Opp i vekt med alderen

Allerede i 20-årene blir det vanskeligere å holde vekten

- Gjennomsnittlig går de fleste opp i vekt med økende alder, sier professor i ernæring.

ØKENDE ALDER, ØKENDE VEKT: Det gjelder slett ikke alle, men for mange av oss vil sannsynligheten for å legge på seg øke med alderen. Foto: NTB Scanpix.
ØKENDE ALDER, ØKENDE VEKT: Det gjelder slett ikke alle, men for mange av oss vil sannsynligheten for å legge på seg øke med alderen. Foto: NTB Scanpix. Vis mer
Publisert

(Vi.no): Merker du at buksene som passet da du var yngre strammer litt ekstra i dag? Jo da, kanskje har du spist mer usunt de siste årene, kanskje trener du ikke like mye som før.

Les mer: «Kjøttdietten» kan være direkte farlig

Har du derimot holdt på dine vanlige kostholds- og treningsvaner og likevel gått opp i vekt, er det ikke noe rart om du lurer på hvorfor klærne ikke passer som de gjorde for noen år siden.

Da skal du vite at økende alder i seg selv kan føre til at vi går opp i vekt.

Mindre brunt fettvev

Hvorfor det er mer sannsynlig at vekten øker i takt med alderen, skyldes flere faktorer, ifølge Christian A. Drevon, professor i ernæring ved Universitetet i Oslo.

- Som eldre blir man ofte mindre fysisk aktiv uten at appetitten går tilsvarende ned. I tillegg vet vi at hvilestoffskiftet går ned og dermed blir energibehovet mindre, sier Drevon til Vi.no.

Les mer: Fettet du har på rumpa, er bare til pynt

En av de mest sannsynlige forklaringene på det, er at man får mindre brunt fettvev når man er eldre. Det gir mindre varmeproduksjon i kroppen og lavere forbrenning, opplyser professoren.

- Det er imidlertid stor individuell variasjon både når det gjelder appetitt, fysisk aktivitet og genetiske egenskaper ved stoffskiftet, understreker Drevon.

Etter fylte 20

Gjennomsnittlig går de fleste opp i vekt med økende alder, men det er også store individuelle forskjeller, ifølge Drevon.

- Noen har et vektproblem fra barndommen på grunn av dårlige vaner, ugunstige gener, eller en kombinasjon, sier han.

- Men allerede etter 20-årene begynner aldersendringer å gjøre seg gjeldende, legger han til.

Professoren understreker at det er betydelig lettere å forebygge enn å behandle overvekt.

Magefett

Også Anne Marie Skjølsvik, klinisk ernæringsfysiolog i Tine, forteller at det er vanligere å legge litt på seg fra du kommer i overgangsalderen.

Dette gjelder flere kvinner enn menn, ifølge Skjølsvik:

- Mer fett har også en tendens til å samle seg i mageregionen. Disse forandringene skyldes sannsynligvis en kombinasjon av økende alder og endringer i forbindelse med overgangsalderen, sier Skjølsvik.

Endringer i hormoner kan være en del av bildet, men kosthold og aktivitetsnivå er to andre vesentlige faktorer, legger hun til.

Gode råd

Standardrådet om å spise mindre og bevege seg mer for å unngå å legge på seg, er noe flere er klar over.

Les mer: Midjemålet avslører helsen

Men er det noe annet man kan prøve ut?

- Om jeg kunne gitt originale og effektive råd her, så ville befolkningen vært betydelig sunnere, svarer Drevon.

Så standardrådet vil nok derfor være det gjeldende.

For mange kan det imidlertid være enklere å fokusere på et sunnere kosthold fremfor å trene mye.

- Når det gjelder sammensetningen av kostholdet er det viktig å bruke mye grønnsaker, noe frukt og fisk i alle varianter, understreker professoren.

Fete melke- og osteprodukter, sukker, rødt kjøtt og alkohol bør du være mer sparsommelig med, råder Drevon videre.

Hans hovedråd er følgende:

- Spis regelmessig, men start med et glass vann eller en salat. Det fyller opp litt og gir en metthetsfølelse. Stopp å spise når maten smaker på sitt beste, og nyt maten - gjerne i godt lag!

Gå til Vi.no-forsiden

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.