Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.
- Det å skulle være framoverlent for å henge med på den teknologiske utviklingen i samfunnet, kan gjøre at eldre kjenner på mye stress. Det kan gjøre at de føler de ikke mestrer hverdagen, at de føler seg utenfor og er ensomme, sier Siv Skarstein, førsteamanuensis ved Institutt for sykepleie og helsefremmende arbeid, OsloMet.
Hun uttaler til Vi.no at stress blant eldre kan gi helseplager som fører til bruk av smertestillende medisiner - som igjen kan ha en rekke alvorlige bivirkninger som er ukjente for mange.
Skarstein jobber blant annet med fagene smerte, smertemestring og smertestillende medikamenter.

Bruker du smertestillende? Her er bivirkningene mange ikke vet om
Vi Pluss- Jeg tror mange eldre opplever den digitale utviklingen og hverdagen nå ganske utfordrende - og det er mer utfordrende jo eldre du blir. Det settes krav til å stadig lære nye ting, sier Skarstein til Vi.no.
Eldre kan oppleve at det tar lengre tid å lære nye ting - som kan forverres med utfordringer med syn, hørsel og bevegelighet.

En risiko å kombinere disse medisinene med alkohol
Vi PlussStress kan føles som smerte
Skarstein er ikke i tvil om at utviklingen i samfunnet kan stresse eldre. Og sier at stress kan gi seg uttrykk i kroppslige plager og smerter.
- Stress påvirker hormonsystemet, og signalet som sendes ut i kroppen viser seg i form av smerte - og da kan det være veldig enkelt å ta en pille smertestillende, sier hun.
Men smertesignalene kan egentlig handle om at man kanskje ikke har spist, at man er bekymret, eller er stresset.
- Dersom smerter skyldes stress, er smertestillende medikament et dårlig alternativ i det lange løp, sier Anette Harris, professor ved Universitetet i Bergen.
Hun har forsket på blant annet stress, og bekrefter at stress kan medføre smertesymptomer fra de fleste av kroppens organ. I tillegg kan det medføre mentale problemer som angst og depresjon.
Hun understreker at stress og smerte er to ulike ting, men at de overlapper hverandre da begge utfordrer noen av de samme mekanismene i kroppen.

Når bør du ta ut pensjon? Se valgene du har - og de økonomiske konsekvensene
Vi Pluss- Stress for en person kan være ok for en annen
- Stress er et begrep som nesten har like mye variasjon i innhold som det finnes mennesker. Det en person opplever som stressende kan for en annen person være helt ok. Forklaringen på dette er at det er tankene våre som styrer den kroppslige stressreaksjonen, forklarer Harris.
Hun sier at man kan få en vedvarende stressreaksjon med negative konsekvenser for helsa dersom man opplever at situasjonen er håpløs og at man ikke kan gjøre noe for å påvirke utfallet. Man opplever at man er hjelpeløs.
Men dersom man har en forventning om at det vil løse seg og man opplever mestring så vil man kun få en kortvarig stressreaksjon - som faktisk kan være positivt for helsa.
- Ta for eksempel den pågående pandemien. Mange eldre vil tenke at dette går nok over. Det er en kjedelig situasjon, de blir ekstra isolert, men det går nok bra til slutt. De vil ikke få en negativ stressreaksjon. Dersom de derimot tenker at dette blir nok slutten for meg, jeg vil ikke tåle et slikt virus og så videre - så kan det føre til en vedvarende stressreaksjon som kan ha negative konsekvenser for helsen deres – helt uavhengig av om de blir smittet eller ikke, sier Harris.
Hun forteller at det er gjort mye forskning på stress hos eldre internasjonalt, uten at hun selv har vært involvert i dette.
- Variasjonen blant de eldre er sannsynligvis like variabel som blant yngre, så mye er felles. Det er ulike faktorer som stresser de forskjellige – og behandlingen bør være tilpasset.

Stor pristest av apotekvarer: Slik får du handlekurven billigere enn halv pris
Vi PlussFinn ut hva som stresser
Harris understreker: Er du stresset på grunn av søvnplager må du få hjelp med søvnplagene. Er du stresset fordi du ikke klarer deg hjemme alene lenger, må du få tilpasset hjelpemidler slik at det er mulig – eventuelt få tilpasset servicebolig eller liknende.
- Uansett alder så er det viktig å få klarhet i hva det er som oppleves stressende, sier Harris - og kommenterer at det ikke alltid er lett å sette ord på hva problemene egentlig dreier seg om.
- Mye kan vi gjøre noe med, men at livet innhenter oss skjer med alle. Det kan det være krevende å akseptere, men å bare ignorere det er sannsynligvis ikke anbefalt, fortsetter hun.
Harris poengterer at noen vil like å holde seg oppdatert og lære ting livet ut mens andre ikke mestrer det.
- Jeg tror at mange eldre vil ha nytte av en god prat og refleksjon rundt dette. Dersom en blir bevisst tankene sine rundt temaet vil en også i større grad kunne styre både følelsene og handlingene som er knyttet opp til utfordringen. For noen vil det i seg selv kunne være til stor hjelp.

Allergisk? Vær obs på rådyr pris-felle
Trenger mer hjelp
Skarstein etterlyser mer praktisk hjelp til utfordringer som mange eldre sliter med. Og mener det bør forskes på hvordan gode hjelpetiltak kan tilrettelegges for eldre.
- Eldre trenger mer hjelp til å finne fram i dag, for eksempel hvis de skal ha hjelp til Nav, må man bestille time via nett. Og kanskje er man avhengig av fastlege - som kanskje attpåtil har ferie - så hva gjør man da, og hvordan finner man ut av det?
Hun foreslår at eldre- eller seniorsentre burde hatt tilbud om hjelp til slike praktiske utfordringer, kanskje i form av at eldre kunne delt av sin kunnskap med andre.
- Mange ender opp med å be barnebarn om hjelp, men andre har barn som bor langt unna. Og er det da noe du ikke finner ut av selv, er det nesten sjakkmatt, uttaler Skarstein.
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.