Test, regler, smitte og symptomer

Alt om koronaregler nå

Covid-19-bølgen er her nå, ifølge FHI. Her er anbefalingene om hva du bør gjøre for å forebygge smitte - og hva du gjør om du blir syk.

KORONARÅD OG REGLER NÅ? Hvilke regler må du forholde deg til om du har du symptomer på korona nå? Må du teste deg? Bør du gå til legen? Og hva med sykemelding til jobb eller skole? Dette svarer FHI på her. Foto: NTB/Shutterstock
KORONARÅD OG REGLER NÅ? Hvilke regler må du forholde deg til om du har du symptomer på korona nå? Må du teste deg? Bør du gå til legen? Og hva med sykemelding til jobb eller skole? Dette svarer FHI på her. Foto: NTB/Shutterstock Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

- En ny koronabølge ser ut til å begynne nå med økt smittespredning og økende antall sykehusinnleggelser, forteller Folkehelseinstituttet (FHI) i den ferske risikorapporten som ble publisert denne uka.

Der forteller de alt om hvilken koronavariant som dominerer nå, hvordan de tror smitten blir fremover og hvilke andre koronavarianter som er ventet å kunne komme. De gir også endel råd om hva befolkningen kan gjøre for å begrense smitte og anbefalinger om hva du bør gjøre dersom du blir smittet.

Og for å ta det mange lurer på i disse dager:

Hva er koronareglene eller -anbefalingene nå, for å begrense smitte?

FHI om koronaregler nå

- Strategien nå går ut på å begrense alvorlig sykdom, men ikke ha utbredte tiltak for å begrense epidemien, sier Preben Aavitsland, fagdirektør i FHI til Vi.no.

Han forteller videre at koronarådene nå er:

  • Ta de vaksiner du blir anbefalt.
  • Hold deg hjemme hvis du blir syk med nye luftveissymptomer til du føler deg bedre.

I tillegg oppfordrer FHI at befolkningen bør følge rådene om hoste- og håndhygiene.

- Situasjonen er fortsatt uforutsigbar, men samfunnet kan fortsette med normal hverdag uten egne smitteverntiltak mot covid-19, understreker FHI i risikorapporten.

De anbefaler samtidig at befolkningen må forberedes på at covid-19, som influensa, alltid vil forekomme i landet og stadig forårsake alvorlig sykdom og dødsfall, særlig blant de eldste og skrøpeligste.

Korona symptomer nå

Vi.no har for litt siden skrevet om hva som er vanlige sympromer på covid-19 nå - og du kan lese mer detaljert om det i artikkelen «Dette er symptomene nå». Vi har også spurt FHI om hva som er de vanligste symptomene nå?

- Det kan være hodepine og tett nese, feber, hoste, sår hals og nedsatt allmenntilstand, sier Aavitsland.

FHI poengterer i den ferske risikorapporten at det er utbredt immunitet i befolkningen etter at de aller fleste har vært smittet, vaksinert eller begge deler og at mange eldre og personer med andre risikofaktorer fått oppfrisket beskyttelsen med en ny vaksinedose siden i sommer.

- Immuniteten vil beskytte de fleste godt mot alvorlig forløp av covid-19, ifølge FHI.

De forteller imidlertid at det sirkulerer en rekke nye omikron-undervarianter i Europa, som ser ut til å omgå immunitet bedre enn tidligere undervarianter. Og at det er mulig at én eller flere undervarianter vil bli dominerende og bidra til en vinterbølge.

- For individene er konsekvensene at en del blir smittet og syke, også blant dem som har vært smittet før.

Hittil er det registrert 1 465 816 smittede med Covid-19, fra og med februar 2020. 4238 er døde med koronaviruset og 16 695 har vært innlagt på sykehus.

FHI understreker at risikoen for alvorlig forløp som fører til sykehusinnleggelse er avhengig av en rekke forhold.

- Viktigst er alder, underliggende sykdom og immunitet etter vaksinasjon (antall doser og tid siden siste) og infeksjon (variant og tid siden siste). Vi ser at alvorlig forløp forekommer særlig blant dem over 80 år. I den eldste aldersgruppa ser vi en antydning til at beskyttelsen etter tre vaksinedoser er lavere enn under vinterbølgen, skriver FHI i risikorapporten.

Bør du ta en covid test?

Det var en tid da folk stod i kø i timesvis for å få tatt en koronatest og covid-tester var mer vanlig enn plaster i medisinskapet hjemme hos folk.

Men hva er egentlig anbefalingene nå? Skal man teste seg ved luftveisinfeksjonssymptomer? Og hva er terskelen for å gå på jobb eller skole?

- Nei, det er ikke noe poeng i å teste seg, sier Aavitsland til Vi.no.

- Rådet om å holde seg hjemme, er det samme uansett om man tester seg, og uansett hva svaret er. Man bør holde seg hjemme hvis man får nye symptomer og føler seg syk.

Til legen med korona?

Det var også en tid der du ble bedt om å ikke oppsøke legen dersom du hadde symptomer på korona. Eventuell smitte på legekontoret var langt fra ønskelig.

Men hva nå, om du har luftveissymptomer og kanskje trenger en sykemelding til jobb eller skole: Bør du oppsøke legen? Eller hva er rådet der?

- Man bør kontakte fastlege eller legevakt dersom man er ordentlig syk og bekymret, slik man gjorde i årene før pandemien, sier Aavitsland, og videre:

- Dersom man må ha sykemelding fra lege, må man kontakte legen.

Smittsom med korona?

Fagdirektør Frode Forland i FHI har fortalt om hvor lenge man er smittsom med korona her:

- Smittsomheten kan variere, men så lenge man har klare symptomer med feber, aktiv hoste og generell sykdomsfølelse kan man være smittsom. Har man lite symptomer regner vi en smittsom periode på 4 -5 dager fra symptomdebut. Man kan være smittsom fra like før symptomene bryter ut til cirka en dag etter symptomene er over, har Forland uttalt til Vi.no tidligere.

Hvilke symptomer har det? Hvordan smitter influensa og hvordan skille fra korona? Vis mer

I forhold til smittsomhet og risiko for å bli smittet, er det viktig hvordan vi oppfører oss sammen:

FHI påpeker at vår oppfatning av smitterisiko er med på å prege hvordan vi oppfører oss sammen og hvilke forholdsregler vi tar for å begrense smitterisiko.

- Erfaringen er at mange i befolkningen velger atferd med lavere smitterisiko når de oppfatter smittefaren som stor, skriver FHI, og bemerker at det er usikkert hvordan dette vil slå ut framover.

- Vi regner med at flere aktiviteter flyttes innendørs i vinter, noe som kan øke smitterisikoen. Sannsynligvis er det stadig færre som velger atferd som reduserer smitterisiko, men dette kan endre seg dersom trusselen oppleves som større.

De poengterer at juleferien normalt gir lavere spredning av influensa og muligens også andre luftveissykdommer, som covid-19.

-

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.