Symptomer på hjerteinfarkt

Anfall med uforklarlig, dårlig allmenntilstand må tas alvorlig

Omtrent hver tredje person som gjennomgår et hjerteinfarkt har ikke typiske symptomer som brystsmerter.

SYMPTOMER: Brystsmerter er en av de vanligste symptomene på hjerteinfarkt. Men også uforklarlige symptomer kan tyde på hjerteinfarkt.
SYMPTOMER: Brystsmerter er en av de vanligste symptomene på hjerteinfarkt. Men også uforklarlige symptomer kan tyde på hjerteinfarkt. Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Hjerteinfarkt oppstår fordi en blodpropp har tettet en av årene som fører blod til hjertemuskelen. Dersom blodtilførselen i en av kransarteriene er avskåret for lenge, vil en del av hjertevevet dø og hjertet kan bli varig skadet.

Hvert år får rundt 12.000 personer hjerteinfarkt. Gjennomsnittsalderen er 65 år hos menn og 72 år hos kvinner. Risikoen for at du skal få et hjerteinfarkt er høyere hvis du røyker, har diabetes, har høyt blodtrykk, har høyt kolesterol i blodet eller ikke er fysisk aktiv. Sannsynligheten for et hjerteinfarkt er også større hvis blodårene er trange på grunn av fettavleiringer i blodåreveggene, det som kalles aterosklerose eller åreforkalkning. Dette rammer hyppigst eldre mennesker.

Menn er i flertall når det gjelder hjerteinfarkt. En norsk studie basert på Tromsøundersøkelsen, der 34.000 personer ble fulgt i årene fra 1979 til 2012, viste at risikoen for hjerteinfarkt er tre ganger høyere hos menn enn hos kvinner, også etter 75 års alder.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.