SOSIAL PÅ SENIORSENTERET: Vi slo av en prat med Helga Rognvær (81) da hun syklet på treningssykkel sammen med venner på seniorsenteret. Foto: Linn Merete Rognø
SOSIAL PÅ SENIORSENTERET: Vi slo av en prat med Helga Rognvær (81) da hun syklet på treningssykkel sammen med venner på seniorsenteret. Foto: Linn Merete RognøVis mer

Folk vi møter

- Å virkelig lytte, er kanskje den viktigste hjelpen man kan gi

Vi.no møtte Helga Rognvær (81).

(Vi.no): «Skal jeg oppsummere livet mitt med ett ord, så må det vel være arbeid.

Jeg måtte begynne å jobbe fra jeg var fem år! Det var jobb å hjelpe til hjemme, og det var jobb for korte bein å gå en time hver vei til skolen hver dag, og noen ganger ro over et vann.

Jeg har jobbet flere steder, blant annet på Haukeland sykehus, både på kjøkkenet og hjulpet til på de ulike avdelingene der. Jeg har jobbet på kafé, vært geitebudeie og sist jobbet jeg som hjemmehjelp.

Som hjemmehjelp har man en viktigere funksjon enn å bare hjelpe til med husarbeid. De eldre man besøker, har behov for å slå av en prat og bli lyttet til. Men det blir flere eldre i Norge, og færre ressurser i hjemmetjenesten. Så da blir det ikke nok tid til å gjøre alt det som hjemmehjelpen gjorde før.

Det er klart at eldre behøver praktisk hjelp jo lenger de bor hjemme, og det er det flott at de får. Men livskvaliteten blir bedre hvis man får ha sosial kontakt med andre. Så det å la eldre man møter få åpne seg, og virkelig bli lyttet til, er kanskje den beste og viktigste hjelpen man kan gi.»

Gå til Vi.no-forsiden