Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.
Den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet (EFSA) har sett nærmere på de to tilsetningsstoffene sulfitt (E221-228) og svoveldioksid (E220), og advarer nå mot høyt inntak av sulfitt.
Sulfitt brukes ifølge Mattilsynet hovedsakelig til konservering av frukt og grønnsaker, i enkelte kjøttprodukter, samt i brus, juice, vin og øl. Det kan også tilsettes i bakverk, syltetøy og salatdressinger. Sulfitt hindrer dannelse og spredning av mugg, sopp og bakterier, i tillegg til at det hindrer matvarer i å mørkne.
Sulfitt i små mengder forekommer også naturlig i kroppen, samt i enkelte matvarer som epler, ris, løk og kål, i tillegg til vin.

Superrot med dokumentert helseeffekt - men disse bør styre unna
Vi Pluss
Glad i Pepsi Max? Dette mener ekspertene om lettbrus
Vi PlussKan skade nervesystemet
Ifølge EFSA er det grunn til bekymring for personer med høyt inntak av matvarer som inneholder sulfitt, da det ser ut til at det kan føre til skader på nervesystemet. EFSA understreker imidlertid at det trengs mer data for å kunne si med sikkerhet hvor helseskadelig effekten kan være.
EFSA har tidligere anbefalt at daglig inntak av sulfitter ikke overskrider 0.7 milligram per kilo kroppsvekt. Inntak under dette har vært regnet som trygt.

Artrose: 6 enkle grep som lindrer plagene
Vi PlussIkke lenger noen trygg grense
Nå sier Maged Younes, leder av EFSAs Panel on Food Additives and Flavourings, i en pressemelding at de ikke lenger kan anbefale en grense for trygt inntak fordi de ikke har nok data om mulige skadevirkninger til å sette en eksakt grense.
I stedet har de regnet på gjennomsnittlig eksponering gjennom matinntak, og sammenlignet det med doser assosiert med nerveskadelig effekt på forsøksdyr.
Konklusjonen er nedslående: I alle aldersgrupper bortsett fra tenåringer var eksponeringen for sulfitter hos personer med høyt inntak av denne typen matvarer altfor høy.
- Dette betyr at det anslåtte inntaket hos disse personene potensielt overgår det som regnes som trygt, med opptil 12,5 prosent for småbarn og opptil 60 prosent for voksne, advarer EFSA i pressemeldingen.

- Høyt inntak bør unngås

2 av 5 har ingen anelse om risikoforskjellene
Helserisiko
Det er allerede kjent at sulfitt kan utgjøre en helserisiko for enkelte personer med overfølsomhet eller allergi mot tilsetningsstoffet. Ifølge FHI kan sulfitt kan utløse alvorlige astmaanfall, kløe, elveblest, blodtrykksfall og anafylaktisk sjokk hos personer som lider av alvorlig astma. Matvarer som inneholder sulfitt skal derfor merkes.
Den nye advarselen fra EFSA gjelder derimot generelt og uavhengig av overfølsomhet eller allergi.
Nøyaktig hvor stor helserisiko sulfitt utgjør, krever videre forskning. Men det er likevel god grunn til å kutte ned på inntaket av vin, tørket frukt og andre matvarer som inneholder sulfitt.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.