Advarer om røyking som største risikofaktor for kreft

Røyking er fortsatt den risikofaktoren som forårsaker aller mest kreft, med mer enn 5000 nye tilfeller årlig, ifølge Kreftregisteret. Deres ferske rapport viser at svært mange av krefttilfellene i Norge kunne vært forebygget gjennom livsstilsendringer.

LIVSSTILSENDRING: Ifølge Kreftregisteret kunne mange tusen krefttilfeller vært unngått i Norge hvert år, gjennom endringer i befolkningens livsstil. Foto: NTB
LIVSSTILSENDRING: Ifølge Kreftregisteret kunne mange tusen krefttilfeller vært unngått i Norge hvert år, gjennom endringer i befolkningens livsstil. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Kreftregisteret har beregnet hvor mange tilfeller av ulike kreftformer hvert år i Norge som skyldes utvalgte risikofaktorer. Slik vil de synliggjøre hvor stort kreftforebyggende potensiale det ligger i livsstilsendringer og forebygging på befolkningsnivå.

Røyking er fortsatt den risikofaktoren som forårsaker aller mest kreft, med mer enn 5000 nye tilfeller årlig, ifølge Kreftregisteret, mens andre store risikofaktorer er UV-eksponering, kosthold, overvekt/fedme og alkohol, skriver de.

Så mange krefttilfeller skyldes røyking

Statistikk fra SSB viser at det i stor grad er godt voksne og eldre som røyker daglig: Andelen dagligrøykere er størst i aldersgruppene 55-64 år og 65-74 år.

Kreftregisteret har beregnet at antall krefttilfeller forårsaket av røyking årlig er 1992 for kvinner og 3247 tilfeller for menn - altså like i overkant av 5000 krefttilfeller i aldersgruppen 20-85 år.

Selv om røyking er den største hovedfaktoren Kreftregisteret peker på, er det også andre som er viktige i forebyggingen av antall krefttilfeller i Norge.

UV-stråling gir vesentlig kreftrisiko

«Forebyggbare krefttilfeller fordeler seg særlig på de store kreftformene. Røyking og UV-eksponering er de risikofaktorene som forårsaket flest krefttilfeller for begge kjønn, deretter kommer kosthold, overvekt og fedme», skriver de i rapporten.

Mens røyking i stor grad gir økt risiko for mange forskjellige typer kreft, som kreft i munn og svelg, tarm, bukspyttkjertel, nyrer, blære og lunger, gir UV-stråling stor økning i risiko for Melanom i huden og annen hudkreft.

Kreftregisteret påpeker at de kun har sett på kreftformer som med sterk sannsynlighet har en sammenheng med de valgte risikofaktorene, og at resultatene ikke gir et fullstendig bilde av forebyggelsespotensialet av alle kreftformer.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.