Ibux - ibuprofen

Alder er en risikofaktor

Bruk av ibuprofen og andre smertestillende medisiner av samme type gir økt risiko for potensielt dødelige bivirkninger. Og risikoen er økende med økende alder.

BRUKER DU IBUX ELLER IBUPROFEN? Risikoen for alvorlige bivirkninger øker med økende alder - selv om de kan oppstå for alle aldersgrupper. Paracet (paracetamol) bør være førstevalget, ifølge Legemiddelverket. Foto: Kristin Sørdal
BRUKER DU IBUX ELLER IBUPROFEN? Risikoen for alvorlige bivirkninger øker med økende alder - selv om de kan oppstå for alle aldersgrupper. Paracet (paracetamol) bør være førstevalget, ifølge Legemiddelverket. Foto: Kristin Sørdal Vis mer
Publisert

SSFølg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Det er stor risikoforskjell ved bruk av paracetamol eller ibuprofen som smertestillende. Men det er det mange som ikke vet: I en tidligere artikkel har Vi.no avslørt at hele 2 av 5 ikke kjenner til risikoforskjellene.

Ibuprofen, som er virkestoffet i blant annet Ibux, er et av flere smertestillende produkter av gruppen «NSAIDs». Naproksen er et annet virkestoff i samme gruppe.

- Bruk av NSAIDs gir økt risiko for potensielt dødelige bivirkninger i form av blødninger i GI-traktus, akutt iskemisk karsykdom og akutt nyresvikt i alle aldersgrupper. Risikoen for NSAID-utløste alvorlige hendelser og dødsfall er likevel økende med økende alder, skriver Relis i en fersk utredning. Relis jobber med uavhengig legemiddelinformasjon.

De sier at det er god grunn til å være tilbakeholden med bruk av NSAIDs uansett alder - men poengterer at alder er en risikofaktor.

Advarsel om bruk for aldersgruppen over 50 år er også noe Morten Finckenhagen, overlege ved enhet for riktig bruk av legemidler i Statens legemiddelverk, tidligere har uttalt:

- Hvis man tar Ibux over tid, vil mange få mageplager, og man kan også utvikle magesår. I kombinasjon med andre legemidler, og da særlig i gruppen over 50, kan det være veldig farlig, advarer han, og legger til at man da tenker særlig på de som går på blodfortynnende i en eller annen form, som titusenvis av eldre eller godt voksne bruker.

- NSAIDs bør derfor bare forskrives unntaksvis, og særlig pasienter med økt risiko bør unngå disse legemidlene, sier de videre.

Hvilke symptomer har det? Hvordan smitter influensa og hvordan skille fra korona? Vis mer

Ikke bruke ibuprofen over 50?

Relis' utredning om farene ved bruk av ibuprofen og NSAIDs er som svar på spørsmål fra en lege som ønsker et oppdatert svar på hvorfor og hvorvidt NSAIDs kan eller bør foreskrives til pasienter over 50 år.

Relis går i utredningen inn på flere av farene ved å bruke NSAIDs, som vi gjengir i korte trekk nedenfor. Du kan også lese hele utredningen her, hos Relis.no

- Selv om alder i seg selv er en risikofaktor, finner vi ikke grunnlag for å sette noen spesiell grense ved fylte 50 år. I vurderingen om NSAIDs skal forskrives, må risikoen avveies individuelt i hvert tilfelle med tanke på akutte hendelser i nyre, hjerte/karsystemet eller mage/tarm, konkluderer Relis.

  • Høy bakgrunnsrisiko for hjerte- og karsykdommer gir høyere risiko for NSAID-utløst hjerte-infarkt og hjerneslag. Økende alder er en selvstendig risikofaktor.
  • NSAIDs kan i tillegg bidra til å utvikle eller forverre hjertesvikt, blant annet ved væskeretensjon, forverring av hypertensjon og elektrolyttforstyrrelser, og NSAIDs er assosiert med økt risiko for død ved eksisterende hjertesvikt. Det er holdepunkter for at NSAIDs er assosiert med atrieflimmer. Risikoen for både hjertesvikt og atrieflimmer øker med alderen.
  • Økende alder er en selvstendig risikofaktor for akutt nyreskade. Andre aldersrelaterte tilstander som kronisk nyresvikt, hjertesvikt, aterosklerose og polyfarmasi bidrar til ytterligere risiko.
  • Risikofaktorer for NSIAD-indusert skade i magesekk eller tolvfingertarn inkluderer tidligere gjennomgått magesår, alder >65 år, høydose NSAID og samtidig bruk av acetylsalisylsyre, glukokortikoider eller antikoagulantia.

Paracetamol bør være førstevalget

Som overlege Finckenhagen tidligere har sagt til Vi.no:

- Folk flest oppfatter det slik at ettersom smertestillende legemidler som Ibux og Paracet er reseptfrie og kan fås kjøpt på butikken og bensinstasjonen, betyr det at dette er ganske trygge og ufarlige legemidler å bruke. Og det er de til dels: Paracetamol er trygt så lenge det brukes etter anbefalingene i pakningsvedlegget. Men Ibux er et middel som kan være ganske skummelt.

Legemiddelverket er klar i sin anbefaling: Paracetamol (Paracet) bør være førstevalget blant smertestillende. Og de understreker at det er mange farer for godt voksne ved bruk av ibuprofen.

Relis poengterer også at paracetamol ofte er like bra som ibuprofen/NSAIDs i mange tilfeller:

- NSAIDs har god smertestillende og febernedsettende effekt, men gir ikke raskere tilheling eller raskere bedring i funksjon. Ofte vil paracetamol gi tilsvarende effekt med mindre bivirkningsfare, sier Relis.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.