Alvorlig sykdom:

Alvorlig syk ektefelle: Hvordan ta vare på parforholdet?

Hvordan tar man vare på parforholdet når den ene blir alvorlig syk? - Det hjelper å tenke på sykdommen som en felles fiende, råder lege og parterapeut Siri Dalsmo Berge.

KJÆRLIGHET OG SYKDOM: Alvorlig sykdom kan gjøre samlivet krevende, både for den som er syk og den som er pårørende. Da gjelder det å jakte på de gode øyeblikkene, råder ekspertene. Illustrasjonsfoto: NTB
KJÆRLIGHET OG SYKDOM: Alvorlig sykdom kan gjøre samlivet krevende, både for den som er syk og den som er pårørende. Da gjelder det å jakte på de gode øyeblikkene, råder ekspertene. Illustrasjonsfoto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

- Når den ene i et parforhold blir alvorlig syk, påvirker det begge to, og på mange flere måter enn det rent helsemessige, sier Siri Dalsmo Berge.

Hun er utdannet lege fra NTNU, spesialist i allmennmedisin og har videreutdanning i parterapi. Ved siden av fastlegejobben i Arendal er hun doktorgradsstipendiat ved Universitetet i Bergen (UiB) og forsker på hvordan fastleger håndterer pasienters samlivsproblemer i konsultasjonene.

Nå har hun skrevet boka «Bruksanvisning for parforholdet» - en slags guide til hvordan bevare gnisten og få forholdet til å vare gjennom både småbarnsperioden, overgangsalderen, pensjonisttilværelsen - og alvorlig sykdom.

- Rollene endrer seg når den ene blir syk. Kanskje har den som nå er syk tidligere vært den sterkeste, mens den andre har vært vant til å få god støtte av partneren sin. Med alvorlig sykdom vil det kunne forsvinne litt, og den andre vil kanskje føle seg mer alene, sier hun.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.