Frikort og egenandeler

Advarer om frikort og medisiner: - En gedigen misforståelse

Mange hamstrer medisiner før nyttår på grunn av frikortgrensa og tror at disse er «gratis». – En gedigen misforståelse som ikke gagner noen, advarer apotek.

EGENANDEL PÅ MEDISINER: Mange ønsker å hente ut ekstra reseptmedisiner før nyttår, og skylder på at de har lagt igjen medisinene på hytta eller har andre forklaringer på det plutselige ekstra behovet. Bakgrunnen til økningen tror apotekene kan ligge i egenandelene og frikortgrensa. Foto: NTB
EGENANDEL PÅ MEDISINER: Mange ønsker å hente ut ekstra reseptmedisiner før nyttår, og skylder på at de har lagt igjen medisinene på hytta eller har andre forklaringer på det plutselige ekstra behovet. Bakgrunnen til økningen tror apotekene kan ligge i egenandelene og frikortgrensa. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

1,3 millioner nordmenn har i dag frikort for helsetjenester – en ordning som skal sørge for at du ikke må betale mer enn et maksbeløp i egenandeler for medisiner og legebesøk per år.

I dag er egenandelstaket 2460 kroner. Fra nyttår økes dette til 2921 kroner.

Nå advarer farmasøyt og driftsdirektør Stig Henning Pedersen i nettapoteket Farmasiet om hamstring av legemidler før nyttår.

Pedersen tror hamstringen skyldes at mange misforstår frikortordningen.

- Enkelte kan bli fristet til å hamstre ekstra mye medisiner mot slutten av året, da oppfatningen er at disse er «gratis» dersom man da passerer frikortgrensa. Men det er en gedigen misforståelse som ikke gagner noen, Pedersen.

- Misforståelsen her er at det tar tilsvarende lengre tid før du oppnår frikort neste år, så vinningen går opp i spinningen, sier han.

Også Apotekforeningen og andre apotek bekrefter at økt salg inn mot nyttår er et kjent fenomen.

- Dette er en kjent problemstilling i apotekene. Det er nok en del som bruker legemidler fast, som ønsker å ta ut litt ekstra på tampen av året. Det har trolig sammenheng med ønske om å ta ut litt ekstra på frikortet for en del. Men erfaringsmessig er det også en del som sikrer seg litt ekstra før høytider som jul og påske, sier Jostein Soldal, kommunikasjonssjef i Apotekforeningen.

- Mange som «har lagt det igjen på hytta»

Pedersen forteller at trenden som kan tyde på hamstring er noe de ser både i Farmasiet - men som han også har erfaring med fra fysiske apotek tidligere:

- Vi ser at det er snakk om hamstring fordi det i slutten av november og hele desember er en mye større andel av de som bestiller reseptvarer som nylig har hentet ut de samme varene på et annet apotek, forteller Pedersen.

Ifølge Apotekforeningens legemiddelstatistikk hentes det ut cirka 25 prosent flere blåresept-legemidler i desember, sammenlignet med gjennomsnittet for resten av året.

Anne Margrethe Aldin Thune, farmasøyt i Boots apotek, kommenterer at november og desember i alle år har vært travle måneder i apotek - som det kan være flere årsaker til.

- Samtidig er dette tradisjonelt en periode der mange henter ut medisin på resept. Å kalle det «hamstring» vil jeg nok ikke, men det er sannsynlig at ordningen med frikort som går ut ved nyttårsskiftet bidrar til at de som har mulighet henter ut medisiner på blå resept hvis det er en stund siden forrige gang de hentet ut, sier Thune.

Pedersen legger til at de som nettapotek kanskje ser enda mer av salgstoppen før nyttår fordi det kanskje føles lettere for kundene å legge inn en ekstra bestilling.

- Sjenansen er kanskje enda litt mindre, for de slipper å se noen inn i øynene når de skal hente ut medisinen, sier Pedersen.

Forklaringene de blir møtt med fra kunder som vil hente ut «ekstra» medisiner kan være mange forskjellige - men Pedersen sier at det er mange som blir svar skyldige, når de får spørsmål om hvorfor de trenger å hente ut mer medisiner når de egentlig skal ha tilstrekkelig liggende hjemme.

- Det er veldig merkelig at det er veldig mange flere som «har vært på hytta og lagt igjen medisinene sine», i november og desember, enn resten av året, kommenterer Pedersen.

Kan bli avvist på apoteket

Har du allerede hentet ut medisinene dine slik at du i prinsippet skal ha nok til å klare deg i lang tid, kan du risikere å måtte gå tomhendt fra apoteket. De kan nemlig avvise deg.

- I all hovedsak kan medisiner på blå resept kun hentes ut for tre måneder om gangen, så det begrenser seg hvor mye man har anledning til å hente ut, og det må være et visst intervall mellom de gangene man kan hente ut medisin på blå resept, forteller Thune.

Pedersen forteller at de må avvise ganske mange kunder fordi de ikke kan hente ut mer - fordi de skal ha nok hjemme.

I et fysisk apotek vil du kunne måtte snu med uforrettet sak i skranken - mens du ved handel på et nettapotek kan bli kontaktet av apoteket med avslag etter at du har lagt inn bestillingen - om de ser at du skal ha nok medisiner hjemme eller dersom de ser at du nylig har hentet ut medisinen din på et annet apotek.

Pedersen forteller at kundene reagerer veldig forskjellig på å bli avvist ved forsøk på å hente ut medisiner:

- Noen kommenterer selv at de bare ville prøve seg - og at de godt skjønner at det ikke er mulig - mens enkelte kan bli sinte og tro at det handler om vond vilje fra apotekets side. Andre igjen blir flaue, sier Pedersen.

Kan føre til legemiddelmangel

Pedersen understreker at en av oppgavene til et apotek er å sørge for at det ikke utleveres mer enn det som er anbefalt, slik at samfunnets midler benyttes på riktigst mulig måte.

Andre aspekter ved hamstring av legemidler før nyttår er at medisinene kan gå ut på dato - og at du kan risikere å bli sittende med medisiner du ikke vil ha bruk for, fordi legen din kan endre behandling underveis.

En alvorlig konsekvens av hamstring er faren for at noen ikke får den medisinen de trenger. Medisinforsyningen i Norge er nemlig beregnet til å være jevnt fordelt utover året.

- Generelt er det uheldig med slike topper i uthenting av legemidler, blant annet fordi apotek kan gå tomme, selv om det finnes legemidler på hovedlageret. Det kan gjøre det vanskeligere for de som virkelig trenger påfyll nå oppunder jul, sier Soldal, og påpeker:

- Det er heller ikke så rasjonelt å fylle opp lageret i desember, for det vil jo bare føre til at man når frikort-taket senere neste år.

Pedersen sier at de oftere ser fare for utsolgtsituasjoner i desember enn ellers i året:

- Og da kan resultatet bli at de som faktisk er i ferd med å gå tom ikke får hentet ut medisinene sine - som kanskje er fordi naboen har hamstret og har veldig mye liggende i skuffen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.