Anita (50) elsker å sove ute - og å se hva det gjør med andre

Anita elsker å sove utendørs. Gjerne dypt inne i skogen, med det enorme himmelrommet over seg - og hun tar gjerne med seg andre på tur. For like mye som hun selv elsker å være i naturen, like mye gleder det henne å åpne den magiske verdenen for andre. - Det skjer noe med folk når vi er ute i naturen, sier hun.

MAGISKE NETTER UTENDØRS: Når mørket faller på, begynner alt det vakre, synes Anita Dietz Lykkegaard (50). Da barna ikke lenger giddet å være med mor på tur, la hun ut et innlegg på Facebook om det var noen som ville være med henne på overnattingstur ute i naturen. Og det var det. Foto: MEW
MAGISKE NETTER UTENDØRS: Når mørket faller på, begynner alt det vakre, synes Anita Dietz Lykkegaard (50). Da barna ikke lenger giddet å være med mor på tur, la hun ut et innlegg på Facebook om det var noen som ville være med henne på overnattingstur ute i naturen. Og det var det. Foto: MEW Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Stjerneskudd, frisk luft og magiske soloppganger. Og mystiske, nesten umerkelige lyder og bevegelser i nattemørket.

Det er noen av grunnene til at Anita Dietz Lykkegaard elsker å sove utendørs – hele året. Hun oppfordrer andre til å prøve det samme, for det venter uforglemmelige opplevelser når du trekker ut i det fri med soveposen.

- Kan vi ikke møtes et sted ute? Jeg sender info når vi vet hvordan været blir.

Og ja, selvfølgelig må et intervju om å sove utendørs foregå i det fri når man snakker med et inkarnert friluftsmenneske som Anita Dietz Lykkegaard, 50 år. Som forresten aldri lar sine friluftsutflukter begrenses av dårlige værmeldinger.

Trenger du litt trygghet i mørket, er rådet fra Anita Dietz Lykkegaard å ta med lavendelolje, nattlue, ullsokker og ørepropper - og å henge en lyslenke utenfor teltet, gapahuken eller tarpen. Foto: MEW
Trenger du litt trygghet i mørket, er rådet fra Anita Dietz Lykkegaard å ta med lavendelolje, nattlue, ullsokker og ørepropper - og å henge en lyslenke utenfor teltet, gapahuken eller tarpen. Foto: MEW Vis mer

- Jeg skal på tur, hvem blir med?

Vi møtes i strålende solskinn på Sandet i Værløse, et naturområde like ved den nedlagte Værløse lufthavn i Danmark. Det er også derfra Anita har et av sine vakreste natteminner:

Der la hun seg flatt midt på rullebanen en sen kveldstime sammen med gruppen turdeltakere hun hadde samlet i sin lukkede Facebook-gruppe kalt Langt Ude. Over dem tronet det enorme himmelrommet fullt av stjerner. Overveldende og uforglemmelig.

Anita er utdannet kokk, men jobber med salg og markedsføring i krydderfirmaet Kryta. Hun har mann og tre barn, og fritiden blir stort sett tilbrakt under åpen himmel. På camping da barna var små, og alltid med små avstikkere ut i naturen, enten det var bare for å samle urter og bær eller drikke varm kakao laget over bål på stranda.

For tre år siden, da barna hadde blitt for store til å gidde mors utflukter, la Anita et innlegg på facebooksiden sin : «Jeg skal på tur, det er plass til at 12-14 personer kan bli med meg. Hvem vil?"

En kvinne, Camilla, pluss ti andre som Anita ikke kjente, takket ja, og helgeturen ble en suksess.

Siden den gang har Anita og Camilla fortsatt med å organisere turer sammen omtrent annenhver måned. Anita organiserer også en tur alene omtrent en gang i måneden.

- Det skjer noe med folk ute i naturen

Anita lager matplan, handler, lager liste over hvilke oppgaver deltakerne har, bestiller plass og sjekker forholdene på stedet, for eksempel om det er toaletter, vann og ved. Og så legger hun avsted for en helg ute i naturen med de påmeldte, med overnatting, fisking og god mat over bålet på programmet.

For like mye som hun selv elsker å være i naturen, like mye gleder det henne å åpne den magiske verdenen for andre.

- Det er fascinerende å se og føle hvordan naturen påvirker oss. Vi går ned i et annet gir og fylles av ro. Jeg har en liten drøm om å starte et prosjekt der jeg tar med unge mennesker med utfordringer med på en overnattingstur, for jeg er sikker på at det vil ha en positiv innvirkning på dem. Jeg ser jo det når jeg er ute med folk som kanskje ikke har det så bra. Det skjer noe de to dagene vi er ute i naturen, sier Anita.

Det er også viktig for henne å vise at det ikke trenger å være så komplisert.

I virkeligheten trenger man ikke verken spesialutstyr eller særlige forkunnskaper for dra ut og overnatte i naturen. Hvis man ikke orker et avansert bålmåltid, kan man kjøpe en ferdigrett eller varme restene fra kvelden før over bålet.

Hun trekker imidlertid frem én viktig regel: Du må rydde grundig etter deg når du forlater stedet.

Hva tåler kroppen min?

Det er når natt og mørke faller på, at sansene for alvor blir stimulert. Det er da alt det vakre begynner, mener Anita. Når stjernene blinker på himmelen og lydene kan gjøre deg litt årvåken. Den tidlige morgenopplevelsen er også noe helt ubeskrivelig som Anita selv ikke klarer seg uten.

– Jeg elsker å utfordre meg selv, å gå tøye grensen litt for hva jeg og kroppen min tåler. Som da jeg sov i telt i minus 16 grader og frøs som en hund. Eller å være dypt inne i en skog, i mørket. Derfor liker jeg best å dra til nye steder, så stedet ikke skal føles så kjent. Jeg tar også alltid et bad når jeg sover utendørs. En kald dukkert er et must uansett årstid.

Hvis man likevel skulle være nervøs for nattemørket i den frie naturen, har Anita noen tips.

- Ta med lavendelolje, nattlue, ullsokker og ørepropper hvis du trenger det for å stenge lydene ute og skape en viss trygghetsfølelse. Husk også en hodelykt, og heng evt. opp en lyslenke utenfor teltet eller tarpen, slik at det blir litt lyst rundt deg.

Hun råder også til å investere i et godt liggeunderlag, da dette er viktigere enn kvaliteten på soveposen.

Men det viktigste rådet er nesten å gi det en sjanse – i tillegg til en sak til:

- Jeg blir så lei meg når jeg hører om noen som prøver en gang, men gir opp fordi de kanskje frøs eller manglet vann i nærheten. Undersøk hvordan de tingene kan løses - og prøv igjen. For det skjuler seg uforglemmelige opplevelser ved å overnatte i naturen.

-

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.