Nerver i penis ble kuttet under operasjon:

«Å få tilbake ereksjonen ble min nye utfordring i livet»

Per nektet å godta at ereksjonen forsvant med prostataoperasjonen. Jakten på nytelse har gitt ham et sexliv som er bedre enn noengang, og en større nærværelse i livet.

FORTSATT DEILIG SEX: Per Gulbrandsen (68) har oppdaget nye sider ved seksuallivet han ikke ante fantes. Foto: Privat
FORTSATT DEILIG SEX: Per Gulbrandsen (68) har oppdaget nye sider ved seksuallivet han ikke ante fantes. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

- Orgasmen sitter ikke i prostata, men i hjernen. Seksualiteten blir ikke ødelagt. Jeg får fantastiske orgasmer og de er sterkere enn før, sier Per Gulbrandsen (68).

Han fikk aggressiv prostatakreft og ble operert i januar 2019. Under operasjonen ble nervene i penis som sørger for ereksjon, kuttet. Det ble starten på en erotisk reise for å få ereksjonen tilbake. Underveis har han funnet nye veier til seksuell nytelse som han ikke kjente til fra før.

- Jeg er ikke impotent, jeg regner dette som en pasientskade. Jeg hadde evnen til full ereksjon før jeg ble operert, og det finnes en mulighet for at jeg kan få den tilbake.

Godtar ikke situasjonen

Gulbrandsen forteller at han etter operasjonen maste mye på legene og sykepleierne som fulgte ham opp.

- Jeg sa «jeg vil ha hjelp til min seksuelle helse. Jeg hadde en kjempefin ereksjon før. Jeg vil ha den tilbake». Jeg har ikke godtatt situasjonen. Ikke et sekund. Å få tilbake ereksjonen ble min nye utfordring i livet, forteller han.

- Det er åpenbart mulig å få tilbake ereksjonen. Hvis du har hatt god ereksjonsevne før prostataoperasjonen, er det større sannsynlighet for at du får den tilbake igjen etterpå, sier Helena Bertilsson, urolog og førsteamanuensis ved institutt for klinisk og molekylærbiologi ved NTNU til Vi.no.

Bertilsson forklarer at skadeomfanget på nervene i penis etter en prostataoperasjon avhenger av hvor aggressiv kreften er. Det er lettere å spare nervene når det er en såkalt «snill» krefttype som opereres, enn hvis svulsten er aggressiv.

Selv om nervene er blitt kuttet kan det likevel være mulig å få tilbake ereksjonen.

Oppfordrer til onani

- Nerver vokser ut på samme måte som når du kutter deg i huden. Huden blir først bedøvd, men etter en stund kommer følelsen tilbake, sier hun og understreker at det er mulig å få seksuell nytelse også uten ereksjon:

- Du trenger ikke ereksjon for å få orgasme.

Bertilsson understreker at legene alltid skal oppmuntre til onani etter en slik operasjon.

- Det er viktig å sørge for å ha normal blodtilførsel til svamplegemet i penis. Onani bidrar til det. Hvis det ikke kommer blod, tørker svamplegemet inn. Det er lettere å få tilbake en normal funksjon om man begynner tidlig i stedet om man venter et år. Det er også viktig å vite at du må ha det bra på mange plan for å få lyst på sex etter en kreftoperasjon, sier hun.

De fleste som blir operert for prostatakreft får god hjelp fra sexologer som har tips og råd til hvordan problemer med ereksjonen kan påvirke psyken.

- Det er ofte en liten sorg i dette, så det er viktig å få sortert ut hva som er kroppslig og hva som er psykisk, sier Bertilsson.

Sexlyst som en 20-åring

Pers reise startet i en butikk for sexleketøy i hjembyen Stockholm. En sykepleier tipset ham om akkurat denne butikken.

- Plutselig sto jeg der og snakket om erektil dysfunksjon. De solgte meg noen bra sexleketøy og tipset meg om tantramassasje. Det har jeg kostet på meg og det forandret livet mitt. Jeg fikk lyst, kraft og ork til å ta tak i dette. Jeg fikk troen på at jeg kunne få tilbake ereksjonen, forteller han.

- Jeg var 66 år da jeg ble operert. To måneder senere gikk jeg ut i pensjon. Da fikk jeg tid til å dyrke min nye hobby og interesse.

