Nav

AAP: - Må tilbake til starten av 2018 for å finne et like høyt nivå

Antallet nordmenn på AAP er stadig økende - og nå mottar 4 prosent av befolkningen i alderen 18 til 66 år arbeidsavklaringspenger.

AAP: Nav har registrert en økning i antallet AAP-mottakere, men forventer at det reduseres når vi når slutten på forlengelsen av AAP-perioden 31. oktober. Flere har imidlertid uttrykt bekymring for at Nav ikke skal rekke å avklare alle innen fristen. Foto: Ørn E. Borgen / NTB
AAP: Nav har registrert en økning i antallet AAP-mottakere, men forventer at det reduseres når vi når slutten på forlengelsen av AAP-perioden 31. oktober. Flere har imidlertid uttrykt bekymring for at Nav ikke skal rekke å avklare alle innen fristen. Foto: Ørn E. Borgen / NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Ved utgangen av september mottok 137 400 personer arbeidsavklaringspenger (AAP). I løpet av 3. kvartal er antallet økt med 1500 personer, som er en økning på 0,1 prosent fra forrige kvartal.

4 prosent av befolkningen i alderen 18 til 66 år mottok arbeidsavklaringspenger ved utgangen av september 2022. Arbeids- og velferdsdirektør Hans Christian Holte sier at vi må tilbake til begynnelsen av 2018 for å finne tilsvarende tall:

– Antall mottakere av arbeidsavklaringspenger økte i andre kvartal, og vi må tilbake til starten av 2018 for å finne et like høyt nivå. Økningen skyldes at det fortsatt er relativt få som slutter på ytelsen samtidig som vi ser at antall som starter på AAP har økt den siste tiden. Vi forventer at antallet kan reduseres mot slutten av året i tråd med at forlengelsene fra koronapandemien løper ut 31. oktober og folk blir avklart til arbeid eller uføretrygd, sier Holte.

Frykter ny Nav-krise

I forbindelse med koronapandemien har de fleste mottakere fått forlenget ytelsen ut oktober 2022. Forlengelsene har blant annet ført til at antallet som slutter å motta AAP holder seg lavt sammenliknet med tidligere perioder, ifølge Nav.

Det er imidlertid flere som har uttrykt bekymring for at Nav ikke skal greie å avklare alle som har forlengelse på AAP til 31. oktober - og at vi kan så overfor en ny Nav-krise:

- Tusenvis står i fare for å stå uten arbeidsavklaringspenger når regjeringens overgangsordning løper ut i slutten av oktober. Det er avgjørende at det nå kommer på plass en garanti, sier Mímir Kristjánsson i Rødt.

Også Elisabeth Thoresen i AAP-aksjonen sa til Vi.no i denne artikkelen 27. september at tilbakemeldinger fra AAP-mottakere tydet på at mange fremdeles da ventet på avklaring fra Nav.

Nav har i ettertid oppfordret alle som ikke får forlengelse av sin AAP etter de nye reglene, om å søke ny AAP så fort som mulig.

Økende antall menn på AAP

Som for uføretrygd er det også for AAP flere kvinner enn menn som mottar ytelsen. Men de nye tallene for siste kvartal viser at selv om det riktignok har vært en økning for begge kjønn, har det vært en større økning for menn:

Antall mannlige mottakere økte med 1,5 prosent - mens tallet for kvinner økte med 0,8 prosent. Ved utgangen av tredje kvartal var det rundt 56 100 menn som mottok AAP, mens tilsvarende for kvinner var 81 300.

Den siste rapporten viser også at det er færre med angst og depressive lidelser - mens det er en økning for dem med «andre psykiske lidelser» og «lettere psykiske lidelser».

- Psykiske lidelser utgjør det store flertallet av AAP-mottakere, med rett under 43 prosent. Det er særlig blant de yngste aldersgruppene at andelen med psykiske lidelser er høy, mens andelen med muskel- og skjelettlidelser øker med alderen, skriver Nav.

LUKSUSFELLEN: Margareta Lindholm (55) hadde allerede gjennomført en gjeldsordning da hun nok en gang endte opp med uoverstigelige økonomiske problemer. Hun har fått kontroll på økonomien med hjelp fra familien - og økonomiekspertene i svenske Lyxfellan, som kan sees på Viaplay. Klipp: Viaplay Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.