Aortaaneurisme

Aneurisme på hovedpulsåren: Hva er det?

Den amerikanske sportsjournalisten Grant Wahl (49) kollapset og døde mens han rapporterte fra kvartfinalen i fotball-VM i Qatar. Dødsårsaken var en aneurisme på hovedpulsåren. Hva i all verden er det?

DØDE BRÅTT UNDER VM: Den amerikanske sportsjournalisten Grant Wahl døde brått av en sprukket aneurisme på hovedpulsåren, mens han dekket kvartfinalen mellom Argentina og Nederland i fotball-VM. Foto: NTB/AP Photo/Graham Dunbar
DØDE BRÅTT UNDER VM: Den amerikanske sportsjournalisten Grant Wahl døde brått av en sprukket aneurisme på hovedpulsåren, mens han dekket kvartfinalen mellom Argentina og Nederland i fotball-VM. Foto: NTB/AP Photo/Graham Dunbar Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Det er ikke til å komme bort fra: Årets fotball-VM skapte ikke bare glede og jubelscener, verken før, under eller etter selve turneringen.

Men en av de triste VM-nyhetene hadde verken noe med menneskerettighetsbrudd, regnbueforbud eller korrupsjon å gjøre, men gjaldt en amerikansk sportsjournalist: 49 år gamle Grant Wahl kollapset i kommentatorboksen og døde nærmest momentant mens han rapporterte fra kvartfinalen mellom Argentina og Nederland.

Dødsårsaken var en såkalt aortaaneurisme. Men hva er det egentlig?

Utposning på hovedpulsåren

En aneurisme er en utposning i åreveggen til en pulsåre, som regel hovedpulsåren (aorta). Dersom åreveggen er svekket kan den gi etter og bule utover i et avgrenset område, slik at det oppstår en utposning på pulsåren.

Tilstanden bygger seg opp over flere år, og er i seg selv ufarlig så lenge utposningen ikke blir så stor at åreveggen sprekker. Dersom dette skjer, vil pasienten få store indre blødninger, og dødeligheten er på nærmere 90 prosent. Det var dette som skjedde med Grant Wahl. Sportsjournalisten fikk raskt førstehjelp av helsepersonell som var på stedet, men var død før han ankom sykehuset 20 minutter etter at han kollapset.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.