Egenandel og frikort 2022

9 ting du bør vite om frikort og egenandeler nå

Egenandelsgrensa for helsetjenester har økt mye fra nyttår. Her er ni ting du bør vite om egenandeler og frikort.

ØKT EGENANDELSTAK: Foreslått av Solberg-regjeringen men gjennomført av Støre-regjeringen: Fra 1. januar 2022 er frikortgrensa hevet fra 2460 kroner til 2921 kroner, en økning på nesten 19 prosent. Men hva inngår egentlig i frikortordningen? Foto: NTB
ØKT EGENANDELSTAK: Foreslått av Solberg-regjeringen men gjennomført av Støre-regjeringen: Fra 1. januar 2022 er frikortgrensa hevet fra 2460 kroner til 2921 kroner, en økning på nesten 19 prosent. Men hva inngår egentlig i frikortordningen? Foto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

1. januar ble egenandelsgrensa for helsetjenester økt fra 2460 kroner til 2921 kroner. Det betyr at du må betale 461 kroner mer i egenandeler før du før frikort.

Forslaget ble opprinnelig fremmet av Solberg-regjeringen og fikk stå urørt gjennom Støre-regjeringens endringer til statsbudsjett. Dermed er den nye frikortgrensa i 2022 på 2921 kroner.

Helsedirektoratet opplyser til Vi.no at det i 2021 ble fattet 1,5 millioner vedtak om frikort. Det er med andre ord halvannen million nordmenn som hadde frikort i 2021.

Her er 9 ting du bør vite om frikort akkurat nå:

1. Er frikort automatisk?

Frikortet er i dag digitalt - og dersom du ikke selv aktivt har reservert deg mot automatisk registrering av egenandeler, får du automatisk frikort når du har nådd egenandelstaket.

Dette frikortet ligger tilgjengelig digitalt for behandlere, apotek og andre som inngår i frikortordningen.

2. Dine egenandeler

Det kan være vanskelig å holde seg oppdatert på hvor mye man har betalt i egenandeler og eventuelt hvor mye mer du må betale før du oppnår frikort. Dette kan du imidlertid enkelt sjekke på helsenorge.no:

DINE EGENANDELER: På Helsenorge.no får du oversikt over dine egenandeler etterhvert som du benytter helsetjenester. Foto: Kristin Sørdal
DINE EGENANDELER: På Helsenorge.no får du oversikt over dine egenandeler etterhvert som du benytter helsetjenester. Foto: Kristin Sørdal Vis mer

Blant tjenester som koronasertifikat, kjernejournal og vaksiner på Helsenorge.no finner du «frikort og egenandeler». Logg deg inn på din side på Helsenorge.no - så kan du finne en oversikt over hittil betalte egenandeler og hvor mye som mangler for at du når egenandelstaket.

Der kan du også liste ut nøyaktig hvor og når du har betalt egenandeler. Du kan også finne info for noen foregående år.

3. Hva dekker frikortet?

Det er ikke alle helsetjenester som utløser godkjente egenandeler. Kiropraktorbehandling er en av dem som altså ikke kommer inn under frikortordningen.

Det som teller med i grunnlaget for frikort er godkjente egenandeler fra:

  • lege
  • medisiner, næringsmidler og medisinsk forbruksmateriell på blå resept
  • behandling hos fysioterapeut
  • psykolog
  • sykehus/poliklinikk
  • laboratorier og røntgeninstitutt
  • enkelte former for tannbehandling
  • pasientreiser
  • opphold ved opptreningsinstitusjoner og andre private rehabiliteringsinstitusjoner som har driftsavtale med regionalt helseforetak (RHF)
  • behandlingsreiser til utlandet i regi av Oslo universitetssykehus - Rikshospitalet HF

4. Vilkår for egenandelen

For at en egenandel skal telle med i frikortopptjeningen må visse vilkår være oppfylt.

  • Behandleren må ha nødvendig kompetanse/autorisasjon for behandlingen
  • Egenandelen må følge av fastsatt takst for behandlingen
  • For privatpraktiserende fysioterapeuter, leger, psykologer og rehabiliteringsinstitusjoner må det foreligge avtale med kommune eller helseforetak

5. Medisiner og annet på blå resept

Dersom du har en kronisk sykdom eller tilstand som krever behandling i minst tre måneder i løpet av et år, kan du få dekket både medisiner, næringsmidler og annen type medisinsk forbruksmateriell under frikortsystemet.

