Sulfitt i mat og vin

Advarer: Høyt inntak kan være skadelig

EUs vitenskapsorgan for mattrygghet advarer mot at høyt inntak av tilsetningsstoffet sulfitt kan gi skader på nervesystemet, og anbefaler ikke lenger en trygg grense for inntak. Sulfitt finnes i blant annet tørket frukt, øl, vin og fruktjuice.

HELSESKADELIG? Tørket frukt er blant de matvarene som tilsettes sulfitt som konserveringsmiddel, for å forhindre mugg- og bakterievekst. Nå advarer EUs organ for mattrygghet, EFSA, om at høyt inntak kan være helseskadelig. Foto: NTB
HELSESKADELIG? Tørket frukt er blant de matvarene som tilsettes sulfitt som konserveringsmiddel, for å forhindre mugg- og bakterievekst. Nå advarer EUs organ for mattrygghet, EFSA, om at høyt inntak kan være helseskadelig. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet (EFSA) har sett nærmere på de to tilsetningsstoffene sulfitt (E221-228) og svoveldioksid (E220), og advarer nå mot høyt inntak av sulfitt.

Sulfitt brukes ifølge Mattilsynet hovedsakelig til konservering av frukt og grønnsaker, i enkelte kjøttprodukter, samt i brus, juice, vin og øl. Det kan også tilsettes i bakverk, syltetøy og salatdressinger. Sulfitt hindrer dannelse og spredning av mugg, sopp og bakterier, i tillegg til at det hindrer matvarer i å mørkne.

Sulfitt i små mengder forekommer også naturlig i kroppen, samt i enkelte matvarer som epler, ris, løk og kål, i tillegg til vin.

Kan skade nervesystemet

Ifølge EFSA er det grunn til bekymring for personer med høyt inntak av matvarer som inneholder sulfitt, da det ser ut til at det kan føre til skader på nervesystemet. EFSA understreker imidlertid at det trengs mer data for å kunne si med sikkerhet hvor helseskadelig effekten kan være.

EFSA har tidligere anbefalt at daglig inntak av sulfitter ikke overskrider 0.7 milligram per kilo kroppsvekt. Inntak under dette har vært regnet som trygt.

Ikke lenger noen trygg grense

Nå sier Maged Younes, leder av EFSAs Panel on Food Additives and Flavourings, i en pressemelding at de ikke lenger kan anbefale en grense for trygt inntak fordi de ikke har nok data om mulige skadevirkninger til å sette en eksakt grense.

I stedet har de regnet på gjennomsnittlig eksponering gjennom matinntak, og sammenlignet det med doser assosiert med nerveskadelig effekt på forsøksdyr.

Konklusjonen er nedslående: I alle aldersgrupper bortsett fra tenåringer var eksponeringen for sulfitter hos personer med høyt inntak av denne typen matvarer altfor høy.

- Dette betyr at det anslåtte inntaket hos disse personene potensielt overgår det som regnes som trygt, med opptil 12,5 prosent for småbarn og opptil 60 prosent for voksne, advarer EFSA i pressemeldingen.

Helserisiko

Det er allerede kjent at sulfitt kan utgjøre en helserisiko for enkelte personer med overfølsomhet eller allergi mot tilsetningsstoffet. Ifølge FHI kan sulfitt kan utløse alvorlige ast­maanfall, kløe, elveblest, blodtrykksfall og anafylaktisk sjokk hos personer som lider av alvorlig astma. Matvarer som inneholder sulfitt skal derfor merkes.

Den nye advarselen fra EFSA gjelder derimot generelt og uavhengig av overfølsomhet eller allergi.

Nøyaktig hvor stor helserisiko sulfitt utgjør, krever videre forskning. Men det er likevel god grunn til å kutte ned på inntaket av vin, tørket frukt og andre matvarer som inneholder sulfitt.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.