Stress og symptomer hos eldre

Advarer om helseplager fra stress hos eldre

- Dersom smerter skyldes stress, er smertestillende medikament et dårlig alternativ i det lange løp, advarer professor.

UTFORDRENDE Å HENGE MED? Eldre som føler de ikke greier å henge med i samfunnsutviklingen kan utvikle symptomer på stress - som kan resultere i smerter mange steder i kroppen. Men her er ikke smertestillende løsningen, advarer forskere. Foto: Shutterstock/NTB
UTFORDRENDE Å HENGE MED? Eldre som føler de ikke greier å henge med i samfunnsutviklingen kan utvikle symptomer på stress - som kan resultere i smerter mange steder i kroppen. Men her er ikke smertestillende løsningen, advarer forskere. Foto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

- Det å skulle være framoverlent for å henge med på den teknologiske utviklingen i samfunnet, kan gjøre at eldre kjenner på mye stress. Det kan gjøre at de føler de ikke mestrer hverdagen, at de føler seg utenfor og er ensomme, sier Siv Skarstein, førsteamanuensis ved Institutt for sykepleie og helsefremmende arbeid, OsloMet.

Hun uttaler til Vi.no at stress blant eldre kan gi helseplager som fører til bruk av smertestillende medisiner - som igjen kan ha en rekke alvorlige bivirkninger som er ukjente for mange.

Skarstein jobber blant annet med fagene smerte, smertemestring og smertestillende medikamenter.

- Jeg tror mange eldre opplever den digitale utviklingen og hverdagen nå ganske utfordrende - og det er mer utfordrende jo eldre du blir. Det settes krav til å stadig lære nye ting, sier Skarstein til Vi.no.

Eldre kan oppleve at det tar lengre tid å lære nye ting - som kan forverres med utfordringer med syn, hørsel og bevegelighet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.