Slik beskytter du huden i vårsola:

Advarer mot ekstra sterk stråling

I år har uvanlig mange av oss mulighet til å være ute på dagtid. - Solkrem kan gi falsk trygghet, mener strålevernet.

HUDKREFT: En Lommelegen-leser lurer på om det faktisk er farlig med solarium, eller om det bare er skremselspropaganda? Legene og brødrene Wasim og Naeem Zahid svarer på spørsmål om kropp, helse og sykdom. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg oss på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

(Vi.no): Sjelden har vel vårsola vært så etterlengtet enn nå! De neste dagene byr værmeldingen på stor sol over stort sett hele Norge, og myndighetene oppfordrer oss stadig til å gå ut og nyte finværet og gå turer i nærmiljøet.

Det mange av oss kanskje glemmer, er at vi pleier å være mye innendørs på jobb eller skole mens sola er på det sterkeste på denne tida av året. Og når vinterbleik hud slikker mer vårsol enn vanlig, øker det risikoen for solskader som med tiden kan bli skjebnesvanger.

- Sola kan være intens

- Etter arbeidstid er sola krøpet godt ned på himmelen igjen nå på våren, og i et normalt år er det da mange av oss har mulighet til å være ute på denne tida av året. I år, derimot, har mange mulighet til å være ute midt på dagen når sola er på det sterkeste, sier fagdirektør Lill Tove Nilsen i Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA) til Vi.no.

- Sola blir sterkere for hver dag nå. Jeg mener ikke at vi skal være bekymret for det, vi har nok å bekymre oss for nå og det er kjempebra å være ute. Men vi skal ta innover oss at sola kan være intens. Det er veldig lett å beskytte seg mot solskader – bare vi husker på det og følger noen enkle råd.

STUNT: Kåre Magnus Bergh og Ingrid Linhave finner ut at de skal lære å «operere seg selv», og han ender med å fjerne sin egen føflekk! Video: NRK Vis mer

Se solvettrådene fra DSA i faktaboksen ved siden av.

DSA presenterer forventet UV-indeks fra dag til dag, og oppdaterer med målinger over faktisk UV-indeks. Indeksen er en internasjonal målestandard som angir styrken på ultrafiolett stråling av typen som kan gi solbrenthet. Er indeksen på 3 eller høyere, bør du beskytte deg mot sola.

De siste dagene har målt UV-indeks vært mye høyere enn meldt UV-indeks, fordi ozonlaget har vært tynt. Det betyr at sola har tatt sterkere enn vi gjerne har vært forberedt på.

Grafen over viser forventet UV-indeks (rød strek) og faktisk UV-indeks på målestasjonen på Finse mandag 20.april. Foto: DSA
Grafen over viser forventet UV-indeks (rød strek) og faktisk UV-indeks på målestasjonen på Finse mandag 20.april. Foto: DSA Vis mer

50 prosent sterkere på fjellet

- Det er spesielt verd å merke seg hvor mye høyere strålingen er på fjellet. Refleksjoner fra snøen, og det at det er så åpent at du får stråling fra alle kanter, gjør det ekstra viktig å beskytte huden, påpeker Nilsen.

Refleksjoner fra snøen kan øke strålingen med opp mot 50 prosent.

- Også sjøen reflekterer sola og gir mer stråling, dette kommer av krusninger på vannflaten.

Jo lysere hud du har, jo raskere blir du solbrent. Skal du være mer enn en halvtime i sola, bør du beskytte huden med klær, hatt, solbriller og solkrem.

- Kreftforeningen har et konsesusmøte hvert år der de samler eksperter for å gi felles råd for solbeskyttelse. De anbefaler faktor 30. Men solfaktor er ikke det første rådet man gir. Solkrem kan gi falsk trygghet, konstaterer fagdirektøren.

Vanskelig å bli kvitt hudkreft

- Skal du unngå hudkreft, er det å ikke overdrive solingen et mye viktigere råd. Å begrense tida du er ute i sterk sol er det du kan gjøre mest med. Oppsøk skygge, kle på deg. Det er en vanskelig balansegang, sol er et knapphetsgode i Norge og vi vil gjerne nyte den samtidig som vi må beskytte oss mot den.

Nilsen anbefaler solkrem i tillegg til annen beskyttelse om du skal være ute i en halvtime eller mer. Og den bør påføres i god tid før du går ut:

- Det er det aller viktigste rådet når det gjelder solkrem, påpeker hun.

- Ikke smør for tynt, et tynt lag med faktor 30 tilsvarer kanskje så lite som faktor 7 i effektiv beskyttelse. Det mest effektive er å smøre deg i to omganger før du går ut: Først et jevnt lag over alt, så et nytt lag på utsatte steder som nese, kinn, bryst og skuldrene.

Nilsen minner om at sola tar like sterkt selv om vi ikke aktivt soler oss. Hagearbeid midt på dagen, lufteturen i lunsjen som blir lenger enn planlagt eller når vi bare skal fikse noe utendørs som tar lengre tid enn vi tenker over - det er lett for å bli brent.

- Hudkreft høres kanskje ikke så farlig ut. Og ja, det er enkelt å skjære vekk hvis det oppdages tidlig nok. Men det kan være en kreftform som det er vanskelig å få tatt knekken på, på linje med lungekreft. Det er veldig mye lettere å forebygge enn å behandle, konstaterer fagdirektøren.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.