Sulfitt i mat og vin

Advarer: Høyt inntak kan være skadelig

EUs vitenskapsorgan for mattrygghet advarer mot at høyt inntak av tilsetningsstoffet sulfitt kan gi skader på nervesystemet, og anbefaler ikke lenger en trygg grense for inntak. Sulfitt finnes i blant annet tørket frukt, øl, vin og fruktjuice.

HELSESKADELIG? Tørket frukt er blant de matvarene som tilsettes sulfitt som konserveringsmiddel, for å forhindre mugg- og bakterievekst. Nå advarer EUs organ for mattrygghet, EFSA, om at høyt inntak kan være helseskadelig. Foto: NTB
HELSESKADELIG? Tørket frukt er blant de matvarene som tilsettes sulfitt som konserveringsmiddel, for å forhindre mugg- og bakterievekst. Nå advarer EUs organ for mattrygghet, EFSA, om at høyt inntak kan være helseskadelig. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet (EFSA) har sett nærmere på de to tilsetningsstoffene sulfitt (E221-228) og svoveldioksid (E220), og advarer nå mot høyt inntak av sulfitt.

Sulfitt brukes ifølge Mattilsynet hovedsakelig til konservering av frukt og grønnsaker, i enkelte kjøttprodukter, samt i brus, juice, vin og øl. Det kan også tilsettes i bakverk, syltetøy og salatdressinger. Sulfitt hindrer dannelse og spredning av mugg, sopp og bakterier, i tillegg til at det hindrer matvarer i å mørkne.

Sulfitt i små mengder forekommer også naturlig i kroppen, samt i enkelte matvarer som epler, ris, løk og kål, i tillegg til vin.

Kan skade nervesystemet

Ifølge EFSA er det grunn til bekymring for personer med høyt inntak av matvarer som inneholder sulfitt, da det ser ut til at det kan føre til skader på nervesystemet. EFSA understreker imidlertid at det trengs mer data for å kunne si med sikkerhet hvor helseskadelig effekten kan være.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.