyder på at dette viruset kan være farlig for barna, men at vi ikke må glemme at det kan være farlig for andre.

Selv om barn ikke blir alvorlig rammet av viruset, kan de likevel smitte sine besteforeldre.

– Barn er fantastiske reservoarer for virus og er dessverre ofte flinke til å spre de, skriver han og viser til Barnelegeforeningens faggruppe.

Ifølge Barnelegeforeningen skiller barn ut virus i ti dager i gjennomsnitt.

– Barn som er forkjølet kan smitte besteforeldre og andre slektninger i opptil to uker, kanskje lengre, skriver Larsen.

Hjelper med lekser digitalt

Nylander forteller at hun i disse dager får henvendelser fra bekymrede besteforeldre og småbarnsforeldre.

– Det er en million besteforeldre i Norge. Vi deler oss i to grupper: Noen besteforeldre besøker barnebarna hver dag. De definerer seg som en del av familien og er kanskje veldig forsiktige med å treffe andre. Andre lurer på om de er for strenge, men det er kanskje de som følger rådene best, sier Nylander.

I Nylanders bok «Barnebarn! Glede og alvor» kommer hun med en rekke råd til besteforeldre som ikke kan ha nærkontakt med barnebarna fordi de bor langt borte.

– Lite visste jeg at alvoret skulle komme med coronaen, sier hun.

I et intervju med Klikk.no oppfordrer hun sin egen generasjon til å benytte den nye hverdagen til å bli mer digitale og komme seg på kanaler der de kan møte barnebarn og venner. Hun prøver å få boksirkelen sin på Skype, og kommuniserer hun med barnebarna som er tenåringer via tekstmeldinger. De yngste barnebarna hjelper hun med lekser via FaceTime.

– Det er veldig hyggelig og godt å føle seg nyttig. Vi er vant til å stille opp og ser at det går nå også, sier hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.