(Vi.no): Jon Stanley døde fredfullt i sin kones armer. Muligens med et smil om munnen. Han hadde fått oppfylt sitt store ønske.
Livet til amerikaneren som motorsyklist fikk en brå slutt, da han fikk kreft i både hjernen og lungene. Han hadde akkurat kjøpt en ny Harley-Davidson, som 61-åringen fikk kjørt tre ganger, før han ikke lenger hadde kapasitet.
Jon kjempet lenge mot kreften i senga, men visste nok innerst inne at det gikk mot slutten. Han fortalte familien at han så gjerne ville høre lyden av en motorsykler én siste gang før han døde.
Les også: Forklaringen på aldring: Når du leser dette, har du allerede hatt kreftsvulster

Hvorfor er de beste sjakkspillerne i verden født på 90-tallet?
Og familien var ikke sene å be. I samarbeid med en lokal motorsyklist fikk de ut en henvendelse på Facebook, hvor de fortalte om Jons historie og ønske.
Et par timer før han døde omringet over 200 mennesker huset med 100 motorsykler, og lagde så mye lyd de klarte.
Familien fikk båret ut Jon, som fikk en siste hilsen med det han likte best i verden. Flere av de oppmøtte gråt da de så hvor glad han ble, opplyser Theepochtimes.
Like etter sovnet han stille inn.
Videoen av gesten har blitt sett av nesten en halv million mennesker på YouTube, og folk lar seg røre i kommentarfeltet:
- «Jeg gråter faktisk. Dette er så trist.»
- «Enkelte sier han kjører motorsykkel i himmelen nå»
- «Dette er så trist. Likevel er jeg glad han fikk ønske sitt oppfylt»

Hver gang 109-åringen fullfører en ny øvelse, setter han verdensrekord
- Mange ønsker går igjen
Else Støring er spesialrådgiver i Kreftforeningen og tidligere kreftsykepleier. Hun blir rørt over at så mange stilte opp for Jon. Hun har opplevd mange av sine pasienters siste timer i denne verden, og det er mange ønsker som går igjen.
- Det viktigste for folk som holder på å dø er å ha sine nærmeste rundt seg, få lov til å være hjemme, og ha kvalifisert hjelp i hjemmet.

- Min bror døde av kreft da han var 30 år. Hans siste ønske var å tilbringe den siste tiden hjemme sammen med familie og venner. Han fikk på denne måten leve et liv de siste ukene av livet sitt. Sykdommen ble glemt i lange perioder selv om han var veldig syk, forteller Støring.
Som sykepleier har hun også hjulpet en dame som ville se de to hundene sine før hun døde. Hun var innlagt på sykehus, men som helsearbeider har man mulighet til å være litt kreativ, og damen fikk ha dem på rommet hele den siste natta, og var så lykkelig at hun ikke trengte beroligende medisiner den siste tiden hun levde.
I tillegg har Støring blant annet vært forlover for et par som ville gifte seg på en av de siste dagene, samt hatt en pasient som fikk ønske sitt oppfylt med besøk fra slekta i USA.
Les også: - Svartedauden eksisterer i store deler av verden
- Vil se hjemplassen en siste gang
Et ønske som går igjen ofte blant nordmenn, er ønsket om å se plassen man vokste opp som barn, en siste gang.
- Det er flere som har ønsker om å komme å få se hjemplassen sin. Jeg var en gang med på å kjøre en dame til barndomshjemmet hennes, langt inne på et fjell, så hun fikk se den en siste gang. Rett etter dette døde hun.

Fem ting legen mener du bør vite om aldring
At pasientene dør rett etter at deres ønske er oppfylt, har Randi Lisa Rønning, som er sykepleier i Eikertun Helsehus, opplevd ofte.
- Jeg har hatt flere pasienter som har satt seg mål som å kunne delta i en konfirmasjon eller en dåp, og da har de mobilisert alle kreftene sine for å nå dette målet. Ganske rett etter, så slapper de av i kroppen, slipper litt ned på forsvaret og dør ofte ganske raskt.
- Men de er ofte veldig glade den dagen de får gjennomført målet sitt, sier hun.
Støring forteller at ønskene ofte er veldig nære og overkommelige. Det er ingen som vil til månen. Ofte er det for eksempel en spesiell person de har veldig lyst til å prate med.
Skal du som pårørende gi den døende noe du vet personen ønsker, så forteller Støring at du må overraske. Hvis personen allerede vet om det, så mobiliserer de så fælt at de sliter seg ut.

Derfor føler du deg yngre enn du er
- Hvor viktig er det for de døende å få oppfylt deres siste ønske?
Det gir en ro. Det betyr mye for dem. Det handler om at å få snakket gjennom både gleder og det som ikke har vært så lett. Det handler om å få gjort noen avklaringer. Det gir en ro for alle. Det vil også lette livet for dem som blir igjen når de vet hva den dødes siste ønsker er.
Hun mener likevel det aller beste er å oppfylle ønskene sine før man blir for dårlig.
- Jeg snakket med en dame som hadde spart penger hele livet sammen med mannen. De skulle reise og oppleve ting når de ble pensjonister. Så døde mannen, deretter fikk hun kreft like etter. Da satt hun der da, med pengene og listen sin. Man må huske at livet er her og nå – ikke utsett alt.
- Det er viktig å gjøre ting en har lyst til mens man lever – det vil være med på å gjøre den siste tiden lettere. Det handler om å dele opplevelser og føle at en har levd et liv. Da slipper man å tenke «hva hvis?», sier hun.
Les også: Dette skjer etter at du er begravet

Slik takler Jan livet med Parkinson
- Snakk om døden
Støring forteller at mange som holder på å dø, prøver å verne de nærmeste ved å ikke snakke om det. Men det som ikke blir sagt, gir et stress og en uro, både for den som skal dø og de pårørende. En god øvelse er å snakke om døden før vi er der at noen av våre nærmeste skal dø. Vi må aldri glemme at det eneste sikre i livet er at vi en dag skal dø.
- Det kan være alt fra praktiske ting som arv og liknende. Men det kan også være noe man ønsker å gjøre den siste tiden av livet. Spør den dødende personen om det er noe han eller hun har lyst til. Ofte er det enkle, konkrete ting.
- Det er helt normalt at nære har nye eller gamle konflikter som det ikke er ryddet opp i. Ofte kan det dreie seg om små uoverensstemmelser som i den store sammenheng ikke har noen betydning. Ta en prat - det er ofte ikke så vanskelig å rydde opp i dette, sier Støring.
Har du noen ønsker før du dør? Skriv i kommentarfeltet under!
…

Forsker: - Folk som blir gamle, har tre ting felles
Likte du artikkelen? Vi inviterer våre beste lesere til å følge Vi.no på Facebook og motta vårt nyhetsbrev én gang per uke.
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.