Sykehjem og eldreomsorg

Å utelate helse- og omsorgshjelp er vanlig, avslører ny rapport

Å utelate helse- og omsorgshjelp er vanlig blant ansatte i sykehjemmene – deriblant pasientens individuelle behov, kroppsvask, munn- og tannstell og assistanse ved måltider.

OMSORG PÅ SYKEHJEM: Hva er egentlig «grunnleggende behov»? En ny rapport avslører at oppfatningen av det på norske sykehjem, virker uklart. Og mange ansatte sier de ikke rekker å hjelpe med elementære behov. Foto: NTB/Shutterstock
OMSORG PÅ SYKEHJEM: Hva er egentlig «grunnleggende behov»? En ny rapport avslører at oppfatningen av det på norske sykehjem, virker uklart. Og mange ansatte sier de ikke rekker å hjelpe med elementære behov. Foto: NTB/Shutterstock Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Sykehjemsansatte rekker ikke å hjelpe beboerne med elementære behov, ifølge en ny rapport laget av Senter for omsorgsforskning (SOF) på oppdrag fra Helsedirektoratet.

Rapporten bygger på spørreundersøkelse blant litt over 700 pleieansvarlige ved norske sykehjem – i tillegg til intervjuer med 16 ledere.

Sju av ti opplyser at de noen ganger eller ofte i løpet av sine siste sju vakter på jobb ikke kunne gjennomføre aktiviteter pasientene selv ønsket – og seks av ti oppgir at pasienter noen ganger eller ofte må vente over fem minutter etter at de har ringt etter hjelp.

– Resultatene viser at omsorgsoppgaver som kroppsvask, munn- og tannstell og assistanse ved måltider, også utelates relativt hyppig, forteller SOF i rapporten.

– Dette er ikke bare enkelttilfeller. Det skjer ofte at pasienter ikke får den pleien de trenger. Dette er en varsku om at noe må gjøres, sier professor Rose Mari Olsen, en av forfatterne av rapporten, ifølge Aftenposten.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.