Ensomhet

Antallet ensomme eldre vil øke

Blant den eldre befolkningen er andelen ensomme gått ned siden midten av 80-tallet. Antallet ensomme eldre vil likevel øke på grunn av en større andel eldre i befolkningen.

MANGE ENSOMME? Hvor mange eldre som opplever ensomhet har gått ned de siste 40 årene. Likevel vil vi se et større antall ensomme i tiårene som kommer, mener Senter for aldring og helse. Foto: NTB
MANGE ENSOMME? Hvor mange eldre som opplever ensomhet har gått ned de siste 40 årene. Likevel vil vi se et større antall ensomme i tiårene som kommer, mener Senter for aldring og helse. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Få tilgang til våre aller beste artikler på Vi Pluss her, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Andelen eldre i alderen 70 år og over i Norge som opplever ensomhet har gått ned siden midten av 1980-tallet. Dette viser en ny norsk studie gjennomført av Nasjonalt senter for aldring og helse.

Likevel mener de antallet ensomme eldre vil øke fram mot 2050 fordi vi blir flere eldre i befolkningen.

Aleneboende mest ensomme

Studien baserer seg på data fra over 27 000 hjemmeboende deltakere i Helseundersøkelsene i Trøndelag (HUNT) i alderen 70 år og eldre mellom 1984 og 2019. I tillegg er resultatene standardisert til Norges befolkning for åra 1986, 1996, 2007, og 2019 med befolkningstall fra Statistisk sentralbyrå.

Framtidige tall er basert på befolkningstall fra Statistisk sentralbyrå for åra 2025, 2035 og 2050.

Det er blant de som bor alene hvor flest føler seg ensomme. Blant menn som bodde alene i perioden 2017-19 var 60 prosent i mindre eller større grad ensomme, mot kun 11 prosent blant gifte/samboende menn.

For kvinner var tilsvarende tall 51 og 15 prosent. Høyest andel ensomhet ble rapportert for de over 80 år, skriver Nasjonalt senter for aldring og helse i en pressemelding.

– I løpet av denne 35-års perioden rapporterte kvinner, de eldste og aleneboende om mest ensomhet i alle de fire undersøkelsene, som er gjennomført. Den totale andelen som rapporterte om mild til alvorlig grad av ensomhet gikk ned i første del av studieperioden for seinere å flate mer ut. Samtidig tyder resultater fra analyser for de ulike aldersgruppene på at ensomhet blant de aller eldste har økt noe i siste tidsperiode, sier forsker Ragnhild Aunsmo.

Antallet ensomme eldre vil øke

I de neste tiåra vil vi bli langt flere eldre i befolkningen. Dermed vil antallet eldre som opplever ensomhet også øke, mener Senter for aldring og helse.

Basert på framskrivinger av deres analyser vil antall eldre i Norge som opplever mild til alvorlig grad av ensomhet kunne stige fra om lag 180 000 i 2020 til 290 000 i 2035. De potensielt ensomme kan nå 380 000 i 2050.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.