Den åpne 68-åringen, som står bak Facebook-bloggen Lem och liv, mener det dummeste du kan gjøre er å slutte å ha et sexliv. Han mener det er en fordel at han er gift. Kona støtter ham i hans utforsking av ulike metoder for å få sexlivet tilbake.

- Herlig sex til partneren

- Om du ikke får ereksjon er det fantastisk å kunne gi herlig sex til partneren. Hvis man ikke unner seg selv det, blir man bitter. Ta vare på kroppen, se bra ut foran speilet, trim håret rundt kjønnet. Livet er kort og det er så mange måter å nyte på, sier Gulbrandsen.

- Har du oppdaget nye sider ved seksuallivet som du ikke har vært klar over fantes?

- Ja, absolutt. Dette har beriket mitt seksualliv. Jeg ble som en tenåring igjen. Etter operasjonen fikk jeg sexlyst som en 20-åring. Kroppen ropte til meg. Det ble en drivkraft for meg. Jeg gikk hele våren og ville ha sex, men jeg hadde ingen ereksjon. Det var merkelig, men vakkert.

Gulbrandsen beskriver de siste årene som en herlig periode i sitt liv.

- Det er blitt en hobby og livsinteresse. Jeg prater mye om sex og det har jeg ikke gjort før i mitt liv. Mange mennesker er takknemlige for at jeg har vist meg sårbar, forteller han.

Finn ut hva som fungerer for deg

Han lister opp flere type behandlinger han har forsøkt: Thaimassasje, akupunktur og bekkenbunnsmassasje.

- Den sterkeste muskulære reaksjonen fikk jeg med bekkenbunnsmassasje. Via anus fikk jeg løst opp en spent muskel, og en låsning i kroppen min slapp taket.

Tantramassasje beskriver han som befriende, morsomt og vakkert.

- Alt som fungerer er fint! Dette er veldig individuelt. Seksualitet er noe du må finne ut av selv. Seksualitet er også kos, klem og berøring, sier Bertilsson ved NTNU om tantramassasje og bekkenbunnsmassasje.

Hun understreker samtidig at det også er viktig å ikke dytte ulike metoder på personer som opplever problemer med ereksjonen.

- Noen ønsker at dette skal bli et avsluttet kapittel. Det skal også respekteres. Noen må få hjelp med å akseptere at man til tross for hjelpemidler ikke får tilbake en helt velfungerende ereksjon, sier hun.

- Fantastisk å få ereksjonen

I etterkant av kreftoperasjonen går Per også til en uroterapeut, en medisinsk sykepleier som er spesialutdannet innen urologi. Hjelpemidler som han får på blå resept har hjulpet ham til å få full ereksjon. Spesielt roser han en sprøyte som han selv kan sette nederst ved penisroten før sex.

- Da urologen satte sprøyten første gang, fikk jeg en fantastisk sterk ereksjon som jeg ikke hadde hatt på et år. Jeg får sprøyten på blå resept og har den i kjøleskapet hjemme. Jeg kan sette den selv når jeg vil ha sex med min partner. Det hender jeg setter den uansett fordi det er så fantastisk å få ereksjonen.

Han forteller at han ikke likte å bruke Sildenafil, mest kjent som merkevaren Viagra, på grunn av bivirkninger.

- Vibrator som sexhjelpemiddel fungerer veldig bra. Det finnes spesielle hjelpemiddel for erektil dysfunksjon. Penispumpe fungerer også for mange, sier Gulbrandsen.

Blås i skammen

Takket være sin åpenhet, får Gulbrandsen mange henvendelser fra menn som vil snakke om problemer med ereksjonen. Budskapet hans er dette: «Blås i skammen, og gi din partner herlig sex likevel!»

- Det er så skamfullt å ha mistet ereksjonen. Det gjør ikke bare menn lei seg, men også kvinner. Det finnes måter å ha sex på uten ereksjon.

Gulbrandsen utforsker både medisinske og alternative metoder på veien. Hans egen opplevelse i dag er at han har mellom 25 og 30 prosent ereksjon ved seksuelle opplevelser.

- Jeg kan ikke garantere at det fungerer og at jeg vil få full ereksjon tilbake, men da har jeg hatt det veldig gøy på veien. Enn så lenge har jeg tapt masse penger, men jeg har arvet litt og synes opplevelsene jeg har fått er vel verdt investeringen. Jeg kommer ikke til å knekke sammen om jeg ikke lykkes, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.