Vaksine

Alle vaksinene voksne bør ta - men som mange ikke vet om

Apekopper, flått og korona er kanskje det første du tenker på når det kommer til vaksiner - men det er helt andre vaksiner du faktisk anbefales å ta som voksen, og med jevne mellomrom.

VAKSINE FOR VOKSNE: Det er flere vaksiner som anbefales at voksne tar, både årlig og med jevne mellomrom, men mange vet ikke om det. Foto: NTB/Shutterstock
VAKSINE FOR VOKSNE: Det er flere vaksiner som anbefales at voksne tar, både årlig og med jevne mellomrom, men mange vet ikke om det. Foto: NTB/Shutterstock Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Først og fremst: Veldig mange norske voksne er godt beskyttet mot apekopper gjennom koppevaksinen de fikk som barn. Og veldig mange voksne har også fulgt myndighetenes anbefalinger når det kommer til koronavaksiner - så også der vil mange fremdeles ha en god beskyttelse.

Men hvordan er det egentlig med de øvrige vaksinene dine?

Det er flere vaksiner som anbefales at voksne tar med jevne mellomrom, men som mange ikke tar. Oppfriskning av barnevaksiner er en av dem - og det er det mange som ikke vet:

57 prosent av befolkningen vet ikke at de må friske opp vaksiner i voksen alder.

Dette er ifølge en undersøkelse gjort for Apotekforeningen i vår. Undersøkelsen viser også at det er mennene som har dårligst kjennskap til dette: Kun en av tre menn vet at vaksinene må friskes opp - mens blant kvinnene er det et lite flertall som sier de vet om anbefalingen.

Brita Askeland Winje, seniorforsker ved avdeling for smittevern og vaksine i Folkehelseinstituttet (FHI) sier til Vi.no at det nok er mange som mangler oppfrisking av barnevaksiner, men at de ikke kan si noe om akkurat hvor mange det gjelder fordi registreringen av barnevaksinene i vaksinasjonsregisteret har vært mangelfull i mange år.

- Vi antar mange har behov for påfyll og vi ønsker mer oppmerksomhet rundt dette, men vaksinasjon i forbindelse med reising har bidratt til å få opp dekningen, sier Winje.

Akkurat hvilke vaksiner fra barnevaksinasjonsprogrammet du anbefales å friske opp, kan du lese nedenfor, sammen med anbefalinger for andre vaksiner for voksne.

Spørsmålet om vaksinasjonsprogram for voksne

Det er tre nasjonale vaksinasjonsprogram i Norge: Barnevaksinasjonsprogrammet, influensavaksinasjonsprogrammet og koronavaksinasjonsprogrammet.

Vaksinasjoner er frivillige i Norge, men målet med vaksiner er å forebygge sykdom hos den enkelte og å redusere eller endre forekomst av sykdom. I tillegg kan vaksiner bidra til redusert antibiotikabruk og dermed også bidra til å forebygge resistensutvikling.

Selv om det er flere vaksiner som anbefales til voksne, for eksempel oppfriskning av noen av vaksinene fra barnevaksinasjonsprogrammet, er det per nå ingen nasjonal ordning for innkalling eller liknende for dette.

Dette er imidlertid noe som har blitt jobbet med i årevis - men som ennå ikke er landet.

Vaksineutvalget i Legemiddelindustrien (LMI) har jobbet for et voksenvaksinasjonsprogram siden 2014, som de mener bør inkludere influensavaksine, pneumokokkvaksine og boostervaksine mot difteri, stivkrampe, kikhoste og polio.

I 2015 kunngjorde Solberg-regjeringen at behovet for et voksenvaksinasjonsprogram skulle utredes, og i 2018 leverte Folkehelseinstituttet en rapport hvor de foreslo at det ble innført.

- Om og eventuelt når det kommer et program er en politisk beslutning. Foreløpig er det ikke tatt noen beslutning om vaksinasjonsprogram for voksne, men det er etablert egne influensa- og koronavaksinasjonsprogram, sier Winje.

KOPPER: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad forklarer symptomene på apekopper, og hva som skiller dem fra vannkopper. Video: Dagbladet TV / NTB Vis mer

Vaksinasjon til voksne anbefales ut fra alder (oftest 65 pluss) eller for risikogrupper med økt risiko for alvorlige forløp av infeksjonssykdommer.

- Innkalling til vaksinasjon basert på alder kan være aktuelt, men for personer med medisinsk indikasjon vil et samarbeid med fastlegene være nødvendig.

Inntil videre må du altså huske å kontrollere dine egne vaksiner selv - og huske å etterfylle når det er tid for det. Og ellers vurdere om du ønsker å ta de øvrige vaksinene som anbefales for voksne.

Disse vaksinene anbefales for voksne

1: Oppfriskning:

Det er anbefalt å vaksinere seg mot difteri, stivkrampe, kikhoste og polio hvert tiende år.

- Man får god beskyttelse mot disse sykdommene gjennom Barnevaksinasjonsprogrammet, men beskyttelsen avtar over tid. Sykdommen rammer også voksne, og det anbefales derfor ny vaksinasjon hvert 10. år, sier Winje.

2: Årlig eller hvert 10. år:

Det er noen vaksiner som anbefales godt voksne årlig eller med jevne mellomrom:

- Influensa- og pneumokokkvaksine anbefales til alle voksne 65 år eller eldre, og i dag er det også anbefaling om koronavaksinasjon for denne gruppen. Influensavaksinasjon anbefales årlig, mens pneumokokkvaksinasjon anbefales hvert 10. år, litt avhengig av hvilken vaksine som benyttes, sier Winje.

Hun forteller at vaksinasjonsdekningen for influensa i aldersgruppen 65+ var rundt 60 prosent i forrige sesong, mens dekningen for pneumokokkvaksinasjon er langt lavere: Basert på salgstall av pneumokokkvaksinen anslår FHI 15-20 prosent dekning.

- Det er behov for å øke kunnskap om pneumokokksykdom og vaksine både blant helsepersonell og i befolkningen, uttaler Winje.

En medvirkende årsak til den dårlige dekningen antar man er utfordringen som har vært med global mangel på pneumokokkvaksine til voksne. Tilgangen på vaksiner er imidlertid nå god.

3: En eventuell ny anbefaling for 50+:

Winje forteller at det også kan bli aktuelt med en ny vaksineanbefaling for 50 pluss:

- Det kan i tillegg bli aktuelt å anbefale vaksine til beskyttelse mot herpes zoster (helvetesild) til personer 50 år eller eldre, sier hun.

4: Korona-booster?

Hvilke anbefalinger som kommer for koronavaksinasjon framover, vet man ennå ikke - det vil tiden vise, sier Winje.

Til de som ikke er vaksinert i barnevaksinasjonsprogrammet

Winje forteller at personer som ikke tidligere er vaksinert mot en del av sykdommene som inngår i barnevaksinasjonsprogrammet, eller som mangler dokumentasjon på gjennomgått vaksinasjon, vil være målgrupper for et voksenvaksinasjonsprogram.

- Dette gjelder sykdommer der smitterisikoen er lik i alle aldrer, som difteri, stivkrampe, polio, kikhoste og meslinger. Det kan være aktuelt for eksempel for nyankomne innvandrere til Norge eller eldre personer født før etablering av det norske barnevaksinasjonsprogrammet, sier hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.