7 helseproblemer føttene kan avsløre

Alt fra diabetes til revmatiske lidelser og organsvikt kan oppdages tidlig om du passer godt på føttene dine.

Altfor mange av oss tar ikke fothelse på alvor, mener fotterapeuten. Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB
Altfor mange av oss tar ikke fothelse på alvor, mener fotterapeuten. Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Det er ikke bare myk hud og god lukt som bør være motivasjonen for å stelle føttene dine jevnlig. Gnagsår, tørr hud og kalde føtter er noe de fleste har opplevd. Det er lett å tenke at problemene går over og at det ikke er så farlig. Det mange ikke tenker på er at symptomene i noen tilfeller kan skyldes større helseproblemer.

– Det er altfor mange som ikke tar fothelse på alvor, og som ikke tenker på at problemene kan ha andre underliggende årsaker. Det kan få alvorlige konsekvenser hvis du ikke behandler sår og plager på føttene, sier Unni Bjelland, som er eier av klinikken Nordstrand Hud- og Fotklinikk og har jobbet som autorisert fotterapeut i over 25 år.

Føttene dine kan avsløre følgende helseproblemer:

1. Diabetes

– Dersom du opplever nedsatt førlighet, nedsatt evne til sårheling eller dårlig sirkulasjon i føttene, kan det skyldes diabetes. Symptomene starter ofte i føttene, forklarer Bjelland. Det er viktig å være obs på sår som ikke gror, og det er ikke alltid like lett å oppdage.

– Ved diabetes vil et forhøyet blodsukkernivå føre til nedsatt førlighet som følge av nerveskader. Dette gjør det vanskelig å oppdage sår, sier Håvard Høydahl, som er autorisert fotterapeut, forfatter og innehaver av Såleklinikken.

Dersom du har hatt diabetes over tid, enten type 1 eller 2, kan du få komplikasjoner.

– Jeg har opplevd et par ganger at noen har vært nødt til å amputere foten på grunn av diabetes, men det er absolutt verste utfall, forteller Bjelland.

Dersom du opplever symptomene på diabetes, bør du kontakte fastlegen din.

2. Revmatiske lidelser

– Denne typen plager kan oppdages ved feilstillinger i foten. Tærne kan bli grå, og noen ledd stivner, sier Bjelland.

Slitasjegikt er en vanlig tilstand, og skyldes ofte en blanding mellom arvelige faktorer og dårlige sko.

3. Psoriasis

– Deling av huden, tørr hud, blemmer og avskalling kan skyldes psoriasis, sier Bjelland.

Det er ikke en vanlig tilstand, studier viser at en til to prosent har det, og symptomene ses oftest under foten.

– Noen kan ha utbrudd én gang uten at det kommer tilbake, mens andre får flere utbrudd.

4. Fotsopp

– Flassete hud og i noen tilfeller en søtlig lukt, kan indikere fotsopp. Dette må behandles så fort som mulig da det kan spre seg til andre områder, sier Høydahl.

Mange tror fotsopp skyldes dårlig hygiene. Det er helt feil.

– Fotsopp rammer ofte de som trener mye og vasker seg ofte. Det oppstår ikke fordi man er uhygienisk, men heller fordi man er veldig renslig, sier Bjelland.

– Når man blir eldre blir neglene tykkere og mer porøse, mange beveger seg lite og har dårlig sirkulasjon i kroppen. Da øker også risikoen for å få fotsopp, sier hun.

5. Dårlig sirkulasjon

– Kalde føtter kan være tegn på dårlig sirkulasjon. Nervebanen gjør at årene trekker seg sammen. Hvis man er litt opp i årene og stadig vekk er kald på føttene, bør de sjekkes hos legen, sier Bjelland.

6. Stramme leggmuskler

– Smerter i foten kan komme av for stramme leggmuskler. Da får man vondt under foten. Smerter i skjelettet i foten kan også skyldes for kort muskulatur i beinet, forklarer Bjelland.

7. Blodpropp og hjertesvikt

– Hevelse i et beina kan være en indikasjon på åreknuter, lymfødem eller overflatisk blodpropp, sier Høydahl.

Hevelse i begge bein kan skyldes hjertesvikt eller nyresvikt.

– I de fleste tilfeller kan de nevnte symptomene skyldes overvekt, stillesittende arbeid eller en lengre flytur, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.