Muskel- og skjelettplager

7 av 10 arbeidsplasser slurver med rutinene

– På tilsyn ser vi at altfor få arbeidsgivere jobber systematisk med å forebygge muskel- og skjelettplager, sier direktør Trude Vollheim i Arbeidstilsynet.

MANGLENDE TILRETTELEGGING: Lite blir gjort på norske arbeidsplasser for å forebygge muskel- og skjelettlidelser, ifølge Arbeidstilsynet. Foto: NTB
MANGLENDE TILRETTELEGGING: Lite blir gjort på norske arbeidsplasser for å forebygge muskel- og skjelettlidelser, ifølge Arbeidstilsynet. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Tall fra Nav viser at muskel- og skjelettplager står for majoriteten av sykefraværet og uførheten i norsk arbeidliv, og fører til nærmere 10 millioner tapte dagsverk i året, skriver Arbeidstilsynet i en pressemelding.

Da er det lite positivt at de i sine tilsyn har avdekket brudd hos hele 7 av 10 virksomheter, når de har sett på rutiner for arbeidsrelaterte muskel- og skjelettplager hos arbeidsgiverne i forbindelse med 1265 tilsyn så langt i år.

Mange brudd på krav til arbeidsgivere

I over 60 prosent av tilsynssakene fant Arbeidstilsynet brudd på kravene om å kartlegge og risikovurdere forhold i arbeidet som kan gi muskel- og skjelettplager hos arbeidstakerne. De fant en tilsvarende prosent brudd på kravet om å utarbeide en plan og sette i verk tiltak for å redusere risikoen for muskel- og skjelettplager blant de ansatte.

Blant annet forskrift om organisering, ledelse og medvirkning sier noe om pliktene arbeidsgiver har til å tilrettelegge for arbeidstakerne for å unngå denne typen plager.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.