Eggstokker

- Å screene etter cyster eller se om man finner noe, bør du ikke gjøre

Gjennom kampanjen «Gjør kloke valg» ønsker Legeforeningen og Gynekologisk forening å unngå overbehandling som i verste fall kan gjøre ting verre for pasienten.

EGGSTOKKER: Norsk gynekologisk forening oppfordrer friske, symptomfrie kvinner uten plager om å ikke screene etter cyster på eggstokkene eller gjøre andre undersøkelser for å "se om man finner noe". Foto: NTB
EGGSTOKKER: Norsk gynekologisk forening oppfordrer friske, symptomfrie kvinner uten plager om å ikke screene etter cyster på eggstokkene eller gjøre andre undersøkelser for å "se om man finner noe". Foto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Tenker du at det er lurt å ta en uoppfordret sjekk hos gynekologen for å sjekke om alt står bra til?

Har du ingen plager eller symptomer, trenger du ikke å oppsøke lege - tvert imot, ifølge leder for Norsk gynekologisk forening, Kirsten Hald:

- Å dra til gynekolog for å screene etter cyster eller å se om man finner noe, bør du ikke gjøre når du verken har plager eller symptomer, sier Hald til Vi.no.

- Hvis gynekologene finner noe hos friske kvinner som det er usikkert hva er på eggstokker eller liknende, kan det lett føre til videre undersøkelser og operative inngrep som medfører unødvendig belastning på både kvinnen og helsevesenet og i verste fall komplikasjoner for kvinnen, hevder Hald, og forklarer videre at risikoen er større for dette enn fordelene ved de få tilfellene av sykdom man kan oppdage.

- En del private aktører tjener penger på å oppfordre friske kvinner til å sjekke seg, mener Hald.

Ta celleprøve

Sammen med Legeforeningen og holdningskampanjen «Kloke valg» ønsker de at kvinner går til gynekolog av riktig årsak.

- Har man plager, smerter eller blødninger så bør man gå til en undersøkelse. I tillegg bør man ta celleprøve når man får brev om dette fra Kreftregisteret, sier Hald.

Hun påpeker samtidig at det gjelder å finne riktig balanse for å oppsøke legen. Ofte er det de som faktisk har reelle plager som venter for lenge med å oppsøke gynekolog.

Vil redusere overbehandling

Legeforeningens holdningskampanje «Gjør kloke valg» er en kampanje som tar sikte på å redusere undersøkelser og behandling som pasienter ikke har nytte av og som i verste fall kan skade.

- Målet med kampanjen er å redusere overdiagnostikk og overbehandling for å oppnå bedre og tryggere helsetjenester, forklarer Bente Kristin Johansen, som er seksjonssjef for Medisinsk fagavdeling i Legeforening og prosjektleder for kampanjen.

Hun påpeker at alle personer har, som individer og hver for seg, «god nok grunn» til å oppsøke lege eller annet helsepersonell.

- Men ikke alle skal nødvendigvis ha utredning og behandling for alt. Vi oppfordrer pasienten og lege eller behandler til sammen å ta de kloke valgene. Vi som er helsepersonell, vet at det av og til utredes og behandles for mye, og at det i verste fall kan påføre pasienten skade, sier Johansen.

Kan skade pasienten

Johansen påpeker at det er helsepersonellets og legenes ansvar å gi rett utredning og behandling til rett tid, og unngå overbehandling. Samtidig ønsker de å få pasienten og pårørende med på laget.

- Vi ønsker å involvere pasientene. Derfor oppfordrer vi behandleren/legen og pasienten til å snakke om følgene punkter:

1: Er en evt. undersøkelse eller behandling helt nødvendig
2: Hva er i så fall risiko og bivirkninger
3: Finnes det alternativer
4: Hva skjer dersom man ikke gjør noe?

- Vi vet at et sted mellom 20-30 prosent av all utredning og behandling er unødvendige helsetjenester. Unødvendige eller unyttige helsetjenester kan i verste fall skade pasienten, understreker Johansen.

- Oppsøk lege

Johansen påpeker samtidig at deres oppfordring ikke er at folk skal slutte å henvende seg til helsepersonell eller slutte å spørre.

- Tvert imot - vi ønsker at folk spør hvis det er noe de lurer på – og at de tar en samtale med sin behandler, og spesielt om utfordringene knyttet til overdiagnostikk og overbehandling, som er lite kjent blant folk, tror hun.

- Kanskje noen av dem som kvier seg vil være lettet og glad for at de kan stole på at de rådene de får når de først tar kontakt med helsetjenesten, er gode og trygge råd, og at de selv er med på å ta avgjørelser om egen helse?

Hva med de som kvier seg?

Gynekologisk forening sier til Vi.no at de er klar over at en del kvinner kvier seg for en gynekologisk undersøkelse, og ønsker fokus på at det er viktig å dra til legen og ta celleprøve etter anbefalingene.

Også Bente Kristin Johansen sier de med kampanjen har tenkt på og vært bekymret for den gruppen som kvier seg.

- Derfor har vi testet ut budskapet i kampanjen for et utvalg av befolkningen. Svaret vi fikk, tyder på at en kampanje mot overdiagnostikk og overbehandling ikke er et stort problem for dem som kvier seg. Men - vi har likevel denne gruppen i mente, understreker hun.

Johansen sier videre at blant de som kvier seg for å oppsøke helsevesenet, spesielt de med symptomer, vil det være noen som trenger behandling.

- Vi håper og tror at dersom vi lykkes med kampanjen slik at vi på sikt gjør mindre av det som ikke er nødvendig, så kan helsepersonell/leger bruke mer tid og ressurser til disse pasientene, de som bør og skal ha tilbud om utredning og behandling, sier Johansen.

Symptomene du bør være obs på

Også Hald påpeker at det er mange gode grunner til å oppsøke lege eller gynekolog, ved plager eller symptomer.

Hald oppfordrer kvinner som opplever plager om å oppsøke sin fastlege først, som så kan vurdere om kvinnen bør sendes videre til gynekolog.

- Hvilke symptomer bør kvinner være ekstra oppmerksomme på, hvor de faktisk bør oppsøke lege eller gynekolog?

- Man bør gå raskt til legen om det oppstår underlivsblødning etter overgangsalderen. Nye smerter eller at magen vokser uten at man har gått opp i vekt er også symptomer man bør reagere på, sier Hald.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.