Sykehjem og eldreomsorg

Å utelate helse- og omsorgshjelp er vanlig, avslører ny rapport

Å utelate helse- og omsorgshjelp er vanlig blant ansatte i sykehjemmene – deriblant pasientens individuelle behov, kroppsvask, munn- og tannstell og assistanse ved måltider.

OMSORG PÅ SYKEHJEM: Hva er egentlig «grunnleggende behov»? En ny rapport avslører at oppfatningen av det på norske sykehjem, virker uklart. Og mange ansatte sier de ikke rekker å hjelpe med elementære behov. Foto: NTB/Shutterstock
OMSORG PÅ SYKEHJEM: Hva er egentlig «grunnleggende behov»? En ny rapport avslører at oppfatningen av det på norske sykehjem, virker uklart. Og mange ansatte sier de ikke rekker å hjelpe med elementære behov. Foto: NTB/Shutterstock Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Sykehjemsansatte rekker ikke å hjelpe beboerne med elementære behov, ifølge en ny rapport laget av Senter for omsorgsforskning (SOF) på oppdrag fra Helsedirektoratet.

Rapporten bygger på spørreundersøkelse blant litt over 700 pleieansvarlige ved norske sykehjem – i tillegg til intervjuer med 16 ledere.

Sju av ti opplyser at de noen ganger eller ofte i løpet av sine siste sju vakter på jobb ikke kunne gjennomføre aktiviteter pasientene selv ønsket – og seks av ti oppgir at pasienter noen ganger eller ofte må vente over fem minutter etter at de har ringt etter hjelp.

– Resultatene viser at omsorgsoppgaver som kroppsvask, munn- og tannstell og assistanse ved måltider, også utelates relativt hyppig, forteller SOF i rapporten.

– Dette er ikke bare enkelttilfeller. Det skjer ofte at pasienter ikke får den pleien de trenger. Dette er en varsku om at noe må gjøres, sier professor Rose Mari Olsen, en av forfatterne av rapporten, ifølge Aftenposten.

Rapporten har kartlagt forhold ved 46 sykehjem – og forskerne konkluderer at utelatt helse- og omsorgshjelp er vanlig – og både knyttet til psykososial omsorg, den faste grunnleggende pleien, behov som oppstår mer spontant og til faglig dokumentasjon.

– Dette kan først og fremst være alvorlig for den enkelte beboer, men også for sykehjemmenes omdømme.

Det har vært mye fokus på eldreomsorg i kjølvannet av NRKs Brennpunkt-dokumentar «Omsorg bak lukkede dører» – som har opprørt mange. Sykepleiere fortviler. Arbeidstakerorganisasjoner krever krafttak og opprydning i eldreomsorgen – mens helseminister Ingvild Kjerkol har uttalt at hver enkelt av oss må gjøre mer for å planlegge for en alderdom (og hva som egentlig menes med det kan du lese her).

En fersk undersøkelse gjort av InFact for Nettavisen viser at folk flest tror de ikke vil få en god nok omsorg dersom de blir pleietrengende som eldre.

– Sosiale ting kan bli utelatt

Ifølge intervjuene med sykehjemslederne, prioriteres de grunnleggende behovene til beboerne – mens oppgaver som aktiviserer, både fysisk og sosialt, og som bidrar til meningsfylte opplevelser for den enkelte pasient, blir nedprioritert.

Lederne oppfatter at oppgaver som ble utelatt eller satt på vent, enten var oppgaver som ansatte prioriterte som mindre viktig der og da, eller som ble glemt eller ikke utført tilfredsstillende. Dette var oppgaver som gjennomgående ble omtalt av lederne som «ikke livsviktige» eller hverdagslige – og at unnlatelse ikke hadde umiddelbare konsekvenser.

– Jeg tror de oppgavene som blir utsatt i en travel hverdag, er de oppgavene som ikke kommer etter dem (de ansatte). Skittentøyskurven blir full. Da må du kaste det på gulvet, da må noe gjøres. Tiltaksplanen kommer aldri etter deg, forteller en av lederne i intervjuene.

En annen leder sier at førsteprioritet er primæroppgaver som mat, medisiner og den type ting:

– Men så har du type “andre ansvarsoppgaver” – som dette med sosiale ting – som kan bli oversett eller utelatt. Noe fordi en har det travelt, noe fordi en ikke har den rette kompetansen inne, sier lederen videre.

Samtaler med pårørende er også blant de oppgavene som ansatte forteller ofte kan bli satt på vent.

– Hva lederne la i «grunnleggende behov» er imidlertid uklart, bemerker forskerne i rapporten, hvor de forteller videre:

– Mens hovedinntrykket er at oppgaver som ble utelatt relateres til mangelfull dekking av psykiske, sosiale og eksistensielle behov, ble det gitt en rekke eksempler på at også fysiske behov kunne bli nedprioritert. Dette kunne omfatte oppgaver som hjelp til munnstell, ernæring, dusj, bleieskift, toalettbesøk, sårstell og å vedlikeholde pasientens funksjoner eller oppgaver som medfører tilsyn og overvåkning av helsetilstand.

Lederne forklarer manglende pleie med veldig travle dager, tilstander hos pasientene, manglende kompetanse og lav kontinuitet i personalgruppen.

TØRK DEN GODT: Kluten bør rettes ordentlig ut når den ligger til tørk. Ligger den slik, vil den tørke saktere og utvikle mer bakterier. Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

– Et varsko

– Den høye forekomsten av ufullstendig helse- omsorgshjelp vist i denne studien er etter vår vurdering et varsko om behovet for å etablere nye og konkrete tiltak og virkemidler som reduserer problemet, skriver forskerne.

De mener det er viktig å skape en åpenhetskultur omkring disse utfordringene som rapporten avslører – deriblant å utvikle konkrete varslingsrutiner og organer for dette lokalt, slik at faktiske mangler synliggjøres og dermed kan gripes fatt i.

– Beboerne i sykehjem er blant de mest sårbare og hjelpetrengende pasientene i vårt samfunn. Ut fra resultatene fra denne studien er det flere innsatsområder som framstår som særlig viktige å ta tak i for å sikre god kvalitet og forsvarlighet i tjenestene til denne pasientgruppen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.