Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.
Økte strømpriser kan gjøre at flere vurderer å kutte i strømbruken for å spare strømutgifter. Men å slå av all varme i enkelte rom bør du være forsiktig med - ikke minst hvis det er rom du skal oppholde deg i. Det kan i verste fall forårsake helseplager, fukt og tilvekst av mugg - spesielt på den kalde tida av året som vi nå går inn i.

Syk hele tida etter Covid-19? Dette er forklaringen

Matbutikken med den beste rabatten
Vi PlussSkru ned til 18-20 grader
Ifølge Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF) finnes det ikke et fasitsvar på hvor høy temperatur man bør ha i oppholdsrom. Ikke minst fordi boliger er forskjellige - blant annet med tanke på når boligen ble bygd.
Uansett bolig kan du likevel senke innetemperaturen noen grader, men da må du regne med å kle på deg noe mer og bruke egnede varmekilder.
- Med bruk av fornuftig bekledning bør vi kunne redusere temperaturen inne til 18-20 grader. Bruk gjerne ull. Det reduserer energibehovet samtidig som relativ luftfuktighet (RF) stiger ved lavere lufttemperatur, forklarer medisinsk faglig rådgiver Jan Vilhelm Bakke, og Kai Gustavsen, fagsjef for inneklima i NAAF, til Vi.no.
Også FHI anbefaler å skru ned varmen til 18-19 grader og heller kle mer på seg, som dessuten kan gi helsegevinster, skriver TV2.
Og på soverommet kan du gjerne ha 2-3 grader lavere temperatur om natta, enn på dagtid.

Ny nettleie: - Vær forsiktig!

Slik unngår du at terrassen råtner
- Viktig å holde boligen tørr
Det er fukt og tilvekst av mugg som kan føre til et usunt inneklima. Dermed bør man altså ikke skru av varmen helt.
- Litt varme kan være ønskelig for å unngå kondens og tilvekst av mugg. Det er viktig å holde bygget tørt.
Fra 1955 ble det tatt i bruk såkalt mineralullisolasjon i norske boliger. Denne ble senere gradvis økt i tykkelse. Og selv om god isolasjon forebygger fukt, må man være sikker på at det ikke kommer fuktighet i mineralullisolasjonen, forklarer inneklimaekspertene. Fuktsperren bak innerveggen må holdes tett mot isolasjonen slik at inneluft ikke kommer ut i veggen og kondenserer fukt der.
Ifølge NAAFs nettsider er den mest vanlige årsaken til fukt i boligen kondensering på kalde flater som vinduer, yttervegger og liknende. Dette skjer hvis fuktproduksjonen inne i bygget er for høy i forhold til ventilasjonen.

Her kan du få hjelp til strømregninga nå
De oppsummerer med følgende råd:
- Sørg for god ventilasjon/luftskifte i bygget og hold den relative luftfuktigheten lav innendørs (30-40 % RF i oppvarmings-sesongen)
- Fukt- og muggsoppskader skal utbedres så raskt som mulig
- Ved mistanke om fukt/muggsoppskade anbefales det å foreta en inneklimasjekk for å få sjekket om man har en fuktskade, hvor stort omfanget er og hva som bør gjøres for å få utbedret skaden.
- En forebyggende aktivitet for å hindre fuktskade og muggsopp vil være å utføre en inspeksjonsrunde av alle rom i boligen regelmessig. Bruk øyne og luktesansen aktivt når du og familien sjekker, råder NAAF-ekspertene.
Ifølge Gustavsen lønner det seg å bli kjent med egen bolig, og sjekke den jevnlig utover høsten.

Hva skjer med lånet ditt om du blir ufør, må på AAP - eller privatøkonomien plutselig endrer seg?
Vi PlussStor forskjell på nye og eldre boliger
Samtidig er det greit å være klar over at faren for kondens - som igjen kan føre til problemer med fukt - er større i en eldre bolig, enn i et moderne, godt isolert hus.
- I godt isolerte kvalitetshus er faren for kondens sterkt redusert om det ikke er feil i konstruksjonen eller at ventilasjonen ikke driftes slik den skal. I eldre hus bør man tilstrebe maks 30 % RF for å unngå kondens i kuldebroer i bygningskonstruksjonen. Det er da bra for bygget å holde lavere temperatur inne når det er kaldt ute fordi RF (relativ fuktighet) da blir høyere, forklarer Gustavsen og Bakke.
Alt fra isolasjon til ventilasjon varierer med alderen på boligen din. Er du usikker på hvor høy den relative luftfuktigheten er i din bolig kan du vurdere å gå til anskaffelse av en inneklimasensor som blant annet kan si noe om fukt i boligen din. Her kan du også lese mer om hva en slik sensor kan måle, og hvilke mål du bør tilstrebe.
Fukt kan gi helseplager
For mye fukt i boligen, og derav et dårlig inneklima, kan forårsake helseplager som du helst vil unngå.
- Fuktskader må utbedres snarest da fukt og fuktskader som ikke utbedres øker risiko for svært mange plager og helseproblemer. Bygningsfukt er forbundet med økt forekomst av alle slags luftveisinfeksjoner, allergi, astma og økt sykelighet av astma og allergi, allergisk og ikke-allergisk snue, pusteproblemer både hos allergikere og ikke-allergikere og hudproblemer. Også trøtthet, hodepine, konsentrasjonsvanskeligheter og andre helseproblemer forekommer ofte, forteller NAAF-ekspertene.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.