Eldre drukner oftere enn barn

Advarer eldre mot badeulykker

- Menn over 60 overvurderer egne svømmeferdigheter, sier fagansvarlig i Norges Livredningsselskap. Her er sjekklista du bør gjennom før du legger på svøm.

Godt voksne menn topper drukningsstatistikken. Nå advarer Redningsselskapet og Norsk livredningsforbund eldre som vanligvis bader i varmere strøk, om å være forsiktig på norgesferie. Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB Scanpix
Godt voksne menn topper drukningsstatistikken. Nå advarer Redningsselskapet og Norsk livredningsforbund eldre som vanligvis bader i varmere strøk, om å være forsiktig på norgesferie. Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

- Når vi blir eldre, endres flyteevnen vår fordi kroppen forandrer seg, konstaterer Torill Estelle Hindmarch, fagansvarlig i Norges Livredningsselskap.

- Vi mister bevegelighet og svømmemuskulatur med alderen. Fordeling av fett og muskler har også innvirkning på flyteevnen vår. Det samme gjelder lungekapasitet: Puster du godt inn, flyter du bedre. Hvis du ikke klarer å styre pusten, for eksempel fordi du svømmer i kaldt vann eller får panikk av kroppens reaksjoner, blir du fort utmattet.

Tyngre å svømme ute

Hindmarch frykter at mange ikke er klar over dette, og at vi tenker «en gang svømmedyktig, alltid svømmedyktig». At svømming er som å lære å sykle. I stedet bør vi reflektere over om kroppen vår er den samme som før, og om vannforholdene er som vi er vant til. Du bør være spesielt obs dersom du vanligvis bader i varmere strøk, men har norgesferie i år.

- Evnen til å takle kaldt vann kan ha endret seg om det er fem år siden sist du badet utendørs, påpeker hun.

- Tenker du at svømmeferdighetene dine er som før, er du ikke forberedt på at kroppen reagerer annerledes på kulde for eksempel. Kroppen din reagerer på kaldt vann lenge før du føler deg kald, hodet tar litt over og du tror ikke at du fryser, men muskulaturen blir stiv. I verste fall klarer du ikke å gripe tak i ting fordi du mister styrken i hendene. Dette kan komme overraskende, spesielt på sydenpensjonistene som er vant til varmere vann.

Hindmarch påpeker at vi har lite informasjon om eldres svømmedyktighet. Det er ofte barns svømmeevne som måles. Rådet hennes er å ta det rolig i begynnelsen; gå forsiktig ut, og bad alltid sammen med noen. Ha gjerne et flyteredskap tilgjengelig om du er usikker, og bruk alltid redningsvest i båt og på brygge.

- Sjekk at du faktisk fortsatt kan svømme, kjenn dine egne begrensninger, og legg ikke ut langt fra land om det er lenge siden du har svømt, råder hun.

- Forskning viser at spesielt menn over 60 har en tendens til å overvurdere egne svømmeferdigheter. Den tendensen gjelder menn i alle aldre, men menn over 60 topper drukningsstatistikken.

Kun halvparten kan svømme

Ifølge Hindmarch er ikke nordmenn så flinke til å svømme som vi tror. Ifølge en undersøkelse utført av Ipsos for Gjensidigestiftelsen og Norges Svømmeforbund i 2013, kunne bare halvparten av tenåringene svømme 200 meter eller mer.

Tradisjonelt har 200 meter vært en definisjon av svømmedyktighet. En vel så god test av egne svømmeevner, er ifølge Hindmarch å gå gjennom denne sjekklista:

  • Sidesvømming: Svøm mens du ligger på siden i vannet. På den måten kan du unngå å få bølger i ansiktet.
  • Trå vannet: Flyt vertikalt i vannet mens du beveger armer og bein så du får oppdrift.
  • Bytte stilling: Fra magen til siden og ryggen.
  • Hvil: Du skal kunne stoppe opp, være rolig og hente krefter i vannet. Det betyr ikke at du skal ligge i ro på ryggen, men bruke små bevegelser med hendene for å skape oppdrift. Det kalles å sculle.

Eldre drukner under bading

Eldre menn skiller seg ut på drukningsstatistikken, også internasjonalt, ifølge Tanja Krangnes, Redningsselskapets seksjonsleder for fagområde drukning. Hun påpeker at det er flere faktorer som spiller inn her: Det er fortsatt flere menn som kjører båt, også alene. Studier viser at menn har en tendens til å overvurdere egne evner og undervurdere risiko, og flere menn enn kvinner kombinerer alkohol og bading.

- Hvis vi ser på badeulykker isolert, er det veldig få mellom 26 og 60-70 år som drukner under bading. Det er som regel barn og ungdommer, og eldre over 70 år, forteller Krangnes.

- I 2018, den sommeren det var så varmt, var mange av de som druknet under bading mennesker i 70-80-årene. Hvis du ikke har badet på 10-20 år, kan det være farlig å tenke at helsa er den samme som før. Svømming er ferskvare, det må trenes på. Og det er stor forskjell på innendørs basseng, sydenvarmt vann og norsk sjø. Det er ikke 25 grader i vannet her.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.