Covid 2023

Alt du må vite om (ny) covid og vaksiner nå

Høsten kommer og en ny covid-variant er under overvåkning. FHI regner med det kommer en koronabølge nå i høst og en til vinteren, men de ser ikke nå noen grunn til at folk skal bekymre seg for den nye covid-varianten.

KORONA, SMITTE OG VAKSINER: Det er ingen grunn til å bekymre seg for den nye koronavarianten per nå, ifølge FHI, men alle over 65 år og flere andre risikogrupper anbefales en boosterdose med vaksine i høst. Illustrasjon: NTB
KORONA, SMITTE OG VAKSINER: Det er ingen grunn til å bekymre seg for den nye koronavarianten per nå, ifølge FHI, men alle over 65 år og flere andre risikogrupper anbefales en boosterdose med vaksine i høst. Illustrasjon: NTB Vis mer
Publisert

Få tilgang til våre aller beste artikler på Vi Pluss her, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Både WHO og den amerikanske smittevernetaten CDC overvåker en ny, svært mutert variant av viruset som forårsaker covid-19, som heter BA 2.86. Grunnen til overvåkingen er det store antallet mutasjoner den har. Den har blitt påvist i USA, Danmark og Israel, ifølge CDC.

Men hvor bekymret skal vi egentlig være for den nye varianten? Hvordan er smittetrenden i Norge? Og hva sier FHI om vaksineanbefalinger for høsten?

FHI om ny covid-variant

- Vi regner med en bølge nå i høst og en til vinteren. Vi tror disse bølgene blir mindre enn tidligere bølger. Dette er sånn vi må regne med framover, sier professor Preben Aavitsland, fagdirektør i Folkehelseinstituttet (FHI).

Når det gjelder den nye varianten, BA 2.86, er det ifølge FHI ingen grunn til særlig bekymring.

- Nesten alle har nå god beskyttelse mot alvorlig koronasykdom etter at de har vært vaksinert eller smittet eller begge deler flere ganger. Vi ser ikke nå noen grunn til at folk skal bekymre seg for denne varianten, sier Aavitsland.

Akkurat den nye varianten er påvist bare hos fire personer, understreker Aavitsland, og legger til:

- Det er foreløpig ikke noen tegn på at den gir noen andre sykdomsbilder enn tidligere varianter.

Koronasmitte nå

FHI har nylig publisert en fersk statusrapport om covid i Norge. Der forteller de at det er lite sykdom som følge av covid-19 og andre luftveisinfeksjoner i befolkningen - men at det har vært en svakt økende trend de siste ukene.

- Antall nye innleggelser i sykehus som følge av covid-19 er på et lavt nivå, men vi ser nå en svak økning, skriver FHI.

Sykehusene og kommunene har fått beskjed om å være forberedt på at innleggelser med covid-19 kan øke utover høsten. Smittevernrådene til befolkningen er fremdeles å holde seg hjemme når man blir syk med luftveissymptomer - og å bruke munnbind dersom man likevel må oppsøke lokaler hvor det er mange eller besøke risikogrupper innendørs.

- Rådene er de samme uansett om man vet man har vært smittet. Så å si alle i Norge har god beskyttelse mot alvorlig sykdom etter å ha vært vaksinert eller smittet flere ganger, understreker Aavitsland.

For øvrig er smittevernrådene fra FHI disse:

  • Personer i risikogrupper som skal være blant mange folk innendørs i perioder med mye smitte, bør vurdere å bruke munnbind.
  • Alle bør ha god hoste- og håndhygiene.
  • For øvrig kan samfunnet fortsette med normal hverdag. Her er alle FHIs smittevernråd for befolkningen.

Covid vaksine

Et av smittevernrådene til befolkningen er at alle som er anbefalt covid-19-vaksine, er oppfordret til å ta den.

FHI anbefaler at følgende målgrupper bør vaksineres med en oppfriskningsdose før høst-vintersesongen 23/24:

  • Aldersgruppen 65 år og eldre, og sykehjemsbeboere,
  • Aldersgruppen 18–64 år som inngår i en risikogruppe,
  • Aldersgruppen 12–17 år med alvorlig grunnsykdom,
  • Aldersgruppen 5–11 år med alvorlig grunnsykdom etter individuell vurdering.
  • Gravide

WHO, EMA og FDA har anbefalt at koronavaksinene oppdateres før høstens vaksinasjonskampanje for å dekke nye undervarianter av omikron, men ifølge FHI er det imidlertid ikke endelig avklart når en slik oppdatert vaksine kan leveres til Norge. Foreløpig legges det opp til at høstens koronavaksinering kan settes i gang samtidig som influensavaksinering i starten av oktober, skriver FHI i vaksinasjonsveilederen.

- Det kommer en oppdatert vaksine som dekker XBB-varianten. Dette er en variant som har dominert de siste månedene. Vaksinen er nå til vurdering hos legemiddelmyndighetene. Vi regner med at det tas en beslutning tidlig i høst. Dersom vaksinen blir godkjent, vil den trolig bli tilgjengelig i Norge i begynnelsen av oktober, sier Aavitsland til Vi.no.

Han forteller at det er åpnet for at også personer utenfor risikogruppene som enten ønsker eller har behov for en oppfriskingsdose av andre årsaker kan få det. Dette kan være grunnet reise, studieopphold, familiær situasjon eller andre forhold. Kommunene er oppfordret til å legge til rette for at også disse kan få en oppfriskingsdose. Vaksinene er gratis.

FHI anbefaler ikke lenger grunnvaksinering til personer i aldersgruppen 18-64 år som ikke har noen underliggende risikofaktorer som kan gi økt risiko for alvorlig sykdomsforløp.

-

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.