70 er det nye 65

Norske 70-åringer har blitt nesten fem år «yngre» både fysisk og kognitivt i løpet av de siste 20 årene, viser en studie fra Folkehelseinstituttet.

SPREKERE ENN FØR: Norske eldre holder seg sterke og selvhjulpne lenger enn for 20 år siden, viser forskning. Foto: NTB
SPREKERE ENN FØR: Norske eldre holder seg sterke og selvhjulpne lenger enn for 20 år siden, viser forskning. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Vi lever lenger enn noen gang, og eldrebølgen er forventet å skape store utfordringer for helsevesenet i årene som kommer. En studie av norske seniorers funksjonsnivå er godt nytt for både omsorgssektoren og de eldre selv: Norske eldre holder seg sterke og selvhjulpne mer enn fire år lenger enn for 20 år siden.

- Studien har sett på hvor lenge norske eldre holder seg funksjonsfriske og klarer seg uten problemer i hverdagen, og sammenlignet med svarene fra samme undersøkelse 22 år tidligere. Studien viser at eldre er mer selvhjulpne, har færre problemer i dagliglivet og holder seg i god form lengre, sier Bjørn Heine Strand, seniorforsker ved Folkehelseinstituttet. Han forsker på aldring og helse, og har vært prosjektleder for studien.

Sterkere kropp og bedre hukommelse

Flere studier viser det samme, forklarer Strand. I tillegg til eldres rapportering om egen helse, viser også rent objektive mål som ganghastighet, gripestyrke og balanse en markant forbedring.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.