Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.
Det er forsikringsselskapet Gjensidige som nå går ut og advarer turister mot å oppsøke svartelistet legeklinikk på Gran Canaria.
Klinikken kalles «Clinic Diamond» og ligger sentralt til i et travelt restaurantområde i Puerto Rico.
– Det er første og eneste gang vi og andre forsikringsselskaper har navngitt en aktør på denne måten, og nå er det på tide å gjøre det igjen. Jeg blir oppriktig litt forbannet og sint når jeg hører hva denne legen gjør med pasientene sine, sier kommunikasjonssjef Arne Voll i Gjensidige.
– Historiene er sånn at du ikke tror det er sant, sier Voll til Vi.no.

Ble syk på ferie - måtte selv ta kjemperegning
Vi Pluss
Stor oversikt: Forsikringene du må endre når du blir eldre
Vi PlussTruer og lurer folk for titusener
Forsikringsselskapet har også tidligere advart om nettopp dette legekontoret på Gran Canaria – og etter at det har vært stille om saker fra klinikken under koronapandemien, forteller Voll at dette nå har tatt seg opp igjen – og de har fått flere skadesaker fra fortvilte kunder som har oppsøkt den.
– De kommer dit med forholdsvis milde sykdommer for deretter å bli lokket og «truet» til å komme tilbake gjentatte ganger. Til slutt har de betalt titusenvis av kroner for ingenting, sier Voll.
Legen truer med å si at hun ikke vil gi pasienten faktura, om de ikke kommer tilbake. Og uten faktura – ingen refusjon fra forsikringsselskapet.

Kari (61) flyttet til Gran Canaria i 1983: - Et bedre liv kan jeg ikke tenke meg
Vi Pluss
Behandlingsreiser til utlandet: Alt om helseopphold i sola på statens regning
Vi PlussVoll forteller om en sak hvor en pasient fikk en regning på 8000 kroner for øreskylling i forbindelse med en propp med ørevoks. En annen sak handlet om en 80-åring som endte med en regning på nesten 100 000 kroner.
– De eldre er kanskje litt mer sårbare og mer utsatte for å bli utnyttet på denne måten. Eldre føler det nok også ekstra tungt å bli lurt – og er man ikke syk i utgangspunktet så blir man det i alle fall da, sier Voll.
– Vår oppfatning er at kunder, gjerne litt eldre personer, som føler seg dårlige og syke er lette ofre for denne legen. I en slik situasjon er man ekstra sårbar og når legen i tillegg er manipulerende, truende og frekk, er det vanskelig å komme seg unna, sier han og påpeker at også unge mennesker går i fellen og ender opp med gigantiske regninger.
Gjensidige forteller at de bare de siste åra har fått flere titalls kunder, om ikke flere, som har blitt lurt av legen. Og sier at noen synes det er så flaut at de velger å betale uten å ta det videre med forsikringsselskapet.

Ekspertenes beste tips til deg som vil reise alene
Vi Pluss
Gitte (60) sluttet i jobben, solgte huset - og kjøpte bobil
Vi PlussTror de får pengene refundert
Klinikken ligger i et bygg sammen med mange restauranter, ganske sentralt i Puerto Rico, og Voll tror at beliggenheten gjør at mange kanskje tenker at det er trygt – og at man dermed ender med å gå inn.
Kunder som har vært på klinikken, har ifølge forsikringsselskapet fortalt at legen har bedt kundene betale med kredittkort – og sagt at de vil få utgiftene dekket av forsikringsselskapet når de kommer hjem. Men det skal du altså ikke regne med.
– Kontakt forsikringsselskapet først!
Legeklinikken i Puerto Rico er svartelistet, av samtlige forsikringsselskaper.
Voll understreker at du alltid, uansett sykdom, bør kontakte alarmsentralen til forsikringsselskapet dersom du blir syk på reise.
– De vil kunne veilede deg til en lege eller sykehus som er til å stole på, sier Voll.
Prisen for en vanlig legekonsultasjon i Spania ligger på rundt 100 euro, forteller Voll.
Men hva skjer med disse som har blitt forledet og lurt til å betale altfor mye, som i denne tilfellet med legeklinikken Clinic Diamond? Må de dekke tapet selv, eller får de hjelp av forsikringsselskapet?
– Vi pleier å dekke den første regningen, noen ganger alt – og andre ganger deler av det. Men alt har en grense. Får man en regning på 50-100.000 kroner, bør det også på en måte gå noen varsellamper, sier Voll.
Gjensidige har forsøkt å få lokale myndigheter på Gran Canaria til å gripe inn, men uten hell.
– For oss i Gjensidige er det nesten uvirkelig at lokale myndigheter fremdeles lar de få beholde praksisen sin. I tillegg til å overbehandle pasientene skremmer de disse menneskene fra å besøke øya igjen. Dette har flere kunder understreket for meg tidligere, forteller Voll.

Slik kan du få med pensjoner og Nav-ytelser til utlandet
Vi Pluss
Kjøpe feriebolig i utlandet? Dette må du vite
Vi Pluss
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.