Advarer om alkoholbruk blant ensomme eldre: - Betydelig underrapportering

Skadeforebyggende forum og rusorganisasjonen Actis slår alarm om alkoholbruk blant hjemmeboende eldre.

SKAMBELAGT: For den eldre befolkningen er det mer skam knyttet til å drikke alkohol. Eldres alkoholkonsum foregår mer skjult enn de unges. Foto: Shutterstock / NTB
SKAMBELAGT: For den eldre befolkningen er det mer skam knyttet til å drikke alkohol. Eldres alkoholkonsum foregår mer skjult enn de unges. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

I 2017 gjennomførte Skadeforebyggende forum og Actis en spørreundersøkelse blant 854 ansatte i hjemmetjenesten og på kommunal institusjon. 56 prosent av de spurte svarte at de hadde rapportert om fallulykker med skade som de antok hadde sammenheng med alkohol i løpet av det siste året.

– Vi vet at mange fallulykker skjer hjemme, noen ganger på grunn av alkohol, ofte kombinert med dårlig balanse og medisiner. Du skal opp av stolen og gå til baderommet, og så går det galt. Fallulykker skjer ofte på vei til baderom eller ned en trapp, sier Eva Vaagland, daglig leder for Skadeforebyggende forum, til Vi.no.

Skam knyttet til alkoholforbruk

Ifølge Opinions koronamonitor oppgir sju av ti nordmenn at de ikke har endret alkoholkonsumet sitt etter at covid-19 kom til Norge. I oktober sa seks prosent at de hadde et høyere alkoholkonsum, mens 25 prosent oppga et lavere konsum. 69 prosent oppga at konsumet var uendret.

– Det er gledelig, men vi vet at det er en betydelig underrapportering. For den eldre befolkningen er det også mer skam knyttet til å drikke alkohol, noe som kan føre til en større underrapportering av egen bruk. Fire prosent i gruppa over 60 år, oppgir å ha økt alkoholforbruket i coronaperioden, men her kan det være at tallene ikke gir et helt riktig bilde, sier Pernille Huseby, generalsekretær i Actis, rusfeltets samarbeidsorgan, til Vi.no.

– Det er viktig å være obs på at ensomhet kan forsterke et alkoholproblem. Vi har en situasjon nå hvor den eldste gruppa er mer isolert. Da bør både helsetjenestene og vi som er pårørende være mer på vakt og gjøre det vi kan for å motvirke ensomheten, sier Huseby.

Bekymret for sårbare grupper

– Det er helt klart slik at alkohol er årsak til mange skader og ulykker. Skader knyttet til eldre som drikker alkohol er mer skjult fordi skadene ofte skjer i hjemmet. I tillegg er skadene mindre spektakulære, sier Vaagland.

Hun påpeker at vi har fått mer kontinentale vaner og blitt mer vant til å drikke alkohol på restauranter i utlandet. Vanene tar vi med oss hjem, noe som fører til at vi drikker mer enn før. Ifølge Vaagland er mørketallene store.

– Alkoholforbruket i Norge ser ikke ut til å ha gått ned. Vi er bekymret for sårbare grupper på grunn av pandemien. Har du lett for å trøste deg med et glass vin, så er det lettere å gjøre det slik situasjonen er nå. De som før var ensomme, men likevel fikk litt besøk eller deltok på noen sosiale aktiviteter, har kanskje mistet dette. Det gjør at ensomheten øker.

Eldre tåler alkohol dårligere

Ifølge Vaagland er det heller ikke mye alkohol som skal til før noe kan skje.

– Det kan være snakk om lite alkoholbruk, men det fungerer dårlig med medisiner. Sliter du med dårlig balanse fra før, er det lettere å falle. Eldre som faller kan også bli liggende en god stund før de blir funnet. En alkoholtest trenger derfor ikke å slå ut, sier hun.

Hun anbefaler pårørende eller andre om å ta signaler om alkoholmisbruk på alvor.

– Hører du snakk om at personen ofte tar seg et glass vin, eller er du bekymret for å sende barna med besteforeldrene på biltur, er det grunn til å reagere. Du bør heller snakke om alkoholproblemer en gang for mye enn for lite.

Bekymret for arbeidstakere på hjemmekontor

Ifølge Huseby har Akan, kompetansesenter for rus- og avhengighetsproblematikk på arbeidsplassen, har opplevd en økning i henvendelser fra arbeidsgivere som er bekymret for arbeidstakere på hjemmekontor.

Færre oppmøter og en mindre strukturert hverdag kan føre til at arbeidstakere tyr oftere til flaska.

– Når vi går på jobb har vi en struktur i livet og noen som ser oss, sier Huseby.

Hun mener det er grunn til å tro at eldre mennesker rammes på samme måte når de pensjoneres, og at eldre mennesker ofte ikke har det samme sikkerhetsnettet. Spesielt ikke nå når færre kommer på besøk.

- De har ikke lenger en arbeidsgiver som registrerer om de forandrer seg eller hvordan de fungerer, sier Huseby.

Hun understreker at vi trenger å ha en best mulig folkehelse nå.

– Vi vet at alkohol forsterker følelser. Er du trist, nervøs eller ensom blir det mer av den samme følelsen. Derfor er det ikke så lurt å bruke alkohol slik det er nå. Det er kanskje bedre å gå en tur eller gjøre andre aktiviteter som kan gi en følelse av normalitet og positivt påfyll.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.