Symptomer på hjerteinfarkt

Anfall med uforklarlig, dårlig allmenntilstand må tas alvorlig

Omtrent hver tredje person som gjennomgår et hjerteinfarkt har ikke typiske symptomer som brystsmerter.

SYMPTOMER: Brystsmerter er en av de vanligste symptomene på hjerteinfarkt. Men også uforklarlige symptomer kan tyde på hjerteinfarkt.
SYMPTOMER: Brystsmerter er en av de vanligste symptomene på hjerteinfarkt. Men også uforklarlige symptomer kan tyde på hjerteinfarkt. Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Hjerteinfarkt oppstår fordi en blodpropp har tettet en av årene som fører blod til hjertemuskelen. Dersom blodtilførselen i en av kransarteriene er avskåret for lenge, vil en del av hjertevevet dø og hjertet kan bli varig skadet.

Hvert år får rundt 12.000 personer hjerteinfarkt. Gjennomsnittsalderen er 65 år hos menn og 72 år hos kvinner. Risikoen for at du skal få et hjerteinfarkt er høyere hvis du røyker, har diabetes, har høyt blodtrykk, har høyt kolesterol i blodet eller ikke er fysisk aktiv. Sannsynligheten for et hjerteinfarkt er også større hvis blodårene er trange på grunn av fettavleiringer i blodåreveggene, det som kalles aterosklerose eller åreforkalkning. Dette rammer hyppigst eldre mennesker.

Menn er i flertall når det gjelder hjerteinfarkt. En norsk studie basert på Tromsøundersøkelsen, der 34.000 personer ble fulgt i årene fra 1979 til 2012, viste at risikoen for hjerteinfarkt er tre ganger høyere hos menn enn hos kvinner, også etter 75 års alder.

Hjerteinfarkt hos kvinner kan ha mer vage symptomer, derfor kan man ikke utelukke underdiagnostisering. En fersk internasjonal undersøkelse tyder dessuten på at kvinner er flinkere til å forebygge, både gjennom livsstilstiltak og medisinering. Ifølge den svenske hjerteforskeren Katarina Steding-Ehrenborg er det hos mange observert økt inflammasjon før utviklingen av blant annet diabetes, høy kolesterolverdi og høyt blodtrykk. Derfor antar man at dette kan være en medvirkende faktor også til hjerteinfarkt.

Pumpemuskel

Wasim Zahid, overlege og kardiolog ved Drammen sykehus skriver i forordet til boken «Hjerte for hjertet» at han alltid har vært fascinert av det han kaller «kroppens iherdige motor»: For meg er det ikke bare faget og yrket mitt, det er en lidenskap.

Lege Wasim Zahid har skrevet om hjertet i boka «Hjerte for hjertet». Foto: NTB
Lege Wasim Zahid har skrevet om hjertet i boka «Hjerte for hjertet». Foto: NTB Vis mer

I boken han tar for seg hjertets funksjoner både ved å vise til vitenskapelige studier og konkrete eksempler fra sin legepraksis. Hjertet ditt er omtrent så stort som din egen knyttneve og veier hos de fleste mennesker mellom 300 og 350 gram. Hjertet ligger midt i brystkassen, rett bak brystbeinet.

Hjertet er en hulmuskel som pumper blodet rundt i kroppen. Egentlig er det en dobbel pumpe, med en venstre og en høyre halvdel. Hjertet har to forkammer (atrium) og to hovedkammer (ventrikkel). Høyre forkammer mottar oksygenfattig blod fra kroppens organer og sender det videre til høyre hovedkammer. Derfra pumpes blodet til lungene.

Helsedirektoratet lar deg få ditt eget tilpassede treningsprogram, etter alt fra alder til yrke og eventuelle helseplager. Vis mer

Det oksygenrike blodet går fra lungene til venstre forkammer og videre til venstre hovedkammer. I hvile pumper hjertet om lag fem liter blod hvert minutt. Hjertet er robust og utholdende, men med alderen blir hjertet stivere og fylles med litt mindre blod for hvert hjerteslag. Dette kan blant annet føre til tretthet og pustevansker.

I likhet med andre muskelgrupper i kroppen kan hjertet også trenes. Etter et hjerteinfarkt blir det derfor lagt vekt på hjertetrening, som sammen med endringer i kosthold og livsstil skal være med på å redusere risikoen for et nytt hjerteinfarkt.