  • Legen kan skrive ut blå resept på medisiner eller annet medisinsk utstyr som allerede er forhåndsgodkjent. Dette er for eksempel legemidler for høyt blodtrykk, astma, allergi og så videre - eller utstyr som bleier til personer med inkontinens eller annet.
  • Dersom du trenger medisiner, næringsmidler eller annet medisinsk utstyr som ikke er definert som forhåndsgodkjent, kan legen søke om at du får dette på blå resept med en individuell søknad. Dette er altså noe legen må gjøre for deg. Næringsmidler på blå resept kan for eksempel være aktuelt for pasienter med stoffskiftesykdom, laktoseintoleranse (barn) eller flere andre sykdommer som krever spesielle næringsmidler (du kan lese mer om hvilke tilstander og næringsmidler som er omfattet her, hos Helsenorge.no)
  • Du kan også få dekket medisiner på blå resept i utlandet, dersom du for eksempel bor eller studerer i EU/EØS-området.

6. Refusjon av for mye betalt i egenandeler

Tidligere var det slik at dersom du betalte opptil 200 kroner mer i egenandeler enn grensa for egenandelstaket, fikk du ikke dette refundert. Du kunne altså risikere å betale opptil 200 kroner mer i egenandeler enn det du egentlig skulle.

Fra 1. januar 2022 er dette nå endret, og du skal nå få refundert eventuelle egenandeler du har betalt for mye; også om det kun er snakk om noen få kroner. Endringen er omtalt av politikerne som at «bagatellgrensen avvikles». I stortingsproposisjonen til Statsbudsjettet for 2022 står det forklart at avviklingen av bagatellgrensa dekkes inn av en del av økningen i egenandelstaket.

Du kan selv sjekke hvilken konto du har registrert for eventuell refusjon av egenandeler, når du er innlogget på Helsenorge.no.

Det er imidlertid kun gjeldende for kommende år; eventuelle egenandeler du har betalt i 2021 eller tidligere år, vil ikke bli refundert.

7. Egenandelsbetaling for medisiner og liknende

Dersom du har medisiner eller andre medisinske forbruksvarer på blå resept, betaler du en egenandel når du henter det ut på apoteket. Denne egenandelen er 39 prosent av reseptbeløpet - men ikke mer enn 520 kroner per resept for tre måneders forbruk.

Dersom legen har skrevet ut flere resepter under en konsultasjon, anses det som én resept.

Merk deg imidlertid dette:

For å få medisinen til den laveste egenandelsprisen, må du godta eventuelle byttemedisiner - som omtales som «generisk bytte».

Byttemedisiner, også kalt kopimedisiner, er legemidler med samme virkestoff og samme virkning som den legen har foreskrevet - men som er billigere enn originalmedisinen.

Apoteket plikter å tilby byttemedisin, både ved salg over disk og på nett. Det er kun medisiner som er godkjente som byttemedisiner som kan tilbys, der det finnes.

Du står fritt til ikke å godta byttemedisin - men da må du selv betale mellomlegget for å få akkurat den medisinen du ønsker.

Legen kan reservere mot at du skal ha byttemedisin dersom eventuelle allergier eller annet tilsier det.

Hensikten med medisinbytte er at du eller folketrygden ikke skal betale mer enn nødvendig for behandlingen.

8. Dekning av reiseutgifter til behandling

Reiser til og fra behandling teller med i opptjeningen til frikort for helsetjenester.

For å få dette registrert i frikortordningen, må du selv sende søknad. Dette gjør du fra Pasientreiser sin tjeneste på helsenorge.no

Der finner du også takstene for reise, kost, overnattingsgodtgjørelse og eventuelt ledsagertakster. Dersom du ikke har frikort, er det imidlertid en egenandel på reiseutgiftene.

I tillegg er det slik at beløp som er mindre enn 100 kroner, i utgangspunktet ikke blir utbetalt - men dersom du innen seks måneder gjennomfører flere pasientreiser, og summen av disse utgjør minst 100 kroner, kan du likevel ha rett på å få utbetalt disse beløpene under ett.

Nå, under koronapandemien, gjelder det også særskilte regler for reise med egen bil: Du kan få dekket transport med egen bil på reiser på minst 10 kilometer.

9. Disse skal ikke betale egenandeler i det hele tatt

Noen personer får frikort automatisk, og slipper derfor å betale egenandel. Dette gjelder blant annet:

  • barn under 16 år.
  • minstepensjonister
  • personer med supplerende stønad.
  • personer med yrkesskade (etter vedtak fra Helfo).

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.