Alkohol og eldre

Advarer: - Tåler mindre når du blir eldre

- Aldri vært viktigere for eldre å tenke over drikkevanene sine, advarer generalsekretær i alkovettorganisasjonen Av-og-til. Eldre tåler alkohol dårligere - men dagens eldre drikker mer enn generasjonene før dem.

ET GLASS TIL LUNSJ? Eldre tåler mindre alkohol - og helsekonsekvensene kan være alvorlige, advarer alkovettorganisasjon og forskere på alkoholfeltet. - Mange eldre har byttet ut kaffe og vafler med øl fra lokale mikrobryggerier og et glass fra kartongvinen til lunsj i hverdagen. Dessverre er det også mange eldre som tror at det er sunt, hevder fungerende generalsekretær i Av-og-til, Katrine Gaustad Pettersen.
ET GLASS TIL LUNSJ? Eldre tåler mindre alkohol - og helsekonsekvensene kan være alvorlige, advarer alkovettorganisasjon og forskere på alkoholfeltet. - Mange eldre har byttet ut kaffe og vafler med øl fra lokale mikrobryggerier og et glass fra kartongvinen til lunsj i hverdagen. Dessverre er det også mange eldre som tror at det er sunt, hevder fungerende generalsekretær i Av-og-til, Katrine Gaustad Pettersen. Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Det er fungerende generalsekretær i Av-og-til, Katrine Gaustad Pettersen, som er bekymret for eldres drikkevaner, som har endret seg de siste tiåra.

Av-og-til hevder at det er flere drikker til hverdags, folks holdninger har blitt mer liberale og alkohol er lettere tilgjengelig - med det resultatet at forbruket har fordoblet seg de siste 50-60 år.

Og helsekonsekvensene kan være alvorlige:

Lege og forsker på alkoholfeltet, Torgeir Gilje Lid ved Regionalt kompetansesenter for rusmiddelforskning i Helse Vest, understreker at man tåler mindre alkohol enn før når man blir eldre, når man er syk, og når man bruker medisiner.

- Vi endrer oss mer enn vi tenker på, disse aldringsprosessene pågår hele tiden. Så det krever faktisk at vi er mer bevisste på alkoholvaner, og at vi snakker mer om det. For det er så lett å lure seg selv og ikke tenke på at en tåler mindre nå enn en gjorde før, sier Lid.

Fungerende generalsekretær i Av-og-til, Katrine Gaustad Pettersen.
Fungerende generalsekretær i Av-og-til, Katrine Gaustad Pettersen. Vis mer

Helsekonsekvensene ved for mye alkohol

Dette er også noe som flere forskere tidligere har bekreftet overfor Vi.no:

Både Folkehelseinstituttet (FHI) og Anne-S. Helvik, seniorforsker ved Nasjonal kompetansetjeneste for aldring og helse og professor ved Fakultet for medisin og helsevitenskap på NTNU, bekrefter at selv en relativt liten alkoholmengde ukentlig kan være problematisk etter fylte 65 år.

Helsekonsekvensene ved for høyt alkoholinntak for eldre kan være mange, det kan blant annet påvirke balanse og svimmelhet - og dermed øke risikoen for ulykker, særlig fallskader, i tillegg til at det kan både forårsake og forverre sykdom. Det kan også forårsake en raskere aldringsprosess, tidligere skrøpelighet, dårligere ernæringsstatus og et redusert aktivitetsnivå i dagliglivet.

- Et forhøyet alkoholforbruk kan dessuten gi økt risiko for tidlig død, økt risiko for ulike typer kreft, hjertesvikt og leversvikt med mer, har Helvik tidligere uttalt til Vi.no.

- Har byttet vafler med øl og vin

Pettersen hevder undersøkelser viser at de over 60 år fordoblet alkoholforbruket sitt fra seint 90-tall til seint 2000-tall. Og hun frykter stadig flere eldre vil ta med seg de nye alkoholvanene sine inn i alderdommen.

– I tillegg til økningen, vet vi at hverdagsdrikking også er mest utbredt blant dem over 65 år. Selv om yngre voksne drikker mest, drikker eldre mye oftere enn yngre, og alkoholforbruket har økt mest i aldersgruppen 50 til 70 år. Det bekymrer oss, sier hun.

- Dagens eldre er sprekere, og har helt andre forventninger til livet og pensjonisttilværelsen enn tidligere generasjoner. Mange eldre har også byttet ut kaffe og vafler med øl fra lokale mikrobryggerier og et glass fra kartongvinen til lunsj i hverdagen. Dessverre er det også mange eldre som tror at det er sunt, hevder Pettersen.

Hun tror mange av dagens pensjonister opplever en annen hverdag enn generasjonene før, med mer fritid og større økonomisk frihet - samtidig med at de dagligdagse pliktene forsvinner.

- Eldre må bli mer bevisst på hvordan de drikker, og hvordan alkoholen påvirker både hodet og kroppen.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.