Advarer om røyking som største risikofaktor for kreft

Røyking er fortsatt den risikofaktoren som forårsaker aller mest kreft, med mer enn 5000 nye tilfeller årlig, ifølge Kreftregisteret. Deres ferske rapport viser at svært mange av krefttilfellene i Norge kunne vært forebygget gjennom livsstilsendringer.

LIVSSTILSENDRING: Ifølge Kreftregisteret kunne mange tusen krefttilfeller vært unngått i Norge hvert år, gjennom endringer i befolkningens livsstil. Foto: NTB
LIVSSTILSENDRING: Ifølge Kreftregisteret kunne mange tusen krefttilfeller vært unngått i Norge hvert år, gjennom endringer i befolkningens livsstil. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Kreftregisteret har beregnet hvor mange tilfeller av ulike kreftformer hvert år i Norge som skyldes utvalgte risikofaktorer. Slik vil de synliggjøre hvor stort kreftforebyggende potensiale det ligger i livsstilsendringer og forebygging på befolkningsnivå.

Røyking er fortsatt den risikofaktoren som forårsaker aller mest kreft, med mer enn 5000 nye tilfeller årlig, ifølge Kreftregisteret, mens andre store risikofaktorer er UV-eksponering, kosthold, overvekt/fedme og alkohol, skriver de.

Så mange krefttilfeller skyldes røyking

Statistikk fra SSB viser at det i stor grad er godt voksne og eldre som røyker daglig: Andelen dagligrøykere er størst i aldersgruppene 55-64 år og 65-74 år.

Kreftregisteret har beregnet at antall krefttilfeller forårsaket av røyking årlig er 1992 for kvinner og 3247 tilfeller for menn - altså like i overkant av 5000 krefttilfeller i aldersgruppen 20-85 år.

Selv om røyking er den største hovedfaktoren Kreftregisteret peker på, er det også andre som er viktige i forebyggingen av antall krefttilfeller i Norge.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.