Sprek uansett alder:

94 år ung - og turntrener

Det mest spesielle med turntroppen Nostalgia er ikke at de alle har passert 60 – men at treneren er 94 år.

BURSDAGSTRENING: På Tittelitens 94. fødselsdag var det naturligvis trening som vanlig for turntroppen Nostalgia. Bak fra venstre: Kirsti Pedersen Gurholt og Ulla Madsen.
Foran fra venstre: Ann Kristin Lyseng, Bente Ormaasen, Synøve Sørlie, Titteliten Hagfors Mollatt, Wenche Vogt Ruud og Anne Suphammer Solheim. Foto: Tore Fjeld
BURSDAGSTRENING: På Tittelitens 94. fødselsdag var det naturligvis trening som vanlig for turntroppen Nostalgia. Bak fra venstre: Kirsti Pedersen Gurholt og Ulla Madsen. Foran fra venstre: Ann Kristin Lyseng, Bente Ormaasen, Synøve Sørlie, Titteliten Hagfors Mollatt, Wenche Vogt Ruud og Anne Suphammer Solheim. Foto: Tore Fjeld Vis mer
Publisert

Vi.no er både en nettavis og en Facebookside for alle som er 50+ Er du en av oss? Følg oss her, og tips oss gjerne!

(Vi.no): En rank kropp, lett steg og krystallklart hode – det er ingen selvfølge når du feirer din 94. fødselsdag. Men Titteliten Hagfors Mollatt er virkelig noe for seg selv – og ikke minst for andre.

– 1958. Det var da vi startet!

Den gang da: Kroppskultur for kontordamer.
Den gang da: Kroppskultur for kontordamer. Vis mer

Kjapp hoderegning viser at dette er 61 år siden. Og det er flere av de samme jentene som Titteliten trente da, som fortsatt er med i turntroppen i Gymnastikk- og Turnforeningen Bjart på Oppsal i Oslo. Etter noen års opphold begynte de å trene sammen igjen i 1995, og de 12 damene i alderen 61 til 77 år utgjør nå turntroppen Nostalgia. De kjører gladelig lange veier for å komme på trening i gymsalen på Østensjø skole.

Holder troppen samlet

Og dette er ikke alminnelig «husmortrim», hvis du skulle tro det. Damene driver turning på høyt nivå, slår hjul og står på hodet uten problem. Flere ganger har de deltatt i den europeiske turnfestivalen Golden Age, som er for aktive gymnaster over 50 år.

– I fjor var vi i Italia, og neste år er det på Kreta. «Da må du være med», sier jentene. Vi har det utrolig hyggelig sammen og jeg er så glad i alle jentene mine, sier Titteliten, som sammen med troppen har begynt å øve inn et nytt program.

TRENEREN OG TURNJENTENE: Titteliten leder treningene vennlig og myndig, og korrigerer dersom øvelsene ikke blir gjort riktig.
TRENEREN OG TURNJENTENE: Titteliten leder treningene vennlig og myndig, og korrigerer dersom øvelsene ikke blir gjort riktig. Vis mer

– Det er Titteliten som er plasteret, det er hun som holder oss sammen, forteller Ulla Madsen, som begynte å trene turn hos Titteliten da hun var seks år gammel. Nå er hun 61, og det er fortsatt like gøy å lære de nye koreografiene som instruktøren lager.

Noen ganger har treneren «truet» med å slutte.

– Jeg klarer jo ikke å gjøre så mye lenger, sier Titteliten, rett etter at vi med egne øyne har sett henne ligge på gulvet med beina i 90 graders vinkel opp fra kroppen. Magemusklene er det i hvert fall ingen ting i veien med!

I yngre år var Titteliten aktiv utøver i flere idretter – troppsturn, apparatturn, rytmisk sportsgymnastikk, kunstløp og håndball. Hun har flere medaljer fra NM og andre konkurranser, og har vært internasjonal dommer i rytmisk sportsgymnastikk. Men det var som gymnastikklærer og turninstruktør hun virkelig fant sitt kall i livet.

HUMOR OG HUMØR: Titteliten klemmer alltid «jentene sine» når de møtes på torsdagskveldene for å trene på Østensjø skole. Foto: Tore Fjeld
HUMOR OG HUMØR: Titteliten klemmer alltid «jentene sine» når de møtes på torsdagskveldene for å trene på Østensjø skole. Foto: Tore Fjeld Vis mer

I en årrekke underviste hun ved Holtet videregående skole, og senere ved Brannfjell skole. Etter at hun ble pensjonist har hun viet mye av sin tid til turntroppen Nostalgia.

– Jeg har alltid vært veldig glad i musikk og dans, og elsker å lage koreografi. Jeg tror også det er noe av forklaringen på at jeg fortsatt er klar i hodet, det er jo mye å huske. Det holder ikke bare med kryssord og sudoku, du må utfordre hjernen på flere måter, mener hun.

Startet med morgengymnastikk

Titteliten, som ble født 26. september 1925 og døpt Tordis, startet sin karriere som turninstruktør med å ta partier i «mosjonsgymnastikk og kroppskultur» for kontordamer. Senere ble det jobb som gymnastikklærer i skolen, fram til hun gikk av med pensjon.

– Jeg forstår ikke hvorfor trening skal være sånn at du løper med tunga ut av munnen! Det går jo an å gjøre så mye annet, som gjør at hverdagen blir lettere. For eksempel kan du reise deg fra stolen 10 ganger om dagen, eller ta noen armhevinger mens du er på badet og steller deg. Og trene balansen, det er kjempeviktig! Det er altfor mange pensjonister som synker sammen og begynner å gå med korte skritt, mener den 94 år gamle damen, som fortsatt har en flott holdning.

Hun er også bekymret for at idretten i dag er blitt så ekstrem, selv i barneidretten skal de trene nesten hver dag. De får jo ikke tid til å være sammen med venninner, og da slutter de heller med idretten. For ikke å snakke om toppidrett:

– Da jeg konkurrerte i apparatturn, stupte jeg kråke på bommen. Det er ingen som stuper kråke på bommen i dag, det skal minst være en salto!

Titteliten og Johan

På 67-årsdagen giftet Titteliten seg med sin kjære Johan Mollatt (85). De hadde begge vært gift før da de møttes gjennom felles kjente, og siden har de holdt sammen.

PAR I HJERTER: De elsker hverandre, og hagen, Titteliten og Johan, som har vært kjærester i 37 år og gift i 27.
PAR I HJERTER: De elsker hverandre, og hagen, Titteliten og Johan, som har vært kjærester i 37 år og gift i 27. Vis mer

Johan er sprek han også, spiller tennis en gang i uka, går på ski hele vinteren og trener med sin egen veteranturntropp. De har ingen planer om å flytte fra tomannsboligen og den store hagen på Østensjø, selv om Titteliten synes det er litt unødvendig og ganske farlig at Johan skal drive og klatre i trærne for å beskjære dem. Men det går det jo an å leie hjelp til.

Tilsammen har de 3 barn, 6 barnebarn og 10 oldebarn.

– Når jeg skal lage julegaver har jeg 40 stykker å lage til, sier Titteliten.

– Hun er utrolig flink til å stille opp for andre. En fantastisk dame! Et unikum, rett og slett!

Turndamene i Nostalgia vet at det ikke er en selvfølge å ha en turntrener som Titteliten. Det hender riktignok de får «kjeft» for å skravle for mye på trening, men de blir aldri uvenner. Og da er det jo ingen grunn til å slutte, verken for treneren eller gymnastene!

Artikkelen ble først publisert i Pensjonistforbundets medlemsblad Pensjonisten.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.