Advarer om selvkritikk

For tykk, for tynn, for dårlig mor? Er du av dem som snakker nedsettende om deg selv til andre? Det bør du vurdere å slutte med, ifølge terapeuten - for sier du det ofte nok, kan det etablere seg som en sannhet.

IKKE GOD NOK? Kritiserer du deg selv ofte nok, kan det feste seg som en sannhet både i eget hode og hos andre, advarer psykoterapeut, som har rådene for hvordan du kan hanskes med egen og andres selvkritikk. Illustrasjonsfoto: NTB/Shutterstock
IKKE GOD NOK? Kritiserer du deg selv ofte nok, kan det feste seg som en sannhet både i eget hode og hos andre, advarer psykoterapeut, som har rådene for hvordan du kan hanskes med egen og andres selvkritikk. Illustrasjonsfoto: NTB/Shutterstock Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Hva gjør det med deg når du forteller andre at du er for tykk, for tynn, for slapp, for gammel, for rynkete eller en for dårlig mor? Og hva gjør det med de mennesker som er rundt deg? Dette forteller psykoterapeut Maria Holkenfeldt Behrendt, som også råder oss til å tie stille – i hvert fall noen ganger.

Jeg har for tykke bein til å bruke kjole.

Jeg har for tynne bein til å bruke kjole.

Magen er for stor.

Rumpa er for liten.

Jeg er for kjedelig.

Jeg er for høylytt.

Ja, man kan fortsette. Listen over hva noen av oss kan finne på å kritisere oss selv for i selskap med andre, er nesten uendelig.

Men hvorfor? Hva får vi ut av det? Og hva gjør det med de som må lytte til selvkritikken?

Starten på selvkritikken

Psykoterapeut Maria Holkenfeldt Behrendt starter med å svare på det første spørsmålet: Hvorfor kritiserer vi oss selv høylytt?

– For mange er det ofte en stemme som kverner inni oss. Den har oppstått på et tidligere tidspunkt, da det skjedde noe som fikk oss til å sette et alvorlig spørsmålstegn ved oss selv, vår identitet og vår eksistens. Stemmen sier at du ikke er god nok i andres øyne, at du for eksempel er tykk, dum, stygg, sa noe pinlig på et møte - og så videre og så videre. Og på et tidspunkt, når stemmen har kvernet rundt inni oss lenge nok, får den så mye kraft at den også må ut; den må ytres i selskap med andre, sier hun.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.