Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.
Folkehelseinstituttet (FHI) advarer mot helsebehandlinger i utlandet dersom du kan få utført disse i Norge, inkludert tannbehandlinger.
Bakgrunnen for deres generelle advarsel er risikoen for å bli smittet med resistente bakterier. Ifølge FHI øker sannsynligheten for at disse skal forårsake infeksjon betydelig ved behandling i helsetjenester utenfor Norge.
- Rådet er knyttet til risikoen for å bli smittet med resistente bakterier som igjen kan gi nedsatt mulighet for effektiv antibiotikabehandling dersom det skulle oppstå behandlingstrengende infeksjoner. Rådet gjelder for all helsebehandling utenfor Norge, inklusiv tannbehandling, forklarer Petter Elstrøm, seniorforsker ved Avdeling for smittevern og beredskap i FHI overfor Vi.no.

Nå øker koronasmitten: Dette er symptomene nå

Tisser du på deg når du nyser eller trener? Det fins en enkel løsning på problemet
Vi PlussEt problem for sårbare grupper
Gunnar Skov Simonsen er professor ved Institutt for medisinsk biologi ved Universitetet i Tromsø. Han forteller at antibiotikaresistens ved bakterieinfeksjoner ikke er farlig generelt, men at enkelte er mer utsatt for infeksjoner - og da kan de være veldig farlige når antibiotika ikke virker.
- Nyfødte, kreftsyke, eldre og personer med kroniske sykdommer er mer følsomme for bakterienfeksjoner. Hvis bakteriene blir resistente, da vil ikke antibiotika virke, og det kan være farlig for disse sårbare gruppene, forklarer Skov Simonsen.
Av de mange sortene bakterier som finnes, er det ifølge Skov Simonsen 20-30 bakterierarter som forårsaker de fleste infeksjoner hos mennesker.
Han forklarer videre at motstandsdyktighet hos bakterier, eller resistens, oppstår hele tida, uten menneskelig innblanding. Men hvis vi bruker mye antibiotika, fremelsker vi de resistente bakteriene, som blir de som overlever. Når mange resistensegenskaper samles i en enkelt bakteriecelle kaller vi det multiresistens.
- Resistensegenskaper er gener som er kodet inni bakteriene. Disse genene kobler seg til hverandre, som gir multiresistens - det vil si at de blir resistente mot mange typer antibiotika. Dermed blir det problematisk fordi det blir mange antibiotikasorter man er resistent mot, forklarer han.

Glemt legetime kan koste 1500 kroner

- Leger tar ikke RLS på alvor
Vi PlussHer er det mest bakterieresistens
Når det gjelder bakterieresistens, er det noen land som skiller seg ut i positiv forstand, og der finner vi blant annet Norge.
- Norden og Nederland skiller seg ut i positiv forstand. Det er verre overalt ellers, forteller Skov Simonsen.
Og det er dette som er mye av bakgrunnen for FHIs råd.
Generelt forteller professoren at man i Europa har god oversikt over situasjonen, og god overvåking. Samtidig er det slik i Europa at jo lenger sør og øst man kommer, jo mer resistente bakterier finnes. Skov Simonsen trekker eksempelvis frem Hellas som et europeisk land der det er mye resistente bakterier i omløp.
- Vi har ikke like gode data utenfor Europa, men vi har all grunn til å tro at det er ille, forteller han.
Eksempelvis er det ganske mye resistens i USA, mens landene med høyest forekomst ligger i Sørøst-Asia.
- India, Pakistan, Bangladesh, Thailand og Kina er land med veldig mye resistente bakterier, av flere årsaker. Noen av disse landene har områder med dårlige sanitærforhold. Samtidig produserer nesten all antibiotika i India og Kina, dermed er selve miljøet veldig forurenset av antibiotika, og resistente bakterier er «overalt», forklarer han.

Syk hele tida etter Covid-19? Dette er forklaringen

Koronavaksine: Bivirkningene du kan få erstatning for
Vi PlussForskjell på risikoen
Professoren påpeker at det er stor forskjell på risikoen for å smittes av resistente bakterier i utlandet avhengig av hvilken kontakt du har med helsevesenet.
- Den type kontakt du har ved en vanlig tannbehandling, eller at du havner på legevakta, utgjør ingen stor risiko, påpeker han, samtidig som han selv unngår bruk av helsetjenesten i utlandet så langt det lar seg gjøre.
- Når jeg er ute og reiser, vil jeg ha minst mulig å gjøre med helsetjenesten i utlandet, sier han til Vi.no.
Risikoen er derimot langt større hvis du for eksempel kommer ut for en ulykke og må bli lagt inn på sykehus. Generelt vil han også fraråde folk fra å gjøre tanninngrep eller tannbehandlinger i Tyrkia.
- Man får sjeldnere infeksjoner av vanlige tannbehandlinger, men skal man utføre tannkirurgi er det lurt å holde seg i Norden, råder professoren.
Også FHI skriver at det er størst risiko for smitte av resistente bakterier ved innleggelse og behandling i sykehus, og at det også er en økt risiko knyttet til kirurgiske inngrep eller annen behandling i andre helsetjenester enn sykehus, for eksempel hos allmennlege eller tannlege.
De påpeker at det er viktig å oppsøke legehjelp eller sykehus ved akutt behov for helsehjelp under reise, men at planlagt behandling i utlandet frarådes, spesielt i land med høy forekomst av resistente bakterier.

Økning i legemiddelskader på sykehus
Hvordan vite om du har blitt smittet av resistente bakterier i utlandet?
La oss si at du har vært i utlandet og måtte på sykehus, eller fikk deg tannimplantat: Hvordan kan du vite om du har blitt smittet av resistente bakterier?
Professor Skov Simonsen forteller at når pasienter skal legges inn til behandling i Norge vil de screenes for resistente bakterier dersom de har vært innlagt på sykehus i utlandet i forkant.
Generelt frykter Skov Simonsen ikke for smitten på norske sykehus, fordi sykehusenes vanlige smittevern skal håndtere dette. Derimot er det viktig for behandlingen av en pasient å vite om eventuell resistens, spesielt ved alvorlig sykdom.
- Hvis en pasient er bærer av en sjelden resistent mikrobe, er det en fordel for pasienten at vi vet det for å kunne gi riktig behandling, som man gjerne må starte opp med før man har alle svar klare, forklarer han.
Han påpeker at mange som har reist i utlandet uten å ha vært syk også kommer hjem med resistente bakterier, men at disse gjerne forsvinner av seg selv.
Samtidig understreker professoren at det ikke er grunn for folk å gå rundt og være skrekkslagne og redde for resistens, fordi det for de fleste av oss ikke er et problem.
- Vi trenger ikke antibiotika hele tida.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.