Eggstokker

- Å screene etter cyster eller se om man finner noe, bør du ikke gjøre

Gjennom kampanjen «Gjør kloke valg» ønsker Legeforeningen og Gynekologisk forening å unngå overbehandling som i verste fall kan gjøre ting verre for pasienten.

EGGSTOKKER: Norsk gynekologisk forening oppfordrer friske, symptomfrie kvinner uten plager om å ikke screene etter cyster på eggstokkene eller gjøre andre undersøkelser for å "se om man finner noe". Foto: NTB
EGGSTOKKER: Norsk gynekologisk forening oppfordrer friske, symptomfrie kvinner uten plager om å ikke screene etter cyster på eggstokkene eller gjøre andre undersøkelser for å "se om man finner noe". Foto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Tenker du at det er lurt å ta en uoppfordret sjekk hos gynekologen for å sjekke om alt står bra til?

Har du ingen plager eller symptomer, trenger du ikke å oppsøke lege - tvert imot, ifølge leder for Norsk gynekologisk forening, Kirsten Hald:

- Å dra til gynekolog for å screene etter cyster eller å se om man finner noe, bør du ikke gjøre når du verken har plager eller symptomer, sier Hald til Vi.no.

- Hvis gynekologene finner noe hos friske kvinner som det er usikkert hva er på eggstokker eller liknende, kan det lett føre til videre undersøkelser og operative inngrep som medfører unødvendig belastning på både kvinnen og helsevesenet og i verste fall komplikasjoner for kvinnen, hevder Hald, og forklarer videre at risikoen er større for dette enn fordelene ved de få tilfellene av sykdom man kan oppdage.

- En del private aktører tjener penger på å oppfordre friske kvinner til å sjekke seg, mener Hald.

Ta celleprøve

Sammen med Legeforeningen og holdningskampanjen «Kloke valg» ønsker de at kvinner går til gynekolog av riktig årsak.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.