Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.
- I løpet av to uker i mars satte vi fire ganger så mange vaksiner mot lungebetennelse som i hele 2019 bare på våre vaksinasjonskontor, sier lege Petter Thornam ved Sentrum Reisemedisin til Vi.no.
Snart var lagrene i ferd med å gå tomme, og det ble innført rasjonering av vaksinen etter at Folkehelseinstituttet anbefalte alle over 65 år å ta den i forbindelse med utbruddet av corona. Statens legemiddelverk nedla samtidig forbud mot å eksportere vaksinen ut av Norge.
Ikke nok til alle
Nå er vaksinen tilbake på lager, og mer er underveis, men det er fortsatt mangel på vaksiner.
- Det er vanskelig å få produsert nok, og det har heller ikke vært så stor etterspørsel etter vaksinen før nå, sier seniorforsker Brita Askeland Winje ved FHIs avdeling for smittevern og vaksine til Vi.no. Hun forteller at Folkehelseinstituttet kontinuerlig jobber med å skaffe flere vaksiner.
- Forsyningssituasjonen er bedre nå enn i mars, og vaksinen anbefales til målgruppene. Det er opp til legen å vurdere om du tilhører en risikogruppe ut fra medisinsk indikasjon.
Corona-rådene du bør lese før ferie med storfamilien
Alle norske barn tilbys beskyttelse mot pneumokokkbakterier som del av barnevaksinasjonsprogrammet. I tillegg anbefales vaksinen til alle over 65 år, og personer med visse medisinske tilstander som miltmangel, hivinfeksjon, stamcelle- eller organtransplanterte og personer med cochleaimplantat. Ved andre sykdommer vil legen ta en individuell vurdering av behov for vaksine.

Kan gi alvorlig sykdom
Pneumokokkbakterien kan forårsake alvorlig sykdom som lungebetennelse, blodforgiftning og hjernehinnebetennelse.
- Risikogruppen er stor, den teller godt over en million nordmenn. Etter at vi fikk påfyll av vaksiner er det åpnet opp for at alle i risikogruppen kan få den, sier Thornam.
- Lungebetennelse eller sepsis er de vanligste årsakene til infeksjonsdødsfall i Norge. Ifølge dødsårsaksregisteret dør 6-700 mennesker i året av pneumokokkinfeksjon. De som dør av influensa, har gjerne fått en pneumokkinfeksjon på toppen. En kombinasjon av pneumokokkvaksine hvert tiende år og influensavaksine hvert år er en god beskyttelse, både på individ- og samfunnsnivå.

Ragna trodde hun hadde dårlig kondis - fikk nye lunger
I tillegg til influensa- og pneumokokkvaksine til alle over 65, anbefaler Winje ved FHI alle voksne nordmenn å sjekke sin grunnvaksinasjon. Mange av oss glemmer å oppdatere vaksinene vi får gjennom barnevaksinasjonsprogrammet. Dette bør gjøres hvert tiende år.
Slik sjekker du dine vaksiner
- Uavhengig av covid-19 er dette noe som anbefales for alle. Vaksinasjon er en av de mest effektive formene for sykdomsforebygging som finnes. Hvert tiende år burde alle ta en oppfriskingsvaksine mot polio, difteri, stivkrampe og kikhoste, sier Winje.
- Det er lenge til en vaksine som beskytter mot covid-19 er klar, og det er enda lenger til den er tilgjengelig for alle. Men det er gode grunner til at vi er spesielt opptatt av vaksinering nå som vi har dette viruset: Får du covid-19, er du ekstra sårbar for sekundærinfeksjoner. Vaksinasjon kan redusere presset på helsetjenesten i en situasjon der det kan komme mange andre syke som følge av covid-19 utbruddet.
Hvorfor må legen vite hva du spiser?
Seniorforskeren påpeker at mange voksne ikke er tilstrekkelig vaksinert, men at mange får påfyll av vaksiner i forbindelse med reiser. Petter Thornam ved Sentrum Reisemedisin frykter at vi vil vaksinere oss mindre så lenge reiserestriksjonene gjelder.
- Hvis du ikke reiser mye eller er helsepersonell og får yrkesvaksinasjon, bør du sjekke din vaksinestatus, råder Winje.
Du kan selv sjekke hvilke vaksiner du har tatt ved å logge deg inn på siden Mine vaksiner under Helsenorge.no. Her finner du oversikt over dine vaksiner slik de er registrert i vaksinasjonsregisteret Sysvak. Du trenger Bank ID for å logge deg inn. Har du ikke Bank ID, kan du få hjelp av legen din til å sjekke dine egne vaksinasjoner.
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.