Ta faresignalene på alvor

Typiske symptomer på hjerteinfarkt er smerter i brystet. Smerten kan oppleves som et trykk eller en stramming. Ubehaget kan stråle ut til ett eller flere steder: en eller begge armer, hals og underkjeve, øvre del av ryggen mellom skulderbladene, øverst i magen. Smertene er oftest konstante, men kan av og til komme og gå. Kvalme og brekninger, kaldsvette og uforklarlig kortpustethet er også vanlige symptomer.

Omtrent hver tredje som gjennomgår et hjerteinfarkt har ikke typiske symptomer som brystsmerter. Derfor skal også anfall med uforklarlig, dårlig allmenntilstand tas alvorlig.

Atypiske symptomer ved hjerteinfarkt er noe vanligere hos kvinner enn menn, og vanligere hos eldre og personer med diabetes. I verste fall kan hjerteinfarkt hurtig utvikle seg til en hjertestans. Det er derfor viktig å reagere raskt på symptomer.

Hvis det ligger til rette for akuttbehandling med utblokking av den tette åren, eller bruk av sterke blodfortynnende medisiner, kan man redusere eller helt unngå skader på hjertet. For at behandlingen skal være effektiv, bør den gis raskest mulig og innen få timer etter at symptomene har startet. Jo raskere behandlingen gis, dess bedre forebygges varig skade på hjertet.

Brystsmerter kan ha andre årsaker

Wasim Zahid understreker i boken at brystsmerter ikke behøver bety at du er i ferd med å få et hjerteinfarkt:

– Brystsmerter er faktisk en av de vanligste symptomene som får folk til å gå til legen, men årsaken kan være uskyldig, som ømme muskler eller sure oppstøt. Når en pasient blir henvist til meg for utredning om mulig hjertesykdom, må jeg først og fremst forsikre meg om at jeg ikke overser noe alvorlig. Da er en god og grundig samtale med pasienten viktig. Brystsmerter som skyldes trange kransårer er karakteristiske og vil ofte stråle opp mot kjeven, skuldrene og venstre arm. I vurderingen teller også risikofaktorer for hjertesykdom med.

Hjertespesialisten beroliger med at for de fleste vil en hjertesykdom debutere akutt og dramatisk:

– Som regel utvikler symptomene seg gradvis og mildt, og utredningen starter hos fastlegen.

Etter hjerteinfarktet

Hvor godt du kommer deg etter et hjerteinfarkt avhenger av hvor mye hjertevev som er blitt skadet. Det avhenger også av hvor godt du følger behandlingsopplegget og klarer å legge om til en sunnere livsstil.

Noen som har hatt hjerteinfarkt får brystsmerter på grunn av hjertekrampe eller angina. Det gjør at de kan føle seg kortpustet fra tid til annen. Angina kommer når hjertet trenger mer oksygen, for eksempel under trener eller i kaldt vær. Såkalt stabil angina går over når du hviler. Det finnes også reseptbelagte medisiner mot angina.

Åndenød og kort pust kan bety at hjertet ditt ikke pumper så godt som før hjerteinfarktet. Rundt seks av ti personer som har hatt hjerteinfarkt, sier de av og til blir kortpustet. Når legene skal forutsi hvordan det vil gå etter et hjerteinfarkt vurderes de disse fire faktorene:

  • Pumper hjertet ditt effektivt?
  • Hvor er hjertet ditt skadet? Infarkt som gir skader på forsiden av hjertet, er farligere enn de som berører baksiden eller spissen.
  • Hva var blodtrykket ditt og hvor fort slo hjertet da du ble innlagt på sykehus? Hvis du hadde lavt blodtrykk, og hjertet slo raskt, har du sannsynligvis hatt et alvorlig hjerteinfarkt.
  • Alder? Jo eldre du er, desto mer sannsynlig er det at hjerteinfarktet var alvorlig. To av tre som dør av koronar hjertesykdom, er 75 år eller eldre.

Kilder: Wasim Zahid: Hjerte for hjertet. Alt om kroppens iherdige motor, helsenorge.no: Hjerteinfarkt, nhi.no: Hjerteinfarkt hos menn hyppigst hele livet, lhl.no: Hjerteinfarkt, Harald Arnesen; Per Holck, Jonny Hisdal: Hjertet i Store medisinske leksikon, snl.no

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.