ADHD og overgangsalderen: En eksplosiv kombo

Kristin Leer (54) hadde god kontroll på ADHD-symptomene sine og fungerte godt i hverdagen. Så traff overgangsalderen henne som en liten bombe.

LEGE MED ADHD: Kristin Leer fikk diagnosen ADHD først da hun var 43 år gammel, og hadde jobbet som lege i mange år. Da hun kom i overgangsalderen, opplevde hun at symptomene ble mye verre. Foto: Guri Pfeifer
LEGE MED ADHD: Kristin Leer fikk diagnosen ADHD først da hun var 43 år gammel, og hadde jobbet som lege i mange år. Da hun kom i overgangsalderen, opplevde hun at symptomene ble mye verre. Foto: Guri Pfeifer Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

- Å ha ADHD er litt som å være en sånn sirkusdame som snurrer tallerkener på hodet og føttene og i hendene. Du har funnet balansen og har kontroll på alle tallerkenene dine, men så kommer overgangsalderen inn i manesjen og begynner å kaste enda flere tallerkener til deg. Da blir det vanskelig å holde balansen.

Det sier Kristin Leer (54), lege og forfatter av boka ADHD: 7 veier til ny forståelse, som kom ut i 2021. Hun fikk selv en ADHD-diagnose som 43-åring, og er i dag i ferd med å ferdigstille en spesialistutdanning i psykiatri.

- Jeg er egentlig et veldig godt eksempel på hvordan ADHD kan påvirke karriere og arbeidsliv, ettersom jeg først nå blir ferdig med spesialistutdanningen som jeg begynte på for 11 år siden. Jeg har brukt mange år på å distrahere meg selv bort fra det jeg egentlig ville, sier hun.

Østrogen viktig for hjernen

Kanskje kan overgangsalderen måtte bære noe av skylda. For da den inntraff, merket hun - som mange andre kvinner med ADHD også gjør - at alle ADHD-symptomene hennes plutselig økte i styrke.

ADHD-symptomer oppstår blant annet på grunn av for lave eller ujevne nivåer dopamin. Dopamin betyr mye for motivasjon, fokus, konsentrasjon og stabilt humør, og i neste omgang for hvor effektive vi er. Lave nivåer fører til konsentrasjonsvansker, humørsvingninger, uro og nervøsitet. Men dopamin er bare ett av flere signalstoffer som påvirker disse selvreguleringsevnene og vår kognitive fungering. Det kvinnelige kjønnshormonet østrogen har også stor betydning for disse funksjonene.

- Høyt nivå av østrogen gir svært gode kognitive funksjoner. Lavt østrogennivå betyr at våre kognitive funksjoner blir dårligere eller mindre effektive, forklarer Leer.

Personer med ADHD har allerede lavere nivåer av dopamin i hjernen enn andre. Og her ligger noe av problemet for voksne kvinner med ADHD: Når østrogennivået faller i forbindelse med overgangsalderen, vil det for svært mange bety at ADHD-symptomene forverres. Eller kanskje rettere: Plager som skyldes overgangsalderen, legger seg på toppen av plager som skyldes ADHD. Ettersom symptomene i stor grad er svært like, er det lett å tenke at det er ADHD-symptomene som er blitt verre , eller at medisinene ikke virker så godt lenger.

- Dette er utfordrende også for oss leger, fordi symptombildet er så likt, sier Leer.

ADHD gir ekstra sårbarhet

Marianne Natvik er lege og spesialist i allmennmedisin, og er i gang med et doktorgradsprosjekt om overgangsalderen. Hun bekrefter at overgangsalderen kan være ekstra utfordrende for kvinner med ADHD.

- Under overgangsalderen kan kvinner med ADHD oppleve at symptomer hun tidligere har synes hun hadde kontroll på, blir mer omfattende og vanskeligere å håndtere, sier hun til Vi.no.

Østrogen er viktig for hvordan hjernen vår fungerer og når hormonnivåene faller og svinger i overgangsalderen, påvirker det hjernens funksjonsevne, forklarer hun.

- Mange kvinner, også de uten ADHD, opplever at konsentrasjon, hukommelse og oppmerksomhet kan bli utfordrende i overgangsalderen. Kvinner med ADHD kan være ekstra sårbare for denne hormonendringen, sier Natvik.

Bedring med hormonterapi

Om du har ADHD og merker at symptomene dine blir verre når overgangsalderen nærmer seg, kan det være lurt å ta en tur til legen. Men ikke nødvendigvis for å justere ADHD-medisinene dine, mener Kristin Leer.

- Det kan godt være en god idé å kontrollere at ADHD-medisinene dine fungerer greit, men hvis du har stått på en medisin som har fungert tidligere er det mer naturlig å behandle hormonendringene dine, sier hun.

Selv merket hun forskjell nærmest over natten da hun fikk hormonbehandling mot overgangsplagene.

- Fra den ene dagen til den andre fikk jeg merkbart bedre kognitiv funksjon. Hormonbehandlingen hjalp veldig på ADHD-symptomene mine, sier hun.

Hun mener det er ekstra viktig for kvinner med ADHD å få behandling for overgangsplager, ettersom østrogenfall også påvirker ADHD-symptomene.

- Alle sliter når summen av belastninger blir for stor, og alt som stjeler oppmerksomhet gjør ADHD-plagene verre. Vi skal fungere i samfunnet, betale regninger og komme oss på jobb. Kvinner må selv få vurdere om hormonterapi kan hjelpe dem, sier hun.

Passer ikke med livsstilen vår

Hvis arbeidslivet var mer tilrettelagt for de som er litt annerledes, ville det vært bedre for alle, mener hun. Det er mulig å se på både ADHD og overgangsalderen som en slags livsstilssykdommer, i den forstand at de ikke passer inn med den livsstilen samfunnet forventer av oss i dag.

- Overgangsalderen er, akkurat som graviditet, ikke en sykdom men en helt naturlig tilstand. Men det betyr ikke at du skal fullføre hele fotballkampen eller jobbe doble skift, sier hun.

Overgangsalderen passer ikke inn i kulturen vår, mener hun. Det passer ikke å senke tempoet eller ta mer vare på seg selv bare fordi hormonene våre endres.

- Å si at man trenger en dag i uka til å sitte og se ut på hagen, er ikke noe de fleste av oss kan gjøre. Men hvis du er så privilegert at du kan legge om livsstilen slik at den passer bedre til hvordan du er skapt, så gjør det! Jobb redusert, flytt på landet, begynn å meditere. Det kan ha like stor effekt som medisiner, sier hